Цената на дизела падна с 86 ст.: Ще се задържи ли така?

Според петролната асоциация понижението е временно
11 апр 2023 07:00, Нели Христова
130
Цената на дизела падна с 86 ст.: Ще се задържи ли така?
Снимка: БГНЕС

Дизелът поевтинява през последните дни - горивото се продава средно за 2.73 лв. на литър. Трайна ли е тенденцията за понижаване или спадът се дължи на Великденските празници и завишеното търсене?

Сериозно понижение на дизела през почивните дни, обобщава БНТ. Днес литър от горивото може да се купи на цена от 2.56 лв. в по-малките бенизностанции до 2.79 лв. в някои от веригите. След абсолютния рекорд от 3.56 за литър дизел през миналото лято, днешното понижение с около 86 ст. е най-голямото за периода.

В Русе цената на дизела на малките бензиностанции рязко се понижи и дори се изравни с тази на масовия бензин. Въпреки това хората искат по-осезаемо поевтиняване.

Венцислав Пенгезов е собственик на малка бензиностанция. Според него големите вериги не бързат да калкулират по-ниските котировки на петрола, поради което и цените там са по-високи. "Наблюдава се едно неотразяване на движението на цената във веригите, докато в по-малките бензиностанции те си показват намаление или съответно повишение. Но аз това го отдавам на предстоящите празници, когато се очаква да има доста пътуващи и просто искат да направят определен обем с печалба", казва Пенгезов.

От петролната и газова асоциация имат друго обяснение:

"Това е конкуреницята, която работи на територията на страната и работи чудесно. И, второ, напълно е нормално цените в малките вериги да са по-ниски, защото те имат много по-малко разходи за персонал. Освен това всички компании, членове на Петролната асоциация, правят допълнителни проверки за качеството и количеството на горивата, което съвсем естествено оскъпява продукта с няколко стотинки. В крайна сметка, правим го за клиентите и смятам, че те оценяват това", посочи Светослав Бенчев от Петролната и газова асоциация.

Според асоциацията понижението е временно и се очаква ново покачване, но ще бъде минимално.

"Видяхме едно поскъпване на "Брент" с 10 долара, може би ще има леко поскъпване, съвсем малко, в рамките на жълтите стотинки. Ако то се случи и най-вече, ако тенденицята е за запзаване на тези нива - около 85 долара за барел, което за момента е вероятно и се задържат се на тези цени. Така че, застой с евентуално поскъпване с няколко жълти стотинки".

Според анализатори, намаленото производство на държавите от ОПЕК засега се компенсира от ръста на добива в Иран, Норвегия, Бразилия, Нигерия и Гвиана, поради което и цените на борсите се задържат стабилни и не се повишават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
19
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Знаете ли, преди месец стотици украински цистерни чакаха на опашка за дизел. Сега я се видят една две, я не. Затова и дизела се изравнява с бензина. Просто някой се е нашил яко и сега гледа да се отърве по-бързо от складираните количества.
6
2
 
18
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Еми забраниха износа за Украйна, как няма да падне цената.
5
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Потърси ли някой отговорност на асенчо и компания за тези баснословни цени и къде отиваше левчето отгоре?" ------------------------------------------------------------------------------ Левчето отгоре отиваше в бездънната касичка на Зе-клоуна. Там отиват и 20-те лв. отгоре за килограм кашкавал.
4
8
 
11
 
! Отговори
Е как преди 1 година
да не се кефиш,че Боко спечели изборите! Веднага ,както обеща цените на горивата яко надолу!
3
12
 
31
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
Защо при промената дизела подгони 4 лв? Потърси ли някой отговорност на асенчо и компания за тези баснословни цени и къде отиваше левчето отгоре? На всичкото отгоре, софиянци и пловдивчани пак гласуваха за тях. Явно 4 лв за литър за тях са ок. Е, добре е, че се намериха и разумни хора.
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
от 2.30 до 2.90. това ако не е спекула
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гадаеш "ако тенденицята е за запзаване на тези нива - около 85 долара за барел" на бобени зърна. Само преди седмица ОПЕК+ намали добива с 1,1 млн барела в денонощие.

Спонсорирани публикации