Експерти: В момента България е държавата с най-евтини горива в ЕС

Много по-голямо е производството, отколкото търсенето на местния пазар
14 апр 2023 09:25, Елка Василева
139
Експерти: В момента България е държавата с най-евтини горива в ЕС
Снимка: архив, БГНЕС

В момента България е държавата с най-евтини горива в ЕС. Много по-голямо е производството, отколкото търсенето на местния пазар, тъй като не може да изнасяме на европейския пазар, но цените стоят на същите равнища, което показва всъщност, че няма желание за това държавата да си свърши работата. Това коментираха пред НТ експертите Мартин Владимиров и Димитър Хаджидимитров.

"От влизането в сила на санкциите върху вноса на суров нефт и на горива през февруари в момента България е единствената държава в ЕС с голям внос на руски суров петрол. Това означава, че при положение, че руският нефт се котира на цени от около 20-30 долара под средните на световните пазари, в момента рафинерията в България произвежда изключително евтини горива. Тъй като не може да ги изнася, както можеше към европейските страни преди 5 февруари, в момента би трябвало да има свръхпредлагане на горива. Много по-голямо е производството на горива, отколкото търсенето на местния пазар, тъй като нямаме право да изнасяме на европейския пазар", заяви Мартин Владимиров – енергиен експерт.

Според него или трябва да начислява данък свръхпечалба върху компанията, или ако го начислява, то той се определя изцяло от компанията - производител на горива, а не реално от някаква независима оценка. От друга страна, КЗК трябва да наложи и трета глоба за това, че не се следват пазарните тенденции и използва факта, че е монополен доставчик на горива в България, за да поддържа изкуствен марш на печалба, което се изчислява на около 60-70 стотинки на литър, смята Владимиров.

"България е в един общ пазар в момента и компанията "Лукойл" продава на цени малко под средните за региона, говорим за търговия на едро. Благодарение на тази компания ние сме гарантирали нашите доставки в страната. Не трябва да сме притеснени от това, че няма да имаме горива, което също е основен фактор за стабилността на икономиката. За последните 3 месеца цените на дизела паднаха с над 25 ст., а бензина с около 20 ст., говорим от началото на февруари досега. Възможно е да има свръхпечалба, но всяка една компания е излязла на пазара, за да прави печалба. А когато има свръхпечалба, плаща и повече данъци, което пък е добре за държавата", каза от своя страна Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

КЗК си е свършила работата много добре и в момента България е държавата с най-евтини горива в ЕС, допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
11
 
! Отговори
Мухаха преди 1 година
...напраУ са трогнах от нечовешките усилия на Икспертите , заработващи заплатите си единствено със съчиняването на всякакви небивалици как българското простолюдие жиеело по-добре отколкото хората на Запад и как ограбваната ни вече четвърто десетилетие държавица цъфти и върже под "мъдрото" управление на бивши комунисти и техните деца и унучета .Не се сдържам. Ша пусна сАлза ......
33
0
 
10
 
! Отговори
НАЙ ЕВТИНИ преди 1 година
ГОРИВА... 2,72ЛВ ЗА ЛИТЪР 10 Л 27 ЛВ ЗА 100 КМ. А ДО ДО СЪСЕДНИЯ ГРАД ОТИВАНЕ И ВРЪЩАНЕ 123 КМ. 30 ЛЕВА. А ПЕНСИИКАТА. 680 ЛВ. СЪС СИГУРНОСТ ПОНЕ 60%ОТ БЪЛГАРИТЕ СЛАГАТ ГОРИВО НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 25 ЛИТРА НА МЕСЕЦ. ЗА ПОВЕЧЕ НЯМА ПАРИ. И ТЕ ТОЙ БИЛО ЕВТИНО...
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми почнахме да ги хвалим рашките и те ни намалиха цените, какво учудващо има в това нещо.... :)))
31
4
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
"България е единствената държава в ЕС с голям внос на руски суров петрол В момента България е държавата с най-евтини горива в ЕС"Извода сами си го правете
30
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И най-ниски заплати!
29
8
 
2
 
! Отговори
до 28 преди 1 година
До Анонимен,щото не е вярно,само официалните ви заплати са ниски в плик вземате много повече, дан говорим,че имате много повече имоти от германеца,това нищо ли е,данъци ли плащате като германеца,наглеци,жалко,че с парите си не можете да си купите човещина,колкото и пари да имате си оставате ***
28
1
 
11
 
! Отговори
Вълчева преди 1 година
Но и с най - много БЕДНИ!!!!
27
0
 
10
 
! Отговори
do 29 Хм преди 1 година
Мит е че в Германия масово се получава 10 000Е. По скоро е около 2500-3000.
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха. Най ниски, също като доходите. Живея в Англия, тук с една заплата средна към ниска, можеш да си купиш 1700 л бензин. В Бг колко можеш? Кака не ви писна да пишете само *** статии
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2025 като приключи дерогацията ще сме с най-скъпи горива в ЕС както е с храните в момента, също като ни пуснат на свободния пазар за тока ще ни ударят по левче киловата.
24
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С най-ниските горива ,ама и с най-ниските заплати това що го не пишете бе ,*** ниедни...
23
1
 
15
 
! Отговори
Shark преди 1 година
В момента България е най-бедната страна в ЕС, с най-ниски доходи!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
22
1
 
14
 
! Отговори
шофьор преди 1 година
веднага увеличете цената , съвестно ми е че плащам по малко от немеца , австриеца ,,,,
21
1
 
4
 
! Отговори
ДС мафията преди 1 година
Комунистите и агентурата ни окрадоха за да станат едри капиталисти ето къде отидоха заплатите...
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
разликата в плюсовете между коментар 1 и 2 говори за приоритетите на българина. той иска пари без труд
19
2
 
7
 
! Отговори
От зайчарника преди 1 година
За мен е много евтино.Отварям шкафчето кеф ти евро, злато. Какво мрънкате.
18
0
 
8
 
! Отговори
<><> преди 1 година
Ако горивата станат най скъпите в ЕС ...това ще означава че българина е надминал всички държави членки на ЕС по доходи ! Поне така ще твърдят краварите.......и драскачи за по 50 лв на ден ! А само да подметна разбрахте ли че Дънди Прешънс се хвали с рекорден добив на злато ?
17
1
 
12
 
! Отговори
Aз експерта преди 1 година
В момента България е държавата в ЕС с най-ниски пенсии заплати!
16
1
 
5
 
! Отговори
Общ работник преди 1 година
Я първо сметнете и сравнете колко литра бензин/дизел може да се купи с минимална работна заплата в различните държави и после обяснявайте дали е евтино или не.
15
1
 
8
 
! Отговори
Депутат преди 1 година
Аз Ви казах че е евтино в България.