На лекар на платен преглед? Цените започват от 50 лева

Медицинските изделия стават все по-недостъпни, посочи Пламен Таушанов
23 мар 2023 08:45, Красимир Ангелов
196

Най-евтиният платен преглед при лекар вече е над 50 лева, а при известен професор без направление цената стига до 700 лева. Медицинските изделия също поскъпват.

"Медицинските прегледи отдавна преминаха 50-75 лв., дори над 100 лв. при лекари, без да са професори и доценти, при зъболекарските услуги нарастването е с 30% и стават все по-недостъпни, каквито стават и медицинските изделия. Ако приемем, че за една тазобедрена става НЗОК заплаща 1500 лв., пациентът доплаща 1500-3000 лв., колкото си реши съответното лечебно заведение", коментира председателят на Българската асоциация за защита на пациентите Пламен Таушанов в студиото на "България сутрин".

Той е категоричен, че медицинските изделия трябва да бъдат заплащани изцяло от НЗОК, без пациентите да си доплащат.

"Имаме проблеми с ортопедията и травматологията: когато възрастен човек си счупи крака или ръката, той трябва да доплати 2-3000 лв. за имплант, пирон или каквото е необходимо", даде пример Таушанов пред Bulgaria ON AIR.

"За новородените Касата не заплаща катетри за подаване на кислород, инкубационни тръби, а имаме 55-60 000 раждания годишно", заяви още Таушанов.

Като проблем той посочи, че НЗОК не определя какво се заплаща с цената на една клинична пътека - каква част е за труда на медицинския персонал, колко за лекарства, колко за хранене. Гостът отново призова цената на клиничната пътека да се промени, както и да има по-добър контрол.

"Имаме сигнали, свързани с медицински изделия, които до преди 1 година си ги плащаха пациентите - 1500-2000 лв., а същевременно не се знае какво се ползва - слагат им боклуци, които изпускаха, а си е платил пациентът. В момента Касата плаща само в коремната хирургия в онкологията", каза още Таушанов.

Председателят на Българската асоциация за защита на пациентите уточни, че ЕК е започнала процес за повишаване на сертификатите за медицински изделия.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
11
 
! Отговори
аноним преди 1 година
Едно е ясно, Хиипократова клетва явно лекарите вече не полагат, Такива професии, като лекар, пожарникар, полицай са само за Човеци, търговци на пазара има много
75
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искахте капитализъм, на ви сега капитализъм...
74
5
 
5
 
! Отговори
Доктор ОХ преди 1 година
честно да ви кажа туй образование в мединския го избутах лесно с тройките, после специализация при познати и сега седя и вземам пари на "пациенти" баламурници само с поглед, драща им една рецепта и те доволни,пък акоа знаеха какъв лекар съм - ам ще се науча постепенно на метода проба-грешка
73
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дъравата на Радев и неговите управници.Проклети да са.
72
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аз пръснах 1000 лв. за прегледи и иригография, на които ми слагаха грешни диагнози и накрая попаднах на лекар в Токуда, който ми сложи правилна диагноза потвърдена от скенер . Джипи после ми бави документите за Телк 2 месеца и съм изтървала срока за подаване на документи, с което съм изгубила едни 500 лв.Оказа се, че се пишело за 5 мин.
71
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 88Що те сега не го ли плащат? И няма как да стане 500 лв. просто защото живеем в България на този стандарт. Щеш не щеш ще трябва да се съобразяваш с него. Ти си лекар в България - просто някои трябва да приемат този факт. Защото ако няма болни които да лекуваш просто няма да има полза от теб. Пази болните и поддържай определено количество от тях- не забравяй че те ти изкарват парите.
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При нас е 35лв .
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лекар 85Да става добър счетоводител. Сбъркал си си професията.
68
1
 
9
 
! Отговори
За 81 преди 1 година
Една маникюристка може да взема много. Материалите, консумативите, наема, отопление, вода, + творчески процес!!!! И при маникюристка не ходи всеки, няма да умре, обаче ще се изфука с новия си маникюр. Кой колко трябва да взема, и сравнения с маникюристка не са подходящи. Маникюристката Хипократова клетва не казвала!
67
0
 
14
 
! Отговори
Геро преди 1 година
Медицината в България се превръща с силно печеливш бизнес. Един професор или доцент от свободен прием на кабинет дневно взема около 1500-2000 лв. В същото време той е на завидна заплата в авторитетно здравно заведение. Това е масова практика. Затова България е толкова изостанала в здравеопазването. Специалисти от Европа и Израел ни се надсмиват как в нас се лекува диабет, рак и др. болести с остарели средства от преди 20 години . Посочват се и конкретните медикаменти, които се изписват
66
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На гаражния мастой може да дадеш 200лв ама на лекар 50лв е много. С това мислене ще останем без лекари.
65
1
 
13
 
! Отговори
От хората преди 1 година
Щом ще плащам толкова,нека и лекарите си плащат 100 % обучението.Тогава средствата които държавата отделя за обучение ще се разпределят по други фондове.Стига са ни изнудвали.Да не забравяме,че държавата ще трябва да си взема данъците,а не както сега
64
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лекар Има лекари, които просто си вършат работата. Ревем от такива, дето просто "изкарват кинти".
63
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
колко взема една маникюристка с 8ми клас? и колко трябва да взема един доктор?
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е как да не ревеш - цвъкаш на всяко мнение на съфорумците, че си и наглец - хайде холай да си рублите - ти си някоя безработна мижитурка, мишкар, живееща в панелен 15 квадратов апартамен с майка си, на която цоцаш пенсията и дращиш на пост - нали
61
3
 
9
 
! Отговори
Бай Чеп преди 1 година
Имах един приятел лекар (много добър специалист), който когато минавахме край гробище винаги казваше:" Половината от тези тук са дошли с наша помощ".
60
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При такива цени на прегледи, имат ли супер капацитетите регистрация по ДДС? Май нямат! Да не говорим, че за Ковид да се информираш или да бъдеш лекуван от професор няма никакъв смисъл. Колко струва рекламата /подчертавам, рекламата/ на Ковид, която НЗОК плати? Колко са парите пръснати по медии, платени от НЗОК, по друг начин да запитам.
59
0
 
7
 
! Отговори
Рим, Италия преди 1 година
Значи, истината е да се определяме като *** и тогава всичко ще ни е безплатно. Тях що ги лекуват без пари? Значи, аз плащам здравни осигуровки, отделно разни други болнични такси, а бай *** си се лекува без пари.
58
6
 
0
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
74, рублите ми ги плащат на сричка, а иначе реших тая седмица да работя 3 дена, не съм алчен за пари, почивката ми е по-важна
57
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
6 години медицина, 5 години специализация - и пак за нищо не ставаш, тц, тц, тц