Все повече хора не могат да си обслужват бързите кредити

Тихомир Тошев: Повече от 500 лева не бих изтеглил като бърз кредит
14 мар 2023 09:52, Красимир Ангелов
33

В условията на скока на цените, за да посрещнат неотложните си нужди, все повече потребители прибягват до бързите кредити. Какво трябва да знаем за тях?

"С погасяването на банковите кредити нямаме проблем в момента. Имаме проблеми при бързите кредити, защото в последните 6 месеца, когато страдаме по-сериозно от високата инфлация и високите цени на горивата и храните, виждаме, че все повече хора посягат към тях, без да са го обмислили добре", коментира кредитният консултант Тихомир Тошев в "България сутрин".

По негови думи все повече хора попадат в невъзможността да обслужват бързите кредити.  "Тенденцията е да теглим все по-големи суми от бързи кредити. Фирмите започнаха да страдат от липса на бизнес. Тогава започнаха да предлагат по-големи суми, които вече конкурират като размер банковите потребителски кредити. Много често ще видите оферти за бързи кредити от 1000 до 5000 лв. до 5 години. Оскъпяването там е страшно", допълни гостът.

Според Тошев хората, които най-много страдат от сегашната ситуация с инфлацията и имат ниски доходи, прибягват най-често до бързи кредити.

"Хората, които не могат да връзват семейния бюджет заради инфлацията, първо посегнаха към спестяванията си и ги изхарчиха. Бързият кредит в този момент изглежда най-достъпният добрият вариант да запълни някакви дупки в семейния бюджет, но това е най-неправилният вариант. Винаги съм казвал, че трябва да теглим малки суми. Сума повече от 500 лева не бих изтеглил като бърз кредит", категоричен е Тошев пред Bulgaria ON AIR.

По думи на кредитния консултант българите се изкушават да вземат по-големи суми, а това да се отпускат пет или шест бързи кредита говори, че нямаме законодателство, което да слага граница.

Като процент необслужени кредити консултантът заяви, че при бързите процентът е висок, а при банковото кредитиране е под 3%, което е стандартно. "При бързите кредити нараства, скоро ще минем над 10%", каза той.

"Трябва да мислим как тегленето на кредитите ще се отрази на семейния бюджет. Ако не сме си направили добре сметката, ще ни е трудно, защото изведнъж става едно задължение, което идва всеки месец. При бързите кредите вземаме до 500 лв. максимум и ги връщаме на първата заплата", подчерта гостът.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Значи това са знания които държавата не смята за важни за населението. Пък и не е нещо което да се научи за 1 час по Етика и право или в час на класа. Трябва доста по задълбочено да се изучават за да има смисъл. Да винаги ще има и такива които няма да го научат, но поне част ако попият ще е добре за обществото.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Радослав 28 : Завършил съм 89та. Трудовият кодекс учихме по етика и право. В отделен предмет учехме как се пише молба, автобиография и прочие. 20 години по-късно от сина ми, ми попадна учебник по бизнес комуникации, в който имаше примери как се попълва CV, оферта, искане за оферта и много други. Учат ги, но нямат оценка, само зачот, и изобщо не влизат в час. После се оплакват че не могат да си намерят работа, като едно CV не могат да попълнят.
27
1
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 26: ако се преподават е от скоро и твърдението ми е на база наблюдение над хората които кандидатстват за работа. Масово не са наясно как се пише мотивационно писмо и какво е това въобще, масово не си четат договорите, масово не си ползват застраховките защото не са си чели условията и само реват, че плащат и те не са наясно за какво. Примери колкото искаш. Това са важни неща които всички трябва да знаят.
26
0
 
2
 
! Отговори
до Късия преди 1 година
Парите са бързи кредити идват от банките, просто има разлика в лихвите и тя е в пъти. Законите по никакъв начин не предпазват кредитополучателите и резултатите могат да са страшни, почваш с 500лв кредитче и накрая, що ми взеха апартамента.
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Радослав 24 : Преподаваха се тия неща. Ама ти явно не си влизал в часовете, и вместо това си седял в някое капанче около даскалото и си се смял на зубрачите дето посещават часове като "Етика и право", "Бизнес комуникация", "Трудови правоотношения" и тем подобни.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те с бавните много хора я закъсаха вие говорите за бързите.Бързи бавни все отзад.
23
2
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Ето за това за държавата е по важно хората да учат в училище какво е митохондрия, но не и базова финансова грамотност, какво е кредит, как да сметнем дали въобще ни трябва такова нещо и тн. Държава в която знанието какво е Кодекс на Труда, какво са ти правата и задълженията, как да се чете и разбере трудов догов са анатема, а синус, косинус, тангенс и котангенс са божието слово е така, бързи кредити и фалит на населението.
22
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Теглете спокойно без да се притеснявате. Една от най-големите фирми за бързи кредити е основен дарител на Нексо коалицията, те ще ви оправят после, важното е сега да им помогнем, че в Столицата за рекламните бордове доста пара ще отиде.
21
3
 
1
 
! Отговори
перко преди 1 година
Виждате от грешен ъгъл! Лена ви гоказа!
20
0
 
12
 
! Отговори
фъфльо преди 1 година
Колко пъти да ви казвам,че ние сме малък,но за сметка на това, много мързелив,алчен и глупав народ.Немислещи същества,които само повтарят като зомбирани,че е необходимо да се взимат заеми.Е,после заемите вас ще ви вземат.***.
19
0
 
19
 
! Отговори
Късия преди 1 година
Да , и фирмите за бързи кредити никнат като гъби на всеки ъгъл . Мутраците масово си изпират парите с такива " фирмички " . Защо никой не се заеме да ги провери те от къде имат пари ,които да дават като кредити . В момента по медиите рекламите за бързи кредити и казина преобладават .....
18
0
 
7
 
! Отговори
силно загрижЕна преди 1 година
Е паааа......да са вземали БАВНИ кредити, що бързат?!
17
4
 
7
 
! Отговори
Беко преди 1 година
Да го дoxaте, ceл.eнu! Всичките страдате от комплекса на Патриция Бъчева от ловешкото село Ситнек. Сека сака да е патриция, нищо че си зела галошите на Софеа...
16
0
 
13
 
! Отговори
Банките винаги са-- преди 1 година
-- чисти ! Защото това е изискване ! И те милите да са чисти без много приказки продадоха лошите си кредити на конектори , това е отмъщението на банките ! И както си си теглил от банка и си изпаднал във състояние на длъжник разбираш ,че си роб на монтанска или люлинска банда , много е интересно как тези добри хора по законен път ще си вземат парите след като банката по същия този път не е успяла -- остава те да действат незаконо със някакъв вид принуда и насилие предполагам ?
15
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изобщо не ме вълнува. Няма нормален човек на тази земя, който да иде и да изтегли бърз кредит с 50% лихва, вместо такъв от банка с 4%. Това са бачкери в сивия сектор с пари под масата. Неплащащи данъци и неносещи нищо на общество и икономика. Да мpaт в мизерия. Програмистите потриваме ръце как ще им купим на безценица апартаментите от ЧСИ.
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако заплатите София/Прованс се изравнят или поне стигнат 80% от Столичните, населението на София много бързо ще се редуцира. Но при така стеклите се обстоятелства цените да са еднакви, а заплатите на 1/3 ще е така. Това е благодарение на "дълновидната" национална политика и "стратегическите" бизнес решения в икономическото пространство.
13
3
 
15
 
! Отговори
селянин преди 1 година
ами толкова могат и да мислят тези дето теглят фукари вижте ми новия мерцедес на 20 и кусур години
12
2
 
8
 
! Отговори
До селянин преди 1 година
Абе колега овчар я кажи къде са тези 20 % общи части аз като гледам са около 35 40 %.
11
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
зимайте - зимайте - сега е момента да вземате докато не са се сгромолясали фирмите за бързи кредити като ония банки в САЩ, защото идва това време - земете им парите и не им ги връщайте - те скоро ще потънат
10
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това е добра новина - тъкмо ще фалираме фирмите за бързи кредити и ще се оттървем от това зло