Сарафов: Гешев е бил мишена, взривното устройство е направено да убива

Бомбата е била поне с еквивалент 3 кг тротил
Обновена: 1 май 2023 16:48 | 1 май 2023 16:12, Александър Попов
374
Сарафов: Гешев е бил мишена, взривното устройство е направено да убива
Снимка: БГНЕС

Бомбата, поставена на пътя, за да взриви кортежа на главния прокурор, е направила кратер с дълбочина 30-40 см и диаметър 3 метра, близо до пътното платно, до банкета. Взривът е имал ясна насоченост към пътя и към преминаващите автомобили. Това заяви директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Бомбата е била с не по-малко от 3 кг тротилов еквивалент, била е и с множество осколки, които са се забили в дърветата.

"В момента се провеждат огледни действия, включително със следови кучета търсим следи от евентуални извършители. На място са намерени маркери, които очевидно са оставили извършителите, спрямо които когато премине автомобилът бомбата да бъде задействана.

Очевидно изключително професионално подготвено покушение и добре изпълнено. Само една случайност е спасила и главния прокурор, така и семейството му и редица други хора, които са преминавали по това време или малко преди това по този път. Към момента наказателното производство, което е образувано е по глава 1 по НПК за терористичен акт, който чрез взрив опитва да дестабилизира или убие някого", добави Сарафов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Ще се вземем цялата пръст от мястото на взрива, търсят се детонатори и осколки, а всички осколки ще бъдат взети. До няколко часа ще имаме какъв е химическият състав на взривното устройство, както и видът и количеството на взривното вещество. По мои сведения няма пострадали", посочи той.

"Не изключваме никакви версии. Най-вероятно тези хора са били тук и са имали може би визуален контакт с пътя, пътната обстановка и автомобилите, които преминават. Взривът е избухнал в момента, в който автомобилът на главния прокурор се е изравнил с мястото на заложената бомба. Взривът спрямо свидетелските показания на служителите на НСО е преместил автомобилът вляво", подчерта Сарафов.

"Не бих могъл да кажа всичко по отношение на маршрутите, още повече маршрутите използвани от НСО са в голяма степен секретни, но това ще бъде част от установяването на обстоятелствата по делото. Очевидно някой е следил маршрутите на главния прокурор, очевидно главният прокурор е мишена за някого, и то не мишена, която да бъде сплашена, а мишена, която да бъде убита", категоричен е директорът на Националната следствена служба.

"С главния прокурор сме в постоянен контакт, но не мога да кажа всичко. Ако кажа кои са заподозрените, означава да предупредим някого", предупреди Сарафов.

Атентатът е достатъчно сериозен, уточни още той.

Атанас Илков, директор на ГДНП, заяви, че в 11.50 е постъпил сигналът, че при автомобил на главния прокурор е било взривено устройство. Насочихме полицейски екипи и линейки минути след сигнала, така че колегите реагираха много бързо, на 5-ата, 10-ата минута отцепиха района. Линейките бяха на място да окажат помощ ако е имало пострадали, за радост нямаше пострадали лица. Изградени са КПП-тата и започнаха масови проверки на всички автомобили, които се движеха в района. Сформиран е щаб по разпореждане на министър Демерджиев, добави Илков. Обемът от служители, които са включени в цялостните действия е много голям. Целият ресурс на МВР, ДАНС и службите е ангажиран в момента, добави още Илков.

Води се разследване, което се извършва от НСлС, работи се широкомащабно, уточни Сарафов. Делото се наблюдава от прокурори от СГП. Убеден съм, че ще стигнем до извършителите, държавата не може да си позволи да допуска подобни инциденти, това е посегателство срещу държавността, заяви още Сарафов. Подобно нещо излъчва сигнал към европартньорите ни, че България не може да защити своите институции. Главният прокурор в момента е на безопасно място, каза Сарафов. Огледът на мястото явно ще приключи чак в късната част на денонощието, пътят остава затворен, допълни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


374
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
289
0
 
0
 
! Отговори
I'm-ДртiйУАЙТBO преди 1 година
.!. Всьо голема изсмукана БУТАФОРИЯ и чистокръвна ИНСЦЕНИРОВКА от дребен местен вид... абсолютна ПАРТТЕНКА за наивно-верващия массов зрител на подобни филмчета съшити с много бледи конци.
288
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
някое диво прасе е ровило за жълъди те бомба
287
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сарафов, Сарафов, ако всички от службите са толкова некомпетентни, Господ да ни е на помощ. Видимо последиците от "взрива" са като от пиратка. Все пак има още мъже, които сме минали през казарма.
286
0
 
10
 
! Отговори
Немо преди 1 година
Екипът на театър "Сълза и смях" се залива от смях!
285
1
 
8
 
! Отговори
Само минавам преди 1 година
В ДИР има снимка на "кратера". Направих си експеримент с китайска пиратка "слонче" (от най-дебелите, по 2.20 лв). Резултатът беше впечатляващо по-добър от този на снимката...
284
0
 
6
 
! Отговори
Хиена преди 1 година
Това е проста и глупава *** на снимката, работи на такъв пост, като гледам народните "Любимците" същата работа, наглец до крадец, мутрец до курволец.
283
1
 
7
 
! Отговори
Петко преди 1 година
Основния спонсор беше Кремъл ама той фалира. И свинекомплекса започна да се разпада...
282
0
 
13
 
! Отговори
Смешници преди 1 година
Гешев = ***, Сарафов = клоун... Пеевски = директор на цирка
281
0
 
10
 
! Отговори
... преди 1 година
Убеден съм, че в София има по-големи дупки от този "кратер". Дори бойлер ще направи повече поражения.
280
0
 
6
 
! Отговори
тити преди 1 година
И тоя не е добре и си вярва.Впуска се в некакви филми.Нали са дупе и *** с Гешев.
279
12
 
1
 
! Отговори
Бай Кольо преди 1 година
Трябва да се търсят хората,които имат полза от това Гешев да не е тлавен прокурор.За мен това са онези срещу ,които той водеше дела преди да стане главен прокурор.Това са Баневи,Арабаджиеви и Божков ,който директно заяви от Дубай,че той е финансирал и организирал протестите през 2020г.
278
1
 
6
 
! Отговори
<><> преди 1 година
Така се печели доверие и възхищение след като славата ти избледнее :)
277
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'' Лена Бориславова смята атентатът за инсценировка '' ..................................... доколкото си спомням Гешев получи награди от американските и европейските служби, и някак си съм по-склонен да вярвам на американските служби отколкото на Ленчето ... а самия факт, че Ленчето с лека ръка отхвърля ОЧЕВИДНАТА руска следа, само защото Гешев oсъди сапартийката и кметицата на Младост ... не говори добре за Ленчето.
276
3
 
24
 
! Отговори
СМЕШЕН ПЛАЧ преди 1 година
Гешев твърди,че ако не бил сменил колата,щял да умре.А защо тогава другите в колата,в която евентуално е щял да бъде Гешев са живи и здрави?Взривът както се видя не е на пътя-както всички *** повтарят,а е отстрани и не се вижда никакво разрушение на асфалта.В почивните дни Гешев ходи с цялото си семейство с кортеж.Какви са тези привилегии?Чакам мисирките да покажат една д-ва в Европа,в която гл. прокурор ходи с такава охрана.Уж сме в ЕС,а само за олигарси са говори,които не са в затвора.
275
1
 
1
 
! Отговори
Бочко преди 1 година
До АнонименФиат крома брониран ?
274
12
 
5
 
! Отговори
Падаря преди 1 година
Това е предопреждение за всички прокорори.Киро и Рашков закриха спец звената за борба с ОПГ тата съкратиха хиляди полицаи .ПП и ДБ са доказани мутренски слуги и то на живо в ефир Христо беше привикан от бос да рапортува по телефона ако не помнете ...
273
8
 
5
 
! Отговори
ПП и ДБ -подлоги преди 1 година
ПП и ДБ троловете и политическите им активисти,а и самите те водят кампания в мрежата която да изкара ,че Гешев сам се е взривил.Това доказва за кого работят ПП и ДБ лидерите сещате се за кого .Съсипаха и малкото в държавата слуги на мутри ...
272
2
 
15
 
! Отговори
Светозар преди 1 година
Три кила тротил от 30 метра срещу тежко брониран джип не е опит за убийство. Това е леко предупреждение или инсценировка.
271
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бронираният автомобил Fiat Croma, в който пътува известният магистрат, е взривен от мощна бомба (над 1 тон тротилов еквивалент) с дистанционно управление, заложена под водосточен канал под магистралата)))))А, на гешев бомбичката все едно е детска пиратка.
270
1
 
12
 
! Отговори
Край преди 1 година
3 кг. тротил нямат никакъв шанс при брониран мерцедес.