Производител: Търговски обекти пръскат агнешкото със спрей за свеж вид

Вносът от РСМ води до дъмпинг, там не спазват еврорегулациите за фуражи и ваксини
5 апр 2023 20:00, Анисия Иванова
73
Производител: Търговски обекти пръскат агнешкото със спрей за свеж вид
Снимка: БГНЕС

Агнешкото месо в магазините е между 25 и 29 лева за килограм. "Във фермите цената варира между 9 и 12 лева, в зависимост от обема на търгуваната продукция. 1-1,50 лева е по-скъпо месото от производител в сравнение с миналата година“, обясни съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев пред "Фокус".

Той даде съвети при пазаруване на агнешко – то трябва да има приятен розов цвят. "Но имаме сигнали, че в някои търговски обекти използват спрейове за създаване на по-свеж вид на месото. Тук вече контролните органи трябва да следят как това месо е влязло в обекта, дали е влязло като замразено“, предупреди Караколев.

Експертът обясни, че има спогодба между Европейския съюз и Северна Македония за безмитна търговия с агнешко месо и това води до дъмпингов внос – то е 30% по-евтино от българското. Вносът на агнешко е инструмент на някои търговски обекти, с който се подбиват цените на българските производители.

Караколев подчерта, че Северна Македония не спазва европейските регулации при използването на фуражи, ваксини и лекарства при отглеждането на животните. "Ние няма как да знаем и щом не спазват тези регулации, би следвало съответното месо да бъде с въпросителен. Това е една от предпоставките то да бъде наблюдавано под лупа. Липсата на такива регулации и по-ниският стандарт на производство и заплащане в Македония обуславят и по-ниската цена“, коментира той.  

Месото не влиза директно в България, а през Гърция като реекспорт, тъй като България няма одобрен пункт от Европейския съюз за внос на меса от трети страни, обясни той. "По регулациите на Европейския съюз, щом пратката е минала през европейска страна, тя няма изискване за щателни проверки. А гърците не се задълбочават в изследвания“, обясни съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

По думите му заради внос на агнешко месо от Северна Македония миналата година са останали нереализирани над 20 000 български агнета. Внос на живо агнешко месо има и от Румъния, но цените в северната ни съседка са почти идентични с тези у нас, допълни Караколев.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
33
 
! Отговори
1 преди 1 година
Агнешкото в момента в Гърция е под 6 евро в магазините. Нашите пак ще се отнесат с цени над 30 лева.
40
2
 
16
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
За агнешкото е ясно. Няма да има. Замислил съм се как до злобим шопската салата. В Кауфланд една седмица краставиците на промоция , на другата седмица доматите.
39
2
 
24
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Същото се отнася и за шпекови салами, луканки...Видя ли червени, значи са боядисвани и вероятно не стават, та точно затова са боядисани. На младини съм се занимавал с продажба на едро и знам, че има клиенти за червени, без плесен салами, но има и разбиращи, които не купуваха суджуци и луканки без плесен. Така, че в зависимост от това, кой клиент колко разбира от меса, се продаваха и такива и онакива. Що се отнася до днешните вакуумирани колбаси...това е пълна гавра с клиента.
38
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Месото не трябва да червенее а да сивее. Още при клането на животното месото започва да сивее от контакта с кислорода това не означава че нее прясно просто физика. Ако видите в магазина на витрината червено месо значи е третирано с препарат.
37
11
 
38
 
! Отговори
Ути преди 1 година
Ако не спазват регулациите за фуражи и ваксини е чудесно! Храната в Сърбия и Македония е много по-вкусна, защото не тъпчат с европейски отрови!
36
4
 
31
 
! Отговори
Да се затворят преди 1 година
От години ни лъжат,че ни хранят с български продукти,а те отиват в чужбина ние ядем бо.лука от там.Имам доказателства с един български производител на моркови,които ги продавал на голяма верига после,като рекъл да провери как върви стоката му видял,че не е неговата, а в пъти с по-ниско качество! Това едва ли е единствен случай!
35
1
 
23
 
! Отговори
Христо преди 1 година
Всеки гледа келепира.Мога да си купя и цяло агне ,но няма да им пълня гушите на търгашите.Ще маам свинско със нещо си и така.И ще пием ракийка.
34
1
 
8
 
! Отговори
До 36 преди 1 година
Ами не напразно си се кръстил Кеелеш,определено ти отива!
33
17
 
10
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Значи скоро си взех от Метро едни филета/стекове от Кенгуру.Такива бургери направихме на скарата,че тези миризливите агнета отиват направо Б група,ако ще да са български,македонски или румънски:):):)
32
2
 
50
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Нещо не се връзват приказките на нашите производители - нали животните се хранят с фураж и трева. Ами зърнопроизводителите протестират,че фуража от Украина бил безбожно евтин и им подбивал цените. Ами тогава трябва овцете,ядейки безбожно евтин фураж,да раждат безбожно евтини агнета??? Някой лъже жестоко и иска да се нагуши за сметка на обикновените хора. Как на македонците агнетата са евтини ?
31
7
 
11
 
! Отговори
Сталин преди 1 година
швааб ви го каза , до 2030г няма да притежавате нищо и ще бъдете щастливи.
30
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Топчо,Абе и тук си има хубавко агнешко,въпросът е да го нацелиш!По веригите пускат ако не родно,то поне румънско или македонско което по нищо не отстъпва на нашето!
29
2
 
26
 
! Отговори
Топчо преди 1 година
Всяка година майка ми носи агнешко от Гърция внос от БГ. По-евтино, вкусно и няма нищо общо с купеното от тук. Парадокс..Истината е, че ядем храна, която се пуска от самолет на държави от 3-тия свят. Да ви е сладко и наздраве!
28
2
 
14
 
! Отговори
До 24 преди 1 година
10-11 килограма агне е прекалено малко,при 50% рандеман това означава 20-тина килограма животинче,най доброто е 15-16 килограма или около 30 килограма живо тегло,но все пак всичко е въпрос на вкус!
27
1
 
7
 
! Отговори
хи-хи-хииииии... преди 1 година
До Анонимен 24 От 11 килограмово агне, като го изпечеш ще отбереш има-няма 2-3 килца месце!
26
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Агнешкото и най вече съветите тоя да си ги държи за себе си,купувайте македонско а защо не и ново зеландско агнешко,тия самозабрави ли се тарикати трябва да бъдат унищожени!Не може килограм агнешко предна четвъртина да струва в Германия 18-19 лева във веригите а тия тарикати да търсят 12 лева живо тегло на своя продукт!
25
4
 
10
 
! Отговори
До 22 преди 1 година
Мирише овцата. Агнето не. По магазините продават овце. А по-крехко месо от френски агнешки рак трудно. Освен някой аржентински рибай или японско говеждо.
24
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като ми заговорят за разни овце по 20кг и ми ги наричат агнета, ми се повдига... Агне само до 11кг. Котлетчета с провансалски билки, останалото на пещ. И хубава дроб сарма. Да не се възгордяват по селата, че точно там ядат по 20-30кг овце и им викат агнета.... За Великден цяло агне от отбрана ферма 11кг на пещ на вилата с готини гости.
23
4
 
17
 
! Отговори
Стига глупости преди 1 година
Защо нашите митничари не ни дават да си купуваме месо от Македония??? Аз си купих от Делчево една агнешка плешка по 11 лв кг, ама съвсем прясно и качествено. На границата искаха да ми го конфискуват и то нашите митничари, имало опасност от болеси??? Ха-ха-ха. Добре, че видях там един мой пациент-митничар, та ме пуснаха, все едно кой знае каква услуга са ми направили. Значи да ядем размразени вносни ***, представени за прясни и да се откажем от хубаво прясно месо от пасищни агнета, така ли?
22
10
 
7
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 година
Кво му харесвате на Агнешкото направо не мога да разбера?Традиции,мрадиции,ми то мирише бе и отделно е с много мазнотии.Вкъщи аз един път в годината и то не всяка година опитвам и никой друг не пипа.Яко риби и телешките стекове:):):):)За Гергьовден винаги пържен Калкан:):):)