България загуби работниците от Молдова, ще се състезава за тези от Азия

Пазарът на труда у нас се нуждае от близо 300 000 души
Обновена: 28 мар 2023 18:36 | 28 мар 2023 18:17, Анисия Иванова
90
България загуби работниците от Молдова, ще се състезава за тези от Азия
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Почти 70 млн. души от Европейския съюз са застрашени от психични разстройства заради серията кризи през последните години, а депресията се очаква да бъде на първо място като причина за загуба на работоспособност до 2030 г. Всички мерки трябва да бъдат към насочени към превенция на такива състояние, а заради демографската криза България трябва да усили интеграцията на хората в неравностойно положение на пазара на труда и да се възползва от остатъчната работоспособност на лицата с намалена такава. Това коментира Милена Ангелова, главен секретар на АИКБ и член на Европейския икономически и социален комитет, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Последният доклад на индекса на психичното здраве Headway показва в момента 600 млрд. евро (близо 4% от БВП) загуби има ЕС заради психически разстройства. Северните страни се справят по-добре със ситуацията, а Румъния, България и Словакия са посочени като държави, които не се справят толкова добре... Най-важно е да се разбира, че едно психическо разстройство не е присъда, може да бъде лекувано.", каза гостът.

Психичното здраве е обособено като приоритет на ЕС, а България има Национална стратегия и пътна карта, но реализирането на мерките среща различни трудности, каза Ангелова. В страната има само 500 психиатъра, от които едва 100 работят на терен; 70% от работодателите казват, че разбират тези въпроси, но няма да наемат лице с депресия, даде за пример тя.

Според Ангелова пътната карта на България трябва да се разшири с повече мерки, насочени към децата и ефектите от кризите върху тях, както и здравните лица, които в цяла Европа понесоха тежестта от пандемията, а сега трябва да работят в силно напрегната здравна система заради забавените от пандемията лечения. Трябва да се засили и ролята и участието на социалните предприятия, които стават все по-модени и възприети в България, тъй като дават големи възможности за интегриране на хора с намалена работоспособност или лошо психично здраве в пазара на труда, каза Ангелова и даде за пример как хора със синдром на Даун се реализират много добре като санитари.

Пазарът на труда в България изпитва нужда от близо 300 000 души, като всяка година се губят по нови 50 000, което може да бъде частично решено чрез нова оценка на остатъчната трудоспособност. Хората с увреждания в България са почти 500 000 и мобилизирането на тяхната остатъчна трудоспособност е сериозен резерв за пазара на труда, каза тя.

Друга краткосрочна мярка за решаване на проблемите с недостига на кадри е облекчаване на мерки за внос на персонал в България, които са доста по-рестриктивни от тези на съседни страни, каза Ангелова.

"Вече загубихме възможността да внасяме работници от Молдова, където Румъния ни изпревари, и сега трябва да се състезаваме с по-далечни дестинации като Киргизстан и Узбекистан. ЕС работи по т.нар. Пакет на талантите, който е свързан с облекчаване на достъпа на граждани от трети страни до пазара на труда, и България ще се състезава с всички европейски държави за този допълнителен ресурс."

Целият разговор - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
27
 
! Отговори
Нерационална, преди 1 година
допотопна организация и планиране на човешки ресурси. Това се случва в България. 30 процента от времето на половината българи отива за попълване на формуляри и писане на доклади, които никой не чете, вместо да се създава нещо ценно. Дори там, където процесите са напълно компютъризирани. Това унищожава икономиката, стандартът ни е от най ниските в Европа. Младите хора са отвратени и заминават в чужбина.
12
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са едни от основните виновници, че хората не искат да работят в и за България и я напускат. Алчни експолатиращи нищожествва, самите те никога не са работили през живота си.
11
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Избегаха ли от Молдова робовладелци ? Като се сблъскат с вас, нормално е :)))
10
2
 
21
 
! Отговори
4, преди 1 година
Отдавна няма кого да излъжеш. Даже официалната статистика за 2022 година е готова и дори тя не може толкова да излъже, като теб - тр ол на заплата. Толкоз са - 800-1000 лв. стартова брутна във фабрика. Лично им гледам ведомостите. И да - заминаха си всички наети чужденци още лятото на 2022 г. Пък ти чакай да цъфнат налъмите и чистачките поголовно у нас да вземат толкоз за седмица. Пък било то и в село София. За там лично наех такава за вкъщи. Далеч е твоята лъжа от реалността.
9
2
 
36
 
! Отговори
Хора преди 1 година
Когато така нареченият бизнес у нас предпочита да си купува скъпи коли и любовници вместо да дава достойни заплати на работниците си ще продължава и тази лудост.
8
9
 
10
 
! Отговори
до 6 преди 1 година
600лв. заплата у нас няма на пълна заетост при МРЗ 780.
7
2
 
20
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
При нашите мизерни заплати състезанието е предварително загубено.Имаме куц кон.Не се хабете залудо.
6
25
 
7
 
! Отговори
do 1 преди 1 година
В България няма нормален човек да работи за 800лв.. Ученик бута колички в Икеа за 1200 месечно (собственият ми син на 18- да събере пари за лятото иска детето и ваканциите се труди). Вече, ако някой се навие на заплата за квалифициран труд под 8000лв., ми е много странен и съмнителен. А вече какво се случва из утaйкитe на обществото по фабрики и стругове, не ме вълнува- то си е въпрос на личен избор дали да учиш.
5
1
 
38
 
! Отговори
Лудост преди 1 година
Вместо да дават на български работници достойни заплати те търсят от вън!!!
4
37
 
7
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
800лв. бруто взима чистачка на 1/4 работен ден в София. Малко по-сериозно. Минималната е 780. 800 взимат хора с трета група детска градина. За 800 не съм работил дори преди 18 години като студент. Най-ниското заплащане, което съм получавал, беше преди 15 години- първата ми работа по специалността. 1800лв. бруто. Днеска дори плоският ми данък е повече на месец. Вече, ако си функционално неграмотен бачкер (ярко си личи, че си такъв), никой не може да ти помогне. Скачай от балкона. Мерси.
3
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българи мизерстват и се самоубиват, а те наемат хора от Малаизия и другаде... КОМУНИЗЪМ!
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лол
1
5
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Във фабриката до нас напуснаха молдованци и узбеки - дори за тях заплатите тук са позор. Никой няма да дойде! Азиатци - най-малко. По-скоро ще идат в Китай! Българският работодател - крадец и приватизатор под масата, ду ха вече супата! Чака роби, ама те се изнесока отдавна. Предлага 800.00 лв. брутни. И се надява, че ще закачи нормални хора за работа. Смях и сълзи!