Гешев към Демерджиев: Филмът за овладяната държава може да стане сериал

За прокуратурата не е новина, че мафията се разраства
18 мар 2023 10:51, Александър Попов
184
Гешев към Демерджиев: Филмът за овладяната държава може да стане сериал
Снимка: БГНЕС

Какво би станало, ако в Италия или в Германия, се види това, което българските граждани видяха в четвъртък, а именно - срастването, симбиозата на криминални авторитети, които навремето наричахме мутри, осъдени лица, лица, осъдени от Интерпол, лица, които наричат себе си "журналисти", "публични личности" и "публични организации", за които не бих използвал думите "партии". В тези държави най-вероятно би избухнало нещо с размерите на „Уотъргейт“. В България, за съжаление, на никой не му прави впечатление. За нас не е новина, че живеем в такава държава, че мафията се разраства, атакува държавните институции и хората живеят все по-зле по тази причина, заяви в интервю за БГНЕС главният прокурор Иван Гешев.

Прокуратурата съобщи в четвъртък, че е разкрита организирана престъпна група, обвинена в множество престъпления. При претърсвания на имоти на обвиняемите са открити списъци с имена на следователи, прокурори и съдии, които са били заплашвани, открити са наркотици.

„Става дума за досъдебно производство, което се наблюдава от Софийска градска прокуратура за организирана престъпна група с цел извършване на данъчни престъпления и пране на пари. В хода на досъдебното производство са събрани допълнителни доказателства за държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение и вероятно за организирана престъпна дейност за търговия с влияние. Колегите заявиха, че ще се извърши анализ за отделяне на тези материали в други досъдебни производства“, обясни главният прокурор и уточни, че досъдебното производство е започнало по сигнал на българските служби за сигурност, след това е имало жалби на български граждани: „Това е станало още през септември 2022 г. Още тогава е било привлечено едно лице като обвиняем с мярка "подписка". След това е продължила работата, за да се стигне до информацията, която предоставихме“.

Още по темата
Към момента по досъдебното производство има двама обвиняеми, на единия бе потвърдена мярката задържане под стража. От опита си като прокурор и следовател, Иван Гешев прогнозира, че има основания за привличане на допълнително лица в качеството им на обвиняеми.

Той посочи още, че голяма част от материалите са класифицирана информация, така че няма как да бъдат оповестени, и с тях да бъдат запознати българските граждани.

Главният прокурор бе категоричен, че изнесените данни още веднъж потвърждават фактите, които прокуратурата изнася през последните повече от две години, а именно, че атаките срещу държавните институции и прокуратурата са резултат от засегнатите политически интереси.

„И затова се получава това срастване, което в Европа се нарича мафия, между преследвани от правосъдието олигарси, голяма част от тях, укриващи се в чужбина, и лицата, които посочих“, уточни Иван Гешев.

По повод на коментара на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, че не иска да участва във „филми“, главният прокурор заяви следното:

„Не желая да коментирам министър Демерджиев, единствено и само защото имам разбиране за държавност и уважавам българските институции. Не бих си позволил да коментирам която и да било българска институция, или нейните ръководители, освен в краен случай. Ако трябва да влезем в тази стилистика, не може да е филм - да се предлагат 400 хиляди евро за отстраняване на висшестоящ полицай, а ти си министър на вътрешните работи. Не мога да възприема това като филм, ако трябва да използвам тази лексика“.

Според него коментарите на служебния вътрешен министър се дължат на това, че той не е запознат с разследването и доказателствата по него.

„Ако използвам неговата стилистика, наистина може да стане сериал, най-малкото защото колегите представиха една малка част от запис с дължина час и половина, която според тях е най-интересната. Но съм сигурен, че има доста по-интересни части“, предупреди Гешев.

Главният прокурор заяви, че за него е важно да бъдат защитени неговите колеги – следователи, прокурори, съдебни служители и съдии, защото последните също са част от съдебната система. Това е и ключовата причина да участва в пресконференцията, на която в четвъртък бяха оповестени разкритията.

По отношение на директните заплахи срещу самия Иван Гешев, че ще бъде „приключен“, главният прокурор заяви следното: „Не искам да коментирам. За разлика от повечето български граждани, имам охрана, а и в крайна сметка многократно съм казвал, че никой не ме е карал да ставам главен прокурор. Ще кажа нещо: аз съм с произход от македонския край и аз не бягам, аз се бия“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
най- напред научи граматиката, апосле пиши *** такъв
27
7
 
24
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
Гешев,не изпитвам уважение към теб.Личното ми мнение на юрист с 32 г.практита е,че си слаб юрист.С несъответстващо поведение на юрист и прокурор.Кажи си за зависимостите от бянкянския тулупу и негови приближени.
26
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държава, в която се плюе гл. прокурор, а се защитават престъпници и убийци няма бъдеще.
25
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къровците продължават да пюят прокуратурата, изглежда още плащат на някой, а други просто още не са разбрали какъв преврат направи резидента заедно с олигарси те
24
5
 
15
 
! Отговори
Коя е мата хари? преди 1 година
ШКАФЧЕТАТА ГЕШЕВ.
23
3
 
9
 
! Отговори
Шоуто на Гешев преди 1 година
Тууу-уу- ру-ту турудуру дутутуду
22
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя наистина в за др Гълъбова, той въобще знаели за какво е там?! Каскета мисли че работата му е само да опъва чадър над гербавите и ДПС и да мачка и да хвърля в коша всичко което ги уличава в кражби и да пази подопечните им фирми които безогледно крадат от обществени поръчки и пътищата. Крадеца вика дръжте Крадеца, като много добре знае че Къро и Ами превзеха Капитан Андреево по времето на гербавите и той беше ГП,защо бе каскет? Само Кирчо имаше смелост да ги изрита от там.
21
7
 
15
 
! Отговори
истина е преди 1 година
Този продължава да гледа като наааа кано бебе майка си. Толкова мръсотии е направи, че и 100 год. Затвор ща са ми малко
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз се срастнах с държавата, безработен съм без право на обезщетение :)
19
6
 
17
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
Тоя адвокат на Тиквата ,ГРОБ и ДЪПЪСЪ го помня само с това да скимти,да се оплаква и да се оправдава че другите му виновни вместо да си стегне прикриватурата че да осъдят поне един знаков престъпник!Те някакви квартални наркоСемерджиевци покровителстват..че какво ли да приказвам..
18
3
 
5
 
! Отговори
Помня преди 1 година
Имаше някакви имена в предишна статия - пп, петков, василев свьрзани с това раследване
17
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми аз ли да ги вкарам тези хора в затвора. Кой е виновен,че управлявахте почти 15 г и не сте вкарали криминалния контингент в затвора. Или тези са плащали процент от печалбата и не сте ги барсли. И сега са видяли,че отслабвате и решиха да надигнат глава. Тресе ли ви страх продажни политичета от определени партии
16
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може да се пусне филм и за един каскет, който се бори с фалшив вирус, дава акъл как да се налагат карантини и да се затварят градовете с КПП-та.
15
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това краваршингтонско прасенце какво ли го чака
14
8
 
17
 
! Отговори
До 9 преди 1 година
Не ме интересува Гърция в ЕС ли сме ,15 г ли сме ,извинения няма ,това е ЕС направи България в четвърторазядна африканска страна
13
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гешевите са бъдещите строители на новите затвори. Ще работят поне 20 години по скелетата в раирани униформи.
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дермеджиев да каже колко хиляди мафиота охранява МВР безплатно, там където живея има 2 патрулки денонощно, били "защитени" свидетели.
11
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той няма завършен юридически факултет,а факултет-Национална полиция.По тази логика може да бъде назначен за директор на Парижката опера....
10
7
 
14
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
Гешов,всичките сте от един дол дренки вече 30 години ве!Всичките сте Мафия и само се боричкате кой е по..по..-най!Пара зити и кърлежи пиещи кръвта на народа!Случили сте на пр0с и мек народ просто а не като гърците!
9
6
 
20
 
! Отговори
Новият главен преди 1 година
Арестувайте тази сви на Гешев и цялото му опг. Имате право на това!