Над 3 млн. пшеница има в складовете на земеделците преди жътвата

Нещата в бранша не са били толква зле в последните 30 години
15 май 2023 22:00, Стела Стоянова
28
Над 3 млн. пшеница има в складовете на земеделците преди жътвата
Снимка БГНЕС

В складовете на българските производители има над 3 млн. тона хлебна пшеница, 1,3 млн. тона слънчоглед и около един тон царевица. Това заяви пред журналисти председателят на Управителния съвет на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов по време на петнадесетото издание на специализираното изложение за земеделие "БАТА АГРО" 2023.

От думите му стана ясно, че вероятно двете реколти - от миналата година и тази, която предстои да бъде ожъната, ще се застъпят. "Това ще доведе до задълбочаване на проблема", прогнозира той.

Още по темата

Според Върбанов забраната за внос на украинско зърно към момента не води до постигане на желания ефект.

"Към момента това не повлия върху цените, които се определят от международните борси. На този етап очакванията ни се разминаха с реалната действителност. Ние имахме няколко срещи с вносителите на слънчоглед и на една от тях беше декларирано, че ще започнат да купуват български слънчоглед. Въпросът е в това, че цените са ниски и повечето колеги в очакване на по-високи цени не продават, защото трябва да продават на загуба", обясни още той.

Върбанов посочи, че нещата в бранша не са били толкова зле не в последните 30 години. По думите му има загуби, които могат да се изчислят след закупуване на консумативи и даде пример с торовете, които са били купувани на цена от 1800 лева за тон, а сега цената е под 400 лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Инж+ преди 1 година
Да питат Мутрофанова защо ги лъгаха, че Европа ще умре от глад и цените ще стигнат 1200лв./тон!?!?!?!
22
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
значи има фураж за животните за години напред хаиде сега млякото да се върне наприемливи цени
21
0
 
1
 
! Отговори
Австралиец преди 1 година
Този Венцислав Върбанов не е ли същият министър на земеделието от правителството на Костов ,който даде на частна фирма да изнесе 5 хиляди тона от Държавния резерв на високи цени ,и после същата фирма възстанови количеството с внос от Украйна на 50% по ниски цени ?! Няма кражба ,има замяна. ! И сега председател на асоциация 🤮
20
0
 
8
 
! Отговори
😀&#1 преди 1 година
Лаком газ, сери пръст.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Над 3 млн. отделни зърна пшеница имало в складовете.
18
1
 
17
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Интересно защо житото от миналата година два месеца преди жътва все още не е продадено? Опа,зърнарите умишлено не го продадоха в очакване на спекулативни печалби.Обаче играта не се разви според очакваният сценарии.Пазарът на зърно се нормализира.Новото Бентли ще почака.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С един тон царевица няма да има за качамак
16
1
 
2
 
! Отговори
До История преди 1 година
Яли са трупове на коне и хора.
15
0
 
7
 
! Отговори
българина преди 1 година
за каквото гласувахте точно това ще получите, българите са офффчи народ
14
6
 
4
 
! Отговори
ИСТОРИЯ преди 1 година
Хляба който се продава в България е замразено Тесто от САЩ - 10 годишно .Това е истината .За критиците - ядете ли печени хлебчета от големите вериги магазини ?Нямат ли вкус на печена глина ?Даже в Сталинград и Ленинград през ВСВ са яли по - здравословна храна .
13
9
 
5
 
! Отговори
На мушката сте преди 1 година
България отново е "заплюта" от Брюксел за експерименти !Тъй като отдавна ЕС тръгна по пътя на явното си фашизиране, сега с номинацията на европейски еврокомисар изпратен директно от Брюксел / с помощта на вътрешен политик, национален предател /,ще се прави опит и за в бъдеще по-този начин "да се превъзпитават" непослушни членове на Евросъюза /такива като България/, като директно ще им се натрапват министър-председатели от Брюксел. Като последните чинно и коренопоклонно да изпълняват спуснатата им отгоре, правилна евро-атлантическа политика в ръководените от тях държави !
12
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тарикати как е,дочакахме ли голямата пачка или глътнахме водица?
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпросът е каква е производствената цена, и на колко трябва са се продава за да има добра печалба. Честно казано нямам идея. Впрочем интересен въпрос е колко от тази пшеница е клас 1 или 2. По-горните класове са фуражен *** от който в България от край време се прави хляб. Който не вярва да потърси в Гугъл статии още от 2006-та от производители на зърно/хляб. Та мисълта ми е, клас 3/4 и нагор фураж давайте на животните или ви тикайте отзад. Не щем тестени изделия/брашно направени от фураж.
10
0
 
25
 
! Отговори
Спас преди 1 година
Лакомията е голяма,да се задавят дано
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На мамули или на зърна???? Ако не е ронена с нея могат да се вършат куп неща.....!!! Един тон царевица ?? В складовете на цяла България ??!!! Явно някой е още снощен, или по-скоро си мисли за други неща .......!!
8
0
 
33
 
! Отговори
Зрънчо преди 1 година
Да не сте я държали там, спекуланти! Това си е ваш проблем, да сте продавали и изнасяли, по света има много гладуващи държави. Само че искате цени, каквито няма никъде по света!
7
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не продават, защото цените са ниски. Тоест очакват по-високи цени. Но зърнопроизводителите и миналата година не продаваха, защото също очакваха по-високи цени. И в такива абсолютно недалновидни очаквания доведоха отрасъла си до безизходно положение и дори до катастрофа. Три милиона тона зърно са на път да изгният по складовете, а хлябът гони два лева за брой - пълен абсурд!
6
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами нека си я държат още в "складовете" и чакат " Цена"!-:))) Други години,по това време всичко беше изнесено през пристанище Варна и Бургас на вън!
5
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо е бяха продадени и парите да бяха в джобовете на родните зърнари?Ами защото,някой тарикат реши есента на 2022 година,че цени от 400-плюс долара за тон са му малко и ще направи още по голяма гуша,е направи Я!
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
3 милиона зрънца ли?

Спонсорирани публикации