849 български компании са фалирали миналата година

Най-силно засегнатите сектори са хотелиерството и туризмът
12 май 2023 07:58, Анисия Иванова
27
849 български компании са фалирали миналата година
Снимка: БГНЕС

849 български компании са изпаднали в несъстоятелност през 2022 г., което представлява значителен годишен ръст от 62%. През 2021 година броят на фалиралите фирми е бил 525.  

Основната причина за увеличението е фактът, че през миналата година изтече срокът за действие на свързаните с пандемията от коронавируса мерки. Най-силно засегнатите сектори в България са били хотелиерството и туризмът.  

Въпреки това броят на случите на фалити остава по-нисък, отколкото през 2020 г. или 2019 г. например, се казва в ново проучване на Creditreform Wirtschaftsforschung.  

Като цяло случаите на несъстоятелност в Източна Европа са се увеличили, като в седем от дванадесетте изследвани държави е регистрирано увеличение на броя на случаите.  

Процентното увеличение е особено силно изразено в Унгария, България и Литва. В пет държави броят на случаите на несъстоятелност е намалял (Естония, Полша, Сърбия, Словения, Чешката република). В Източна Европа са били регистрирани общо 60 010 случая на изпадане в корпоративна несъстоятелност, което е значително повече от нивото от предходната 2021 г. (39 095 случая).

Инфлацията, недостигът на енергия и други макроикономически проблеми доведоха до значително увеличаване на броя на случаите на корпоративна несъстоятелност в Европа като цяло. През 2022 г. в Западна Европа (ЕС-14, Обединеното кралство, Швейцария и Норвегия) са регистрирани 139 973 фалита на фирми. Това е увеличение с 24,2% (2021 г.: 112 686 случая). В Източна Европа този брой се е увеличил с 53,5 процента, става още ясно от проучването на Creditreform Wirtschaftsforschung.

В Западна Европа данните за несъстоятелността се повишиха в повечето от разглежданите държави. Австрия (плюс 59,7%) отбеляза значително увеличение, следвана от Великобритания (плюс 55,9%), Франция (плюс 50,0%) и Белгия (плюс 41,7%). Броят на корпоративните фалити се увеличи и в Швейцария, Ирландия, Нидерландия, Испания, Норвегия, Финландия, Швеция и Германия. Намаление на броя на делата се отчита в Дания, Люксембург, Португалия, Италия и Гърция.

Целият анализ - в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 11 месеца
До Анонимен-1--"Абе тя и Германия и България тръгнаха на равен старт след края на Втората Световна война" А бе кво да ти каем ....,не си си у ред
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Напълно нормално е да фалират особено щом начело на държавата има отявлен русофил и бивш военен...
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Всички фалирали фирми са били на клошари и бездомници, които дължат ДДС и пари на банките.
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Малките и средните ще фалират. Има много вериги и молове. Това са инвестициите на чужди компании, но поне са приятели от ЕС не рашки и подобни.
20
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 11 месеца
ами даите списък с фалиралите фирми така наизус да се говори не става
19
0
 
6
 
! Отговори
Британски учЕн преди 11 месеца
Много хора ще прозрат простата истина че в България няма условия за развитие на бизнеса. Няма данъчна политика, няма протекция, няма защита от нелоялна конкуренция, рекета си съществува, аз тази истина я прозрях преди 20 години, сега съм на заплатка в Англия и имам ВСИЧКО.
18
2
 
6
 
! Отговори
Чичо преди 11 месеца
Като гледам как всяка пета кола е за над 100 бинки изобщо не ме плаши тая новина. Богати чорбаджии колкото искаш, фалирали са фирми, които са изцицали каквото са можали или дребни търговци със слаб мениджмънт и планинг. Играчите, които крадат евросредства (щото си е кражба) даже просперират и богатеят. Докога? Еми докато могат и ги оставяме.
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ами с тоя златен промишлен ток какво очакват?
16
7
 
2
 
! Отговори
Миролюб Бенатов преди 11 месеца
Безработица няма , заплатите се увеличават ( само за кадърните ) , а някакви случайни били фалирали! Ми като са некадърни ще фалират ! Даже повече трябва да фалират , ама партийната касичка ги крепи на повърхността
15
0
 
6
 
! Отговори
ЩО НЕ ПИТАТЕ.. преди 11 месеца
КОИ ХОРА СА ВУПРАВЛЕНИЕТО НА ТИЯ ТЪРГОВСКИ ВЕРИГИ И МОЛОВЕ...ХАХА?
14
0
 
11
 
! Отговори
ТОВА Е МАРО.... преди 11 месеца
Който не му дават да цица от партийните и Държавните субсидии----УМИРА!ТОВА -- Е "КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА"!!!!
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Скоро ще затворят почти всички, повечето хора бяма да имаме достъп до средства и ще умрем от глад
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В нашия квартал (при това в София) има един блок с магазини под него. В началото на годината бяха 12. Сега от тях работят само 3, годината дори не е изминала наполовина. Така че да говорим само за 850 фалирали фирми е, меко казано, нелепо. Фалира дребният търговец, парите отиват в големите чуждестранни вериги.
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Доста фалити имаше и по Бойково време, а и отнемане на бизнеси. Само дето тогава в световен мащаб икономиката вървеше нагоре, нямаше последствия от Ковид криза, световна икономическа криза или война.
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е умните хора докараха промяната на Радев и Кирчо канадеца
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е половината са фиктивни с цел пране с центрофуга
8
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
нали кирето каза че след него цъфтим и връзваме, а при лошия бойко гниехме
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Най-вероятно е част от тях да са сгънали една торба субсидии и сега ще продължат под ново име
6
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
целта е да фалира всичко и да отива в армията - дали айти, дали логистика, дали производство на оръжия , тва е новото нормално, колко години ви лигавеха ,че винаги ще има само мол и чалга, хаха наивници , събарят ви старата "диктатура" и ви слагат в нова по-усъвършенствана
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Санкции+безмитен внос= "Де го чукаш, де се пука".

Спонсорирани публикации