Рекордните 17,5 млрд. лв. събрани за втора пенсия

Само за първите 3 месеца на 2023 г. частните фондове са добавили 1,176 млрд. лв
25 апр 2023 07:14, Стела Стоянова
19
Рекордните 17,5 млрд. лв. събрани за втора пенсия
Снимка БГНЕС

Рекордните 17,5 млрд. лв. са събрани в частните универсални пенсионни фондове към края на март. Дружествата, в които задължително се осигуряват за втора пенсия над 3,9 млн. български граждани, вече са преодолели кризата от 2022 г. и активите им дори надхвърлят с близо милиард тези от края на 2021 г.

В същото време обаче универсалните пенсионни фондове, вместо да увеличават спестяванията за втора пенсия, реално ги намаляват, тъй като от две години насам са с отрицателна доходност според данните на Комисията за финансов надзор, съобщава "24часа".

Само за първите три месеца на 2023 г. десетте частни универсални пенсионни фонда са добавили 1,176 млрд. лв. към стойността на активите си, показват отчетите за инвестиционните им портфейли към края на март тази година. 

За първи път от година насам нито един от универсалните пенсионни фондове не е отчел намаляване на активите.

Сривът при фондовете за втора пенсия започна в началото на 2022 г. Първоначално причината бе спадът на финансовите пазари заради войната в Украйна. Кризата се задълбочи допълнително във второто тримесечие на миналата година и тогава активите на десетте пенсионни фонда бяха спаднали с около 1,5 млрд. лв. Вдигането на лихвите от централните банки като мярка за борба с инфлацията в последните три месеца на миналата година оживи финансовите пазари и тогава българските универсални пенсионни фондове успяха да възстановят голяма част от загубеното през годината.

Възстановяването на пенсионните фондове от кризата е продължило и в началото на 2023 г. и фондовете за втора пенсия вече имат повече пари, отколкото в края 2021 г. Голяма част от рекордните 17,5 млрд. лв. за втора пенсия обаче се дължат на осигурителните вноски на осигуряващите се задължително в някой от десетте фонда над 3,9 млн. души, а не на умело управление на портфейли от акции на финансовите пазари.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.