Етнолог: Казармата е непозната тема за младите у нас

Д-р Илия Вълев подкрепя идеята за военно обучение в 10 и 11 клас
78

На 6 май по традиция отбелязваме Гергьовден и празника на Българската армия. В столицата отново ще има военен парад.

"Историята ни казва, че трябва да пазим честта и доверието в армията. За съжаление, през последните години вярата към нея спада. Гледайки назад във времето, армията върви напред. Лошо е, когато финансите не достигат до нея. Темата за казармата вълнува всеки втори или трети мъж в България, особено тези на възраст над 40 години. В наборната военна служба има както много отрицателни неща, така и положителни", заяви етнологът д-р Илия Вълев в студиото на "България сутрин".

По думите му парадите са "форма на демонстрация, престиж и ободряване на духа на нацията".

"Няма българин, чието сърце да не трепва, когато чуе боен марш и види строените войскови единици с парадни униформи", смята Вълев.

Според госта казармата е непозната тема за младите хора у нас, но пък се забелязва сериозен интерес от тяхна страна да научат повече за нея.

"Казармата дава форма на организираност и отговорност. Човек изгражда самостоятелност, учи се да не се предава. Нервите обаче понякога са особени. Старите войници могат да те смачкат - там е борба. Има и злоупотреби", отбеляза д-р Вълев пред Bulgaria ON AIR.

Етнологът подкрепя идеята в 10 и 11 клас да бъде въведено военно обучение - "за да се научим как да се защитаваме и да оказваме спешна медицинска помощ"

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В казармата момчетата се научават на умения. Научават се да бръснат портрета на Христо Ботев и да мерят квадратурата на стаята с клечки. Това е казармата.
18
6
 
16
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Казармата те учи да развиваш самостоятелен ум?!... За това приказката беше че влизаме различно умни и излизаме еднакво ***. Не знам за други държав, ама българската казарма беше абсолютна пародия. Никакво обучение ако не се брои усвояването на скатаване, мазнене и натопи-другарче. Пълна простотия....
17
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На една позната брат й е убит в казармата. На други пък, възрастни вече, синът им така са го били, че сега им се налага да се грижат за него, защото е увреден. Има много такива случаи. И все са при качествените хора. Другите - нискоинтелигентните и агресивните оцеляват добре в условията на казарма.
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
етнолози , антрополози егати коментаторите
15
6
 
15
 
! Отговори
toj преди 1 година
и непозната трябва да си остане, в 21 век да си "подчинен" на някакви военни глупости а пълен дебилизъм.
14
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Казармата беше колосална загуба на време. Идеята на казамата реално беше по времето на студената война да има армия в някакъв вид готова. Ама като помня кви бяхме ... добре, че нямаше война.
13
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Казармата е безмислена и несравнима с професионална армия. Загуба на време. По-добре да се направи добре заплатена професионална армия, а не такава от аматьори.
12
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Минутки за реклама на казармата и войната!
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До жена Ти самО ли си се самоопределило като жена? Жените не биха подтикнали никой да се избива! Казвам ти го като истинска биологична жена!
10
14
 
15
 
! Отговори
жена преди 1 година
Вижте, какво става в Сърбия и Братоубийствената война в Украйна. Ако сърбите ни нападнат като в Сръбско-българската война, кой ще защитава жените и децата на България? Сърбите са тренирани, имат оръжие, опит от скорошна война. Я се стегнете и се обучавайте. Руснаците и украинците не са спирали да се тренират в отряди / летовници са ни разказвали още преди 10 г./
9
4
 
22
 
! Отговори
SS преди 1 година
За сметка на това,чалгата,тревата,и пее.....стията са много добре познати сред младежите !
8
2
 
25
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 1 година
Нямам лоши спомени от казармата. Там пропуших, пропих, хванах първата си гонорея от кварталните девойки, а колко бензин съм откраднал е мистерия.
7
11
 
22
 
! Отговори
Каква преди 1 година
казарма сега? Тия мамини синчета, дето едни дърва не могат да насекат ако се наложи, и при минус 15 градуса треперят, в по-голямата си част са мекотели наркомани и обратни...Ми те при онези условия на някогашната армия ще се самоубият или избягат!
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този институт отдавна е за смях. Цели десетилетия там са вилнели няколко простовати лели, за чието образование и до днес се разказват вицове. Но преди 1989 г. е било така и на други места. Тези лели са кадрували, подбирали и подготвяли днешните етнолози, изключенията сред тази маса "учЕни" са малко. Народът е казал "Има крушката опашка". Така че, не се чудете. На повечето от тях не им е ясно какъв е предметът на тяхната наука и какви методи прилагат съвременните етнолози зад граница.
5
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И така трябва да си остане.
4
13
 
24
 
! Отговори
Службата преди 1 година
в казармата беше тежка, но за сметка на това продължителна. Автоматът беше дълъг 24 месеца и тежък 2 години. И все пак си заслужаваше!
3
4
 
22
 
! Отговори
нато пази бе, пази преди 1 година
Нещо много активни станахте за казармата май,а? На кой се продадохте? На'л НАТО уж ни пазеше, ко стана?
2
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се научат отново как се става мъж след бой с възглавници, да правят сапуууууун с фонокарта, а и делфинчета да правят :)
1
8
 
16
 
! Отговори
Каква казарма бе преди 1 година
Бамбук