Експерт: Бюджетът и държавата се управляват както при комунизма

Кризата притиска фирмите, предстои консолидация в много сектори
26 апр 2023 16:28, Анисия Иванова
57
Експерт: Бюджетът и държавата се управляват както при комунизма
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Откакто започна войната в Украйна започнатите сделки се завършиха, но при други – които все още не са започнати – инвеститорите се отказват. За първи път от 1999 г. насам вече има много съществен геополитически риск у нас. В периода 1998-2000 г. проблемите бяха лоша инфраструктура, корупция, високи данъци. Сега корупция; лоша инфраструктура; неработеща съдебна система; липса на кадри – заради което ни избягват много чуждестранни инвеститори; геополитически риск през референдумите да не влизаме в еврозоната, разговорите за излизане от НАТО; разговорите за вдигане на данъци; критичната демографската картина – всичко това плаши инвеститорите. Това заяви Евгений Кънев, управляващ съдружник на Инвестиционно консултантска компания "Маконис", в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„В България няма голям стратегически инвеститор в последните 10 години. Идват спекуланти“, посочи Кънев.

Той заяви, че в момента на пазара са притиснати масово представителите на малкия и среден бизнес – с оборот до 10-20 милиона лева, като има много заявки, които искат да си намерят купувач, защото при тях се усеща най-бързо кризата.

"Ще има консолидация в много сектори на пазара, където по-големите играчи – ако не целия бизнес – ще приберат клиентелата на по-дребните“, смята Кънев.

Гостът коментира и спада на M&A сделките в международен план с 25%. Той посочи, че това се дължи на поскъпването на кредита, „отскубването“ на западния от източния свят. „Ще има сделки, но те са по-скоро не за разширение, а за подсигуряване“, прогнозира експертът.

По отношение на политическата ситуация у нас Кънев смята, че „има конфигурация и формула при която двете големи коалиции биха направили единственото възможно правителство в момента, което да има някаква полезност за България“. Той добави, че „всички останали ще бъдат тупане на топката и възможност за влошаване на ситуацията“.

Във финансово отношение има лошо управление на публичните разходи – поне частта, която не е фиксирана, стана ясно от разговора.

"Служебният кабинет е участник в политиката, а не е арбитър. Откакто беше подготвено падането на редовния кабинет виждаме държание в президентството, което определено заема страна. Само така може да се обяснят действията на финансовия министър“, смята гостът.

„Малко или много нашият бюджет и държава продължават да се управляват както по времето на комунизма. Има един бюджет с макрорамка, има разпределение на някакви ресурси по съответните министерства и съответно самите министри се чувстват като феодали какво да правят с тези средства“, заяви Кънев.

„Има огромна резистентност и съпротива към реформи. Който и да дойде, ако няма политическа воля, няма как да се случат тези реформи“.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
12
 
! Отговори
Един виц преди 1 година
Едно време през 85-та година другарите викаха, че до 30 години ще бъдем добре, а сега казваме колко добре е било преди 30 години! Ужас
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Румен Гечев е по " слаб" от Румен Овчаров. И колко много има като тях.
17
4
 
6
 
! Отговори
Румен преди 1 година
В кв. Враждебна от завист подпалиха помещенията на частник. Само и само да не му действа фирмата. В с. Долни Окол Самоковско завистливи комунисти пребиха частен овчар . Правеше " Благо" овче млеко. И един и буркан го купувах по 10лв. Сега и 20лв. да дам няма кой да прави
16
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При комунизмът държавата фалира и сега натам вървим
15
0
 
7
 
! Отговори
Смях в залата :D преди 1 година
"... Това заяви Евгений Кънев, водещ експерт.." *ту-дум чшш* Бурен Смях в Залата
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички от нашето село знаеме , че е така . Както казва експерта от Сдружението . Защото като влезнахме в ЕС 2006 г. Имаше ИНВЕСТИЦИОННИ КРЕДИТИ та на село си накупихме инструменти за Земеделие и Ферми . Но после след НДСВ . Се появи ГЕРБ и ни съсипа частната дейност от ЗАВИСТ. Е ТОВА Е ИСТИНАТА. Комуниста е Завистлив , Мързелив и Крадлив.
13
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
E че с тоя президент, ти как искаш да се управляват?
12
14
 
12
 
! Отговори
Щази преди 1 година
Българите са робско племе и след турското робство ги пороби Русия. Ама те даже не се усетиха. Мислят си че запада ги е поробил. Предимно лош матрял остана в България.
11
6
 
8
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Нямало е места по хотелите в Социализма за българи . А само за Съветките Групи Защото българите са много спали.
10
7
 
9
 
! Отговори
Румен преди 1 година
До5 и 7 Иван . Какво лъжете с коментарите. Какво е имало в комунизма , като не знаете на Запада или поне в Унгария или ГДР. България бе най бедната държава и тогава. Поляците с една месечна заплата караха на Черноморието. А българите се бутаха по мазета и тавани. Тия пък от Болшая и Могучая само по хотели. И питат Луканов е защо за българите няма хотели . А той им казва ми няма защото много добър.
9
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То ако беше както при комунизма щеше да сме добре ама не
8
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боко Тиквата бай Тошо 2. Нали уж сте против тоталитаризъма, какви са тези несменяеми тикви и лидери? Боко и Фандъкова вече ви управляват 20 години, като Путин. Нема такава демокрация, с доживотни диктатори и несменяеми кметици-царици. Нищо чудно, че пак фалирахте.
7
3
 
14
 
! Отговори
Икономист преди 1 година
Като при комунизма се управляват бюджета, че и държавата. Разликата е, че след комунизма, другарят им Костов имаше какви държавни активи да продава/приватизира, а сега такива няма. Който купил, купил, който спечелил от приватизацията спечелил. Сега няма какво да продава държавата. Че дори и Софиянски няма какво да продава, въпреки че е икономист и бот бившите кметове и служебни министър председатели. Така е, който е в коалиция с Борисов, свършва парите.
6
6
 
7
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
***. Какъв комунизъм те гони, бе Някоя да те доизноси!
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие какво очаквахте бе площадници, поне да се бяхте поинтересували кой е Румен Гечев, в Гугъл си го пише и този правеше бюджети.
4
13
 
10
 
! Отговори
И КО "ЕКСПЕРТЕ& преди 1 година
МУ БЕШЕ ЛОШОТО ПРИ СОЦА. И ТОГАВА "ДРАГИ" ОЩЕ НЕМАШЕ КОМУНИЗЪМ. ИМАШЕ ЖИЛИЩА ИМАШЕ СТОГИ БЪЛГАРСКИ КАЧЕСТВЕНИ. ИМАШЕ СПОРТ ФУТБОЛ. ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО БЕШЕ ТОП. А СЕГА КАКВО?!?. НИЩО И ПОЛОВИНА. ГРАБЕЖ БЕДНОСТ БОЛЕСТИ КОРУПЦИЯ И ОБЕКТИВНО ПОСЛЕ НАЙ НАЙ НАЙ ОТИВАЩА СИ НАЦИЯ
3
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не на войната, Не на Гроб и ППДГБ+
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
явно така сме си свикнали и пак ще се върнем към върлия комунизъм, та стой та гледай!
1
8
 
11
 
! Отговори
Абе вие чувате ли се преди 1 година
, най-евроатлантическите партии се канят да се коалират и да ни вкарат във война, а тоя вади мумията на комунизма да ни плаши!?