Украйна и България ще имат съвместна декларация за зърното

България и Украйна могат да работят заедно, заяви Гечев
5 май 2023 16:52, Нели Христова
18
Украйна и България ще имат съвместна декларация за зърното
Снимка: БГНЕС

Българското и украинското министерство на земеделието започват действия за изготвянето на съвместна декларация за механизми за въздействие при възникване на пазарни смущения, включително резки промени в цените, при двустранната търговия със слънчогледово олио. Това стана ясно по време на работна среща между министъра на земеделието Явор Гечев и неговия украински колега Микола Солски. Тя се проведе днес в София, като основен акцент в разговорите бе актуалната ситуация на зърнения пазар и търговията със слънчогледово олио, съобщиха от земеделското министерство.

Очаква се декларацията да бъде факт съвсем скоро, а чрез нея ще бъде заявена готовността на двете страни за съвместни действия с цел превенция на бъдещи пазарни аномалии.

Аграрните министри коментираха и извънредната защитна мярка на Европейската комисия, която засяга четири селскостопански продукта с произход от Украйна. В тази връзка Явор Гечев информира за решението на Министерския съвет да отмени националната забрана за внос на някои произведени в Украйна земеделски продукти и заяви, че българската страна наблюдава внимателно пазара както по отношение на слънчогледовото олио, така и на други селскостопански продукти.

"България и Украйна могат да работят заедно по намирането на трайни решения за ускорен транзит на селскостопански стоки в посока трети страни и да ги предложат на Европейската комисия", заяви министър Гечев. Той увери, че в момента усилията са насочени към разработването на логистични системи, чрез които коридорите на солидарността ще заработят и ще изпълняват функцията, заради която са създадени.

"Надявам се този добър диалог да продължи и двете страни да решават заедно възникналите въпроси занапред", заяви от своя страна министър Микола Солски.

"Заедно можем да се изправим срещу предизвикателствата, породени от настоящата ситуация, и така да се справим с тях по-бързо и ефективно", посочи българският земеделски министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Да преди 11 месеца
В крайна сметка каквото реши ЕК!
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не искаме украинско токсично зърно! Тези се държат в сякаш целия свят им е длъжен! Достатъчно е,че им отглеждаме по хотели повече от година сънародниците! И се питам как успяват да произвеждат толкова многонали има война,значи има къде да живеят и работят и хрантутниците които са в Бг и държавата отглежда по-добре от собствения си народ
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Що ли някой пак им плати
14
0
 
13
 
! Отговори
Румен преди 11 месеца
Доколкото знам първоначалната идея беше да се осигури транзитно преминаване на тези суровини за гладните африкански народи. А изведнъж се оказахме депото за отпадъци!
13
0
 
15
 
! Отговори
Руси преди 11 месеца
Да си го продават някъде другаде! Не им искаме отровите ! Тия станаха супер нагли вече !
12
0
 
11
 
! Отговори
Хе хе преди 11 месеца
Не разбрах на коя точно страна сме троянски кон. Щото нито Русия, нито Украйна са част от ЕС. Да не говорим, че лобираме и за Турция, доста често, даже Баце беше един вид пощенски гълъб. За щатите не лобираме, там Урсула се справя доста успешно.
11
0
 
10
 
! Отговори
българина преди 11 месеца
нашите зърнари ще гледат кал ги и бат дружно наши и чужди
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Очакват се схеми така ли ?
9
0
 
11
 
! Отговори
До 6 преди 11 месеца
Като гледам, ти бачкаш 25 часа в денонощието тук, а ние само чат пат, когато имаме време. КлОун.
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Какви декларации може да имаме с тия ,да се продават житото на Германия,Австрия Франция ,Белгия ,защото те купуват от Южна Америка не от Украйна
7
1
 
24
 
! Отговори
Българин преди 11 месеца
Не желаем съвместна декларация с фашисти. Желаем самостоятелна.
6
1
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 11 месеца
празни приказки нищо съществено никои не казва истината къде е макед агн месоукр мед брашното не пада яицата се вдигат всеки ден само олиото пада къде сацените които са се сринали от укр внос само лъжи и заблуди прясно мляко от прахне се разваля с дни 4 лв за л
5
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абе, вие верно сте "на работа" в тоя сайт?! Каква ви е длъжността - "мразим Украйна" ли? Тарифата колко рубли дневно е?
4
2
 
22
 
! Отговори
Да си го наврат преди 11 месеца
по склдовете обратно, и да не ни занимават! Укри с тЕх!
3
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не им щем отровното зърно! И не е наша грижа къде и как ще си го продават! Да се оправят!
2
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
НЕ, МЕРСИ!
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тия оправиха бьлгария и взеха да мислят за украйна