75% от българите едва свързват двата края, трудно покриват разходите си

68% са без увеличение на доходите в края на миналата година
Обновена: 6 мар 2023 14:41 | 6 мар 2023 12:53, Камелия Цветанова
292
75% от българите едва свързват двата края, трудно покриват разходите си
Снимка: Dnes.bg, архив

През четвъртото тримесечие на 2022 г., както и през предходните три тримесечия на миналата година, над 75% от българите изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи, показват резултати от последно проучване на НСИ.

С известни затруднения са 38,4% от лицата, докато 26,1% определят покриването на ежедневните разходи като трудно, а 12,3% - като много трудно, като делът на последните намалява в сравнение с първите две тримесечие на 2022 г., но се увеличава с 1,5% спрямо третото тримесечие на изминалата година.

Още по темата

Относително лесно могат да покрият ежедневните си разходи 19,2% от лицата, а едва 4% не изпитват никакви затруднения, показват още данните на НСИ. Делът на лицата без затруднения през четвъртото тримесечие на 2022 г. се увеличава с 0,8 процентни пункта спрямо третото тримесечие и с 1,5 процентни пункта спрямо първото тримесечие на 2022 година.

За 67,8% от българите доходът на домакинството им е останал през четвъртото тримесечие на 2022 г. без промяна спрямо последните 12 месеца, като този дял намалява с повече от 5% спрямо първото и второто тримесечие, но все още е значителен.

Увеличение на доходите са посочили 26,7% от лицата, което е с 1,2 процентни пункта по-малко в сравнение с трето тримесечие на изминалата година, но и 8,2 процентни пункта повече в сравнение с първо тримесечие на 2022 г., когато увеличение на доходите са имали 18,5% от българите.

Основните причини за увеличение на доходите и през четирите тримесечия на миналата година са увеличение на пенсиите и социалните помощи и индексиране на заплатите.

Намаление на доходите за последните 12 месеца пък са посочили 5,5% от българите, което е с 0,7 процентни пункта повече в сравнение с трето тримесечие, но и с 3,0 процентни пункта по-малко спрямо първо тримесечие на 2022 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но как? Аз си мислех, че след промяната, всичко се е оправило?
257
0
 
3
 
! Отговори
Улянов преди 1 година
Ще дойде отново един момент ,когато масата бедни ще отидат при малкото богати и ще кажат- я да вземем да да направим един рестарт и да занилим ситуацията с богатството
256
0
 
6
 
! Отговори
А в спа хотелите преди 1 година
Няма места от бедни и закъсали българи.
255
9
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Oт северно Конго западна Берковица:))Напротив в България ще стане още по добре като влезе еврото. Ще разбият монопола и цените ще паднат като в еуропата.Ай наздрай ха ха хаРадев да се готви да сдава поста. У Славяново ще игръят хуро))))))
254
2
 
6
 
! Отговори
Върбан прасков преди 1 година
Поредните Чобано бастунски истории тези от горе вземат по 10 к и само приказват а че обикновенните хора едвам свързвали двата конеца боли ги шмайзера
253
6
 
7
 
! Отговори
Мдааа преди 1 година
Толкова са и нискообразованите, които се хващат на опорките на тук пишещите руски тролчета.
252
2
 
4
 
! Отговори
Стар дедо преди 1 година
Да....виждам-купуват хората,запасяват се,ама като нема пари дедо ти? Какво да купува?Ще Чакаме да поникне копривата
251
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съсипахте е тази държава.Аман.
250
3
 
6
 
! Отговори
Бонго,ама от Конго преди 1 година
Запасявайте се братя с храна, кой с каквото и както може,Не слушайте радиото и телевизията -баламосват ни.Ха на бас,че положението само ще се влошава повече
249
9
 
1
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
БЛАГОДАРЕТЕ НА РЕДНИК РАДЕВ КОРЕМНОТО!!!!!ХООООП ХОП ХОП ХОП ОЩЕЕ ЕДНО БРАУ БРАУ...
248
2
 
4
 
! Отговори
Право на избор преди 1 година
Не съм купувал апартамент с кредит и не се ограничавам . Вноската за един двустаен е 1200-1300 лева . Да са мислили като са купували . Сега малко ще погладуват . Важно е , че строителят е добре .
247
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Чочко, ооофффф! Хайде стига с тези ИТ специалисти, а? От преди Коледа магазините са като обсадени! Всякакви хора пазаруват като невидяли! Махнете си капаците от очите, че вече дори не сте смешни! Отивам да търся моцарела и се оказва, че е на промоция и всичко е разграбено! И моцарелата ли е от първа необходимост, а? Като ви е скъпо намерете начин да изкарвате повече пари! Стига мрънкахте!
246
8
 
6
 
! Отговори
Чочко преди 1 година
до 263, какво се случва по другите магазини празни колички, хората купуват само най необходимото. Девствени ай ти специалисти ли пълнят количките, та те живеят пред компа и 80 процента ще умрат девствени. Това ли сте можещите евнуси.
245
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Чочко, ами в Лидл сигурно купуват ТХ и вода... то и без това е магазина за маргинали. *** по другите и виж какво се случва. И кашкавал, и алкохол, и филета, луканки... каквото искаш. Стига с тази драма. Случва се това, което трябваше да се случи преди 33 години! Можещите, знаещите и успешните най-накрая печелят заслужено! Останалите....... съжалявам, никой не ви е длъжен!
244
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде са палаткаджиите от системата ни убива.Преди две години лежаха по палатките, че изнемогвали при цена на сиренето от 10 лева, олио 2 лева, яйца 20 ст, а сега при двойни цени ги няма никакви и вече системата не ги убивала. Още едно доказателство , че промяната е подмяна организирана от добрите сили с високата инфлация.
243
4
 
10
 
! Отговори
Чочко преди 1 година
Истината е това хора. Някакви *** пишат били пълни ресторантите, кои ресторанти тия в центъра и то петък и събота вечер. Неделя на 30 процента, от понеделник до четвъртък никой. Хората пълнили колички, та само ако сложа тоалетна хартия на промоция, повечко рула, минерална вода 6 и повече литра, двулитрова кола, двулитрова бира и количката ще е пълна бе хора, чувате ли се какво говорите. Колко хора сте виждали с количка пълна със сирена, кашкавали, пишешко и свинско филе, риба.
242
6
 
3
 
! Отговори
Гегата преди 1 година
Ай сиктир бе, бедни били, ама държат по два-три апартамента. Да продават и да живеят, а не да реват под път и над път.
241
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпреки бедността, българите пак си избират ГЕРБ, не разбирам що за народ сме.
240
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 257 : за антиваксърите съм съгласен, ама това че намесваш и путин получаваш минусче от мен.
239
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
от сбирщина антиваксъри и путинофили друго не може да се очаква. Поне полвината са запасени с олио за 10години напред