Бизнесът срещу синдикатите за минималната заплата, трябва ли да е 940 лв.?

Васил Велев съветва да не чакаме на държавата, а да се квалифицираме
166
Бизнесът срещу синдикатите за минималната заплата, трябва ли да е 940 лв.?
Снимка: Dnes.bg, архив

Синдикати и работодатели не могат да постигнат консенсус по темата за минималната работна заплата.

„Минимална работна заплата от 940 лв. е напълно реалистично. Това навярно е заложено в Кодекса на труда, т.е. 50% от средната работна заплата за страната. Такива бяха и нашите очаквания – между 950 и 1000 лв., ако се ръководим от тази формула за определяне на минималната работна заплата“, заяви Ваня Григорова, икономически съветник в КТ „Подкрепа“.

Още по темата

Според нея текстовете в Кодекса на труда не позволяват на социалните партньори да договарят по-високи нива на минималната работна заплата. Тя е убедена, че тези текстове ще бъдат променени от депутатите в следващия парламент.

„Синдикатите излъгаха депутатите, че има европейска директива, която повелява, че минималната работна заплата трябва да е половината от средната. Прие се такъв закон и сега вече няма такъв разговор – делим на две средната заплата за даден период и получаваме минималната “, каза Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Той е категоричен, че това е една голяма лъжа и затова АИКБ вече е оспорила това в Европейската комисия и в Международната организация по труда. Според Велев този закон е в нарушение с международното право.
Стана ясно също така, че синдикатите и работодателите към момента са част от работна група, която трябва да предложи съответните промени в законите, за да бъдат отразени изискванията на европейската директива.
„Друг е въпроса дали директивата поставя изричното задължение минималната работна заплата да е 50% от средната за страната. Не, тя казва, че това е една от референтните стойности при определяне на адекватността на минималната работна заплата. Няма задължение да е толкова, но ЕК казва, че тя трябва да е поне толкова, за да може да се счита за адекватна. Има обаче и други показатели, които трябва да се отчитат“, поясни Григорова.

„България е страната с най-висок ръст на доходите за изминалата година. В частният сектор ръстът е 17,7% за последното тримесечие на 2022 г. на годишна база. Това е с няколко процентни пункта над инфлацията за същия период. За разлика от останалите европейски страни ние сме осигурили ръст на заплатите, който изпреварва инфлацията“, обясни Велев.

Той е категоричен, че АИКБ се бори за увеличаване на по-висока производителност на труда и за по-ефективна икономика, за да могат хората да живеят по-добре. Велев посъветва българите да не чака държавата да им увеличи заплата, а да си повишават квалификацията,  да работят на няколко места или да стартират малък бизнес. И посочи, че тази година частният бизнес ще увеличи заплатите с 8-10%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
1
 
! Отговори
Доката преди 1 година
В България бизнесмени няма и никога няма да има. Ако имаше такива народа щеше да си работи тук и щеше да има икономика,но тъй като тези алчни некадърници нищо не могат освен да реват за пари затова нашите хора правят Западна Европа по богата и докато това продължава тежко и на държавата. Ще има кредити и заеми и пак и пак. Ама на тях не им пука,те некадърниците са му намери колая.
138
0
 
2
 
! Отговори
Националиста преди 1 година
Единствената държава в която бизнеса очаква помощи и се теглят кредити за бизнеса после нямало пари еми те са частници поели са риска като трябва ще фалират ще дойде някой който може не някой който разчита на Европа и държавата за да си спаси бизнеса!!!
137
0
 
4
 
! Отговори
българия преди 1 година
1500 лева чисто. който не може да дава да фалира. европа и германия ни чакат.
136
1
 
5
 
! Отговори
Петър Петров преди 1 година
Докато държавата се съобразява с бизнеса нещата ще са такива. Пусни го под масата то се качи на масата. На един човек колкото повече му се дава толкова повече иска и недоволства. Държавата им даде помощи и какво стана ето това което виждате, затова държавата трябва да си изземе всичко което е дала до сега и да спре да се съобразява с бизнеса. Минималната заплата трябва да се увеличи не на 940 лв а на 1500 лв. Които не умее да прави бизнес да фалира и това е. Стига с играчи от сивия сектор
135
0
 
3
 
! Отговори
Петър Петров преди 1 година
Бизнеса трябва да бъде поставен на колене държавата трябва да спре да обръща внимание защото тъй наречените бизнесмени се оядоха доста пари завлякоха през годините, а сега и помощи им се дадоха адски ненужно и затова един оял се бизнесмен почва да недоволства щото увеличението на минималната заплата взима от залага му, а свинете трябва да ядат и да карат луксозни коли. Аз питам някой интересува ли се как тези бизнесмени си купуват коли за стотици хиляди левове
134
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Велев червена абезьяна такава,когато заграби за жълти стотинки една дузина предприятия ти беше добре,когато прибираш милиони от държавата във вид на субсидии ти е добре,но когато трябва да дадеш на сиромаха някой лев за свършена работа ревеш!Бесилка е малко за теб и твоите червени дружки,вас живи трябва да ви одерем заедно с целите ви фамилии!
133
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя защо не е в затвора?
132
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Васката ,с тия негови взаимно противоречащи си мозъчни излияния , пак изби рибата ! А бе , другарю Велев ,само ти ли искаш да чакаш от държавата , ние защо не ?! И защо да се образоваме , да харчим 5 години пари за образование , които едва ли ще избием после , щото пак ще вземаме 940 лева , колкото и без образование , тъй като твоите ментори искат работници за без пари ...
131
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гллупостите на Велев ги знаем. Лобист на картелите на бизнесандрешковците, които не искат да плащат данъци.Съветите му винаги са антиработнически и антинародни и безполезни. Защото му плащат да защитава тези, които ни лъжат и плачат всеки ден на държавата да им дава социални помощи за бизнесандрешковци. Мислим, че първото условие за разум и осъзнаване на ролята на картелите на бизнесандрешковците, е да се смени неправилното им име "работодатели" в нормативните актове, с вярното "работонаематели"
130
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Публична тайна е че Пеевски и Борисов създадоха Ружа Игнатова и нейната пирамида да краде пари от хора по целия свят. И после я убиха на една яхта в Гърция и нахраниха акулите. Това е всичко което трябва да знаете за "елита" на България и от какво разбира той: рекет, изнудвания, убийства, контрабанди, измами и т.н.
129
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой тогава ще пълни зайчарника със Злата и евра. Боко клошар ли искате да стане.
128
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бизнесмените на Тиквата плачат като гладните бебета на Караджов. Затвориха им кранчетата. 12 години разни велевци и домусчиевци цицаха пари от Държавата, тоест от нас данъкоплатците.
127
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купавам само Крюгери и суис франкове. При тях грешка няма. Само нагоре.
126
1
 
7
 
! Отговори
Тоя не е в час преди 1 година
Цитирам - "Той е категоричен, че АИКБ се бори за увеличаване на по-висока производителност на труда и за по-ефективна икономика, за да могат хората да живеят по-добре"! Че каква е ролята тук на работниците?Това е работа на работодателите.Ама ИСТИНСКИТЕ,не назначените от време оно "капиталисти" благодарение на която "компетентност" сме на това дередже!
125
2
 
8
 
! Отговори
Ей така става... преди 1 година
У нас трябва да спре да се гледа на бизнеса само като начин за забогатяване. Бизнеса трябва да разбере, че освен законовите правила, има и неписани такива - морални. А не заради напъните на някой пишман бизнесмен служителите да опъват каиша. Държавата позволява ниско заплащане на труда - бизнеса се възползва... Никой няма да каже - аз печеля добре, доволен съм, ще им давам повече на служителите. Като им дава малко, ще печели още повече.
124
0
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
*** си Велев и цялата пасмина "бизнесмени" в България! Ограбвате безмилостно народа! Дори чистачката по улиците не трябва да получава толкова малко! Да не говорим за стотиците хиляди квалифицирани и преквалифицирани, работещи в частния сектор! Не искате да плащате, за да има само за вас! Ако всички се преквалифицираме умнико, кой ще работи на полето, кой ще събира ***, кой ще гледа животни, за да можеш ти мазнико да си купиш масло и мляко от магазина! Нагъл си, дано да гориш в ада!!!
123
1
 
25
 
! Отговори
Този Който преди 1 година
Казвайте им го в очите всеки ден: на запад работодателя отделя средно 30% от добавената стойност на произведения от работника продукт за работника. В България тази стойност никога не е била над 10%, т.е. всеки работодател може от днес за утре да вдигне заплатите двойно без това да се отрази на бизнеса му. Само ще трябва да спре да си купува лимузина всяка година, да спонсорира 5 държанки и да ходи на почивка всеки месец.
122
1
 
7
 
! Отговори
Спасов преди 1 година
Публична тайна е че Пеевски и Борисов създадоха Ружа Игнатова и нейната пирамида да краде пари от хора по целия свят. И после я убиха на една яхта в Гърция и нахраниха акулите. Това е всичко което трябва да знаете за "елита" на България и от какво разбира той: рекет, изнудвания, убийства, контрабанди, измами и т.н.
121
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 2024 средната заплата ще е около 2500 лева, Ами ималната предлагат да е 940 лева, доста под 50% от средната заплата за 2024 година. Същото е и за тази 2023 година - средната заплата се очаква да е 2100-2200 лева, а минималната е само 780 лева. Грубо казано минималната я определят като 50% от средната от пред две години.
120
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой тогава ще пълни зайчарника със Злата и евра. Боко клошар ли искате да стане.