Мехмед Дикме: Криза в земеделието идва, ще ядем вносни домати

Проблемът с украинското зърно е много сериозен, зове бившият земеделски министър
Обновена: 7 мар 2023 21:24 | 7 мар 2023 21:18, Красимир Ангелов
42

Скъпи цени и все по-малко родни зеленчуци на пазара. Същевременно българските зърнопроизводители са в протестна готовност. Какво ни чака?

"Исканията и готовността за протести са напълно основателни. Очаквам те да бъдат много сериозни - не само от зърнопроизводителите, но и от целия селскостопански сектор, тъй като през последните месеци те са оставени на произвола на съдбата. Кризата вече е на вратата ни - не е само при зърнопроизводителите, виждаме какво се случва и в сектора на зеленчукопроизводителите. Проблемът с украинското зърно е много сериозен - в България влиза огромно количество, което трудно би могло да бъде контролирано", заяви бившият земеделски министър Мехмед Дикме в ефира на "Денят ON AIR".

По думите му българските производители е трябвало да бъдат компенсирани след решението на ЕК за безмитно влизане на украински продукти в страните от ЕС.

"Българските зърно и слънчоглед стоят в хамбарите, а у нас за фураж се преработва основно зърно, което влиза от Украйна. Същото се използва и за хлебопроизводство. Не съм сигурен, че украинската пшеница е с по-високо качество от българската", отбеляза той.

Според бившия земеделски министър българските производители са на ръба на фалита, а единственото решение е да се поиска помощ от ЕК.

Бившият земеделски министър подчерта пред Bulgaria ON AIR, че кризата в сектора в момента е изключително сериозна, а загубите се равняват на милиарди левове.

"В исторически план България никога не е имала такъв излишък, какъв имаме в момента на слънчоглед и пшеница. Зърнопроизводителите и преработвателите са отчаяни - в безизходица са, защото не виждат светлина в тунела. Забити са заради неправилните решения и мерки, взети от правителствата", категоричен бе той.

"Българинът ще яде вносни домати, защото производителите се чувстват ограбени от държавата", каза Дикме.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
18
 
4
 
! Отговори
Лекаря от САЩ преди 1 година
На кой му пука? На 3 млн дето живееме в чужбина?
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А що, сега да не би да са български?
3
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продажници,а земята ни пустее,ама ЕС не разрешава да произвеждаме.Внасяяме картофи от Полша,защото нашите картофи отиват за нишесте,не ни разрешават да ги продаваме.
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ко ти пука Бай Мехмед , нали имаш на Бялата лагуна хотелче
1
2
 
17
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Не мерси, ще рупаме скакалци и ще лапаме мухи. Препечени с биричка сигурно ще са супер.