Млякото у нас е по-скъпо в сравнение със 7 други държави в ЕС

Сред тях са Гърция, Румъния, Австрия, Германия и Чехия
17 апр 2023 14:16, Нели Христова
65
Млякото у нас е по-скъпо в сравнение със 7 други държави  в ЕС
Снимка: БГНЕС

3,54 лв. – това е средната цена на прясното мляко у нас в търговската мрежа. То е по-скъпо в сравнение със 7 европейски държави, сред които Гърция, Румъния, Австрия, Германия и Чехия, .

На този фон държавата отчита два пъти по-висок оборот на млечните продукти на фирма „Ел Би Булгарикум“. Преди месец цените бяха свалени с 30%.

В магазините на Централния кооперативен съюз в София, Пловдив, Ловеч вече са доставени млечните продукти с нови цени на държавната компания. Потребителите са доволни, че харчат по-малко за мляко, сирене и кашкавал. От Кооперативния съюз уверяват, че цените са под средните за страната, но не за сметка на качеството на стоките.

Проверка на bTV в държавния сайт foodprice.bg, който следи цените на храните от малката потребителска кошница, показва, че прясното мляко е поевтиняло само с 1 стотинка за последните 2 седмици – от 3,55 на 3,54 лв.

Оказва, че в България млякото е най-скъпо за последните 14 дни. Според данните от държавния сайт в Германия е с 1 лев по-евтино, а в Хърватия литър прясно мляко излиза най-евтино.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Влизам у нашия квартален Кореком и си пазарувам! Отивам и си купувам лека кола на изплащане! Жилища ли не щеш,мебели ли не щеш! Отвсякъде те молят ела при нас вземи кредит ,купувай! Телевизия -150 канала! Почивки,заведения...! Е какво не ви харесва,нали заради това свалихме бай Тошо!? Или го свалихме заради малки заплати?
37
0
 
11
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Но за сметка на това има нещо което ни е най-евтиното от целия европейски съюз и от целия балкански полуостров , заплатките така че не всичко ни е най-скъпо !!!!!
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе знам какво искате! Капиталистически социализъм! Ама няма такова животно! Бедни щото глупави,а глупави щото бедни! Това е!
35
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбирам...! Нали искахме всички магазини да са Корекоми и да излизаме на Запад? Е?
34
2
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Аз си купувам от фермер на 2.50лв. Всяка неделя ми носи тубичката, варя и квася в буркани. Прави 1 пръст каймак :))))))))))))))))
33
0
 
6
 
! Отговори
Еми щом преди 1 година
от бачкане става гърбица, лежете тогава и чакайте да стане 2л. за левче и да не забравяте рефрена за "вкуса на баба и как имало всичко и било истинско!"
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От бачкане ще ти излезе само гърбица,приятел! Трябва стабилно правителство,избрано от целия народ! А при нас е "мълчанието на агнетата" и "спусни боже"!
31
5
 
8
 
! Отговори
Талибан преди 1 година
Да ама заплатите са най ниски в сравнение със всички страни.И не само в ЕС ами и в половината свят.Честито членство в ЕС и Натото.И първи по смъртност по обезлюдяване и по по най.Обаче има банани и дънки.Те са най-важните.Ганьооо колко си т.ъп.
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понеже няма контрол в България и се вихри яко спекула.
29
5
 
6
 
! Отговори
плюс минус преди 1 година
Обичам козунак с прясно мляко.За Великден си купих козунак на известна хасковска фирма от голяма чужда верига, 400 грама за близо 5 лева. Досега бях доволна от този продукт с локум и плодове с годност до 24 май. Да, ама сега не. По- безвкусно нещо не бях вкусвала. Защо така, не знам. Дали пък не е от украинска пшеница, кой, кой да ти каже!?
28
2
 
14
 
! Отговори
Еми скъпо ще е преди 1 година
Като не произвеждаме нищо , а караме на внос и социални помощи ,така ще бъде ! Трябва си бачкане и производство! И въпреки тази обявена цена от 3.5лв, сутринта в кауфланд прясно мляко"Балкан"3% -2.49/л. Не знам този лев отгоре от къде го изсмукаха?!
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе то да е само млякото и кашкавала...! Преди малко гледах цената на витамини за очи,защото ме интересува! 30табл.-24лв. тук,60табл.-17лв. с доставката в Полша! Един и същ френски производител!
26
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
верно ли бре - тая страна дето хранеше 5 българии нема мляко - ее ама има евроатлантически ценности- ами ще ядете по рядко и по по малко - ценностите са най важни
25
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само млякото а и много други неща в България са по скъпи. Направи ми впечатление български кашкавал вакумиран на един и същи производител в Германия струва 4.99 евро, а в България е 16.99 лв. До миналата седмица струваше 3.99 евро но го увеличиха на 4.99 евро от няколко дни. От къде идва тази разлика се питам??? Защо в България е по скъп българският кашкавал?
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди малко купих от магазин в Брюксел - местно белгийско производство на цена 1,09..
23
2
 
5
 
! Отговори
В Чехия... преди 1 година
...всичко им е наред, няма корупция, няма мутри, млякото евтино, сигурно и други неща. Защо тогава ПРО искат да свалят правителството и да излязат от ЕС... Христос возкресе!
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Производителя е смазан. Търговеца е велик.
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е във всичко . Където е висока корупцията и цените високи. Кои ще работи , като може от схеми да си докара пари. И защо да гледа животни , като администрацията иска да си поделят парите
20
0
 
9
 
! Отговори
Меркел преди 1 година
Да сравнят цената на която изкупуват от производителите , не тази в магазина. В магазина всичко е спекула.
19
1
 
10
 
! Отговори
Кирил Петков преди 1 година
Честита Промяна!