Ще ядем ли скъп хляб? Насъщният ни е най-евтин в ЕС

Кукушева: България единствена няма ДДС на хазарта
10 май 2023 14:43, Анисия Иванова
55

Българският хляб е най-евтиният в Европейския съюз, българският хляб е храна, която е гарантирана като достъп до потребителя, от една страна, и тя има чувствително стабилна цена дълго време.  Това каза председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева в студиото на "България сутрин" .

"При нас повишението на цената се налага от транспортните разходи, цената на горивото. При нас корекция на цената се налага основно, за да компенсираме работещите в бранша, те полагат предимно нощен труд и той не е привлекателен за младите хора", обясни Кукушева.

Тя допълни, че ДДС ставката за хляба и брашното е 0%, което автоматично е оказало влияние на цената на хляба.  

"Всякакви анализаторчета, които твърдят, че ДДС не се отразява на цената, изричат една огромна лъжа, защото ДДС се плаща от потребителя", каза още тя и изрази очакване за запазване на нулевата ставка за хляба.  

По думите на Кукушева е трудно да се прогнозира каква би била цената на хляба, ако ДДС за този продукт стане 20 процента, тъй като всеки хлебопроизводител има различна цена на изходния продукт.  

"България е единствената страна в света, която няма ДДС на хазарта, което би довело около 3 млрд. лева в държавния бюджет", смята Мариана Кукушева.

Тя коментира и европейската резолюция за снабдяване със зърно от Украйна до края на март 2024 година.

Според нея временната забрана за търговия със зърнени култури от Украйна не е достатъчна, защото в резултат на вноса на украинско зърно в страната има "пагубно високи запаси от зърно", които са в порядъка на около 3 млн. тона, 2,2 млн. от които е пшеницата. Потреблението на пшеница у нас годишно е около 1,5 млн. тона, обясни тя.

"Т.е. тази пшеница трябва по всякакъв начин да се опита държавата да подпомогне зърнопроизводителите да я продадат, защото тя има срок на годност, тя няма как да се съхранява и не вярвам някой доброволно да си купи пшеница", поясни още тя пред Bulgaria ON AIR.  

По обясненията на Кукушева българските хлебопроизводители и мелничари купуват още от август и септември, защото в условията на война, хиперинфлация и пандемия цените са нестабилни.  

"Една част от пшеницата със сигурност ще бъде бракувана. Новата реколта е само след около 10 дни, ще трябва да се освободят зърнените бази, които трябва да поемат и тях. Всички бази в страната поемат общо 15 млн. тона, а най-големият проблем е със слънчогледа, който гранясва", допълни експертът.  

Мариана Кукушева е категорична, че "нито един грам зърно от Украйна не е влязъл при хлебопроизводителите".  

Тя поясни, че поскъпването на тока за бизнеса няма да се отрази на цената на хляба.

"Такъв тип увеличение, което е двуцифрено и немалко, няма как да не се отрази на себестойността на хляба. Но не бих казала, че ще бъде коригирана веднага в търговските вериги, а българските доставчици очаква да запазят доставната си цена", поясни тя.  

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хляб в Лондон от 1 лева до 1.80 лева опаковка от 700-800грама .Картофи 1 лев за килограм .Краставици 1бр - 1.20леваДомати не копувам ( пластмасови са)
22
0
 
5
 
! Отговори
тулуп преди 1 година
почти не ям хляб
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най евтин и некачествен от ЕС. Да се прави поне един с най високо качество. Да може да разберем и ние от истински хляб.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми ще свалите цената и няма да ви залежава гадния фураж, дето нема да ви го купат и у Африка...
19
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На това хляб ли му викате пълно с химикали
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се, че трябва да поскъпне. Все пак и ние сме в клуба на богатите!
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сметни тая червена лелка е председател на хлебарите и сладкарите, майко мила
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има продукти, които са еквиваленти като цени. Има и такива, коти са малко по-скъи, но качестовто е несрванимо по-добор. Само дето не са толков амного. Да - нека хляб някъде да е 1.6 лева, като в моя магазин бил 1.7. Това не еми е проблемът. Проблемът ми е, че когато месото ми е 18 лева килограма, а като мине през тигана остава на 650 грама.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 15 - Нашите пенсии са 1/10 от това, което са в Европа, а заплатте ни са 1/8 и вече цените са равни. Ако ни станат същите заплатите, един билет за градския ще стане 12 лева.
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ми пречи да ям и по-скъп хляб, както било по Европата. Правят пенсии и заплати като по Европата и готово, недоволни няма да има.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-евтин в ЕС- а заплатите ни най-високи!
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"че ти дават заплата без да си стъпил на работа" - Не всички сме в общината. ",че държавата не ви е сложила данъци" - Ама хич! Данък ДДС, данък от зпалатите, данък от имотите". че ви е позволила да крадетет тока и водата" - В махалата може. В българския квартан - не може. "че през ден купувате имоти" - Алооо? От коя планета си? Кой купува "през ден имоти"? Аз знам хроа,д еот са куили еидн имот на 20 години ... купувате имоти". "самозабравили се от имане българи" - ЛОЛ!
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България не е по-евтино.Всеки с интернет може да се убеди. Но те правят друго сравнение гледат цените в някакъв баровски магазин при белите хора където пазаруват хора от високата средна класа и го сравняват с бг умрелите мърляви вериги с омазнени рафтове и трупове на насекоми по подът.Персоналът прилича на персонажи от долнопробен гангста филм.Мъжете с бради и татуси жените... тва жени ли са? Ми направете хлябът 20 евро после вийте като гладни лисици че народът си прави домашен.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Насъщният"?
9
0
 
7
 
! Отговори
до 10 преди 1 година
До Анонимен,напротив най-скъпите са и то не само на тая планета, в цялата галактика
8
4
 
2
 
! Отговори
до 5 преди 1 година
До Анонимен и кавко точно търпиш,че ти дават заплата без да си стъпил на работа,че държавата не ви е сложила данъци,че ви е позволила да крадетет тока и водата,че през ден купувате имоти,обикаляте света като луди,горките вие,направо ще се разплача,отивам за кърпички и почвам да плача за горките самозабравили се от имане българи,горките не се наядоха и не се накрадоха,червеи долни
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кажете поне веднъж, че и заплатите и пенсиите са ни най-евтините. И то в случай, че ги получаваш.
6
4
 
3
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
До Красимир Петрофф,пропаганда е твоето,вече всички разбраха за истнските бг заплати,не на книга,че получавате на ден в пъти повече от европееца на месец,,при това без да имате никакви разходи,няма кой да ви вярва,истината излезе наяве
5
3
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Най-евтин хляб,най-ниски заплати,най-ниски данъци,най-евтини горива и ток-има логика.Държавата не е длъжна да продава залежалото жито на зърнарите.Те умишлено не го продадоха навреме,защото чакаха спекулативни печалби.Не се получи.Ново Бентли догодина.
4
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние сме си виновни,че ги търпим.