БНБ с мерки против инфлацията, затяга се кредитирането

Увеличават се минималните резерви, които банките поддържат
26 апр 2023 17:00, Стела Стоянова
19
БНБ с мерки против инфлацията, затяга се кредитирането
Снимка БГНЕС

Управителният съвет на Българската народна банка прие промени за задължителните минимални резерви, които банките трябва да поддържат. Целта е овладяване на инфлацията, като един от механизмите е затягане на кредитирането.

"От 1 юни 2023 г. процентът на задължителните минимални резерви по привлечените от банките средства от нерезиденти се увеличава от 5 на 10 процента; от 1 юли 2023 г. процентът на задължителните минимални резерви по привлечените от банките средства от резиденти и от нерезиденти се увеличава от 10 на 12 процента", посочиха от БНБ.

Според институцията в момента в макроикономически план има ускорени темпове на нарастване на потребителските цени, висок растеж на заплатите в частния сектор, силно потребителско търсене и запазващ се висок растеж на кредита за домакинствата.

"Продължаването на тези тенденции създава потенциални рискове по отношение на устойчивостта на банковата система и по отношение на изпълнението на основната цел на БНБ за поддържане на ценова стабилност. В условията на значителен приток на привлечени ресурси в банковата система, висока ликвидност и конкуренция в банковия сектор се наблюдава слаба и бавна трансмисия от повишаването на основните лихвени проценти в еврозоната към лихвените проценти по депозитите и кредитите в България. Повишаването на задължителните минимални резерви има за цел затягане на монетарните условия в страната", посочиха от БНБ.

Мярката ще допринесе за намаляване на свободните ресурси, с които банките могат да кредитират.

"Забавянето на кредитната активност би спомогнало за постепенно намаляване на темповете на инфлацията чрез влиянието върху потреблението финансирано със заемни средства. В допълнение, понижаването на темповете на растеж на кредита ще допринесе за намаляване на кредитния риск в банковата система", допълват от банката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато точните хора си изперат парите през апартаменти, на останалите свят ще им се завие.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В румънските банки лихвата е 3 процента за доларови и евро депозити аз си прехвърлих парите там нашите мафиотски банки дгд
12
1
 
12
 
! Отговори
Гадняр преди 1 година
Отдавна спрях да поддържам високи наличности в българската си банкова сметка. Само такси и таксички за щяло и нещяло и лихва нула процента. За сравнение основната лихва на английската централна банка вече е 4.5 процента.
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-ниските лихви в света, плюс тройни печалби за банките от такси.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
крайно закъснели мерки, това още есента на 2021 година трябваше да го направя, да не говорим за лихвения процент,абсурдна ситуация инфлация 14-15 % ОЛП клони към 0
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От голямото чакане да има редовен кабинет и тогава да реагирате ни доведохте тази рекордна инфлация.Еми няма да има кабинет и си останахте с чакането сега ще наваксате повишенията които другите централни банки правиха през последната година в рамките на 3 месеца в държава на автопилот.
8
2
 
2
 
! Отговори
Инвеститор преди 1 година
нека да си го затягат кредитирането. Това си е техен проблем. А пък изобщо не е мой проблем да им разглеждам сградата. Просто защото тя не ми е интересна. Дори и златните им резерви не ме интересуват. Имам си приятели от обменните бюра, от които си купувам финансовите активи, наречени валути. Все се чудя, дали левовете са все още валута или само стотинките са такава. Дано тези от БНБ ми ги разясняттези важни неща.
7
2
 
16
 
! Отговори
Хоум тъп Ю преди 1 година
Сега е момента за апартамента! :)
6
1
 
2
 
! Отговори
contractor преди 1 година
Добре че банките не дават кредитчета без трудов, екстра ми е сега.
5
0
 
6
 
! Отговори
Милионер преди 1 година
Тези от БНБ-то да го стегнат това кредитиране, че от разхлабването на паричната им политика, дори и ракетата на Мъск не можа да стигне до целта си. Честита 2023 г. на управителя им на тези от народната им банката на Българията.
4
2
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Тук е Илон Мъск. Дори и мен не ме пускат в БНБ-то им, а пък аз си дадох парите за ракета, която дори и до БайкоНур не можа да стигне. Поздрави за шайените, а тези от БНБ просто не са от тях.
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БНБ носи вина за инфлацията и сега симулират бурна дейност
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БНБ само симулира борба с инфлацията ,нарочно държат лихвите ниски зада могат да се продават апартаментите на мутрите и да си изперат парите
1
10
 
19
 
! Отговори
Красимир Петрофф преди 1 година
козяците и мненията им по форумите ме тласкат към Възраждане. Май ще са 2ра сила след изборите през Юли. На там вървят нещата с тая гнусна пропаганда против Русия! Кой започна войната - сащ с майданите им, кой разработва биолаборатории в украйнините - сащ със синчето на демента, кой се вре, където не му е работата - сащ, кой убива българи и руснаци в Донбас - киевското клоунче! Кое не е ясно ?!?