Внос на работна ръка ще реши тоталния недостиг на кадри

Има отворени 200-250 хиляди работни места
29 май 2023 09:53, Анисия Иванова
105

Шумното празнуване на абитуриентските балове отмина. Задължителните зрелостни изпити също са зад гърба на учениците и сега следва въпросът "Сега накъде?".

"Човек трябва да слуша интуицията и сърцето си. Тотален е недостигът на кадри, няма как да бъде покрит от пазара на труда. Ще внасяме кадри, няма друг начин. В медицинската сфера има огромен бум на чуждите студенти. Няма начин недостигът да бъде компенсиран, освен с внос на работна ръка. Едно от решенията е връщането на българите от чужбина", коментира в "България сутрин" Георги Първанов от Българската конфедерация по заетостта.

"Наблюдаваме тенденция на пазара на труда, че възрастта 16-18 години много се вдигна за стажова работа. Повечето компании все още не предлагат стаж за тези младежи. Нивото на младежка безработица в България е много по-ниско от ЕС, но има ръст спрямо преди Ковид. Има отворени 200-250 хиляди работни места", посочи още той.

По думите на Първанов добрата новина е, че бизнесът е все по-близо до образованието - отива в гимназиите, търси млади кадри и им дава шанс да се реализират.

"Най-важното нещо е периодът, в който се въвежда един нов служител и минава през специална програма. Той е ключов за задържането на новите служители", изтъкна Георги Първанов.

Абитуриентът Теодор Малчев се е насочил към изучването на изкуствен интелект в университета в Харвард.

"Още от ранна възраст знаех, че искам да поема по пътя на технологиите. Изкуственият интелект е това, което ме влече, но беше преди старта на този бум. Не бих казал, че ще замени хората, по-скоро ще помогне на обществото. Емоционалното част винаги ще остане на човека, а не на машината. "Харвард" ме спечели с това, че прави бъдещите лидери. Искам да ръководя и да съм част от промяната. Много бизнес и лидерски ориентиран университет е", каза той за Bulgaria ON AIR.

В средата на Малчев повечето младежи вече са избрали сферата, в която искат да се развиват, стана ясно още от думите му.

Абитуриентът Любослав Венев смята да се занимава с реклама. Той е на мнение, че тази професия ти дава възможност да променяш гледната точка на хората по правилния за тях начин и по печеливш начин за бизнеса.

"Започна много спонтанно - с книгите, които чета. Моето вдъхновение е от Георги Малчев. Имах възможност да участвам в състезанието "Най-добър млад строител", това ми даде житейски опит. За мен България е добро място за развитие. Ще е по-добре да остана тук и да помогна за развитието ѝ", каза бъдещият студент.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
3
 
! Отговори
Пинко преди 11 месеца
нещата само се задълбочават...
67
2
 
5
 
! Отговори
да живей Труда преди 11 месеца
Парите от мизерните заплати, няма да ви стигнат за лекарства само после.
66
2
 
3
 
! Отговори
кадри решават всичко преди 11 месеца
арбайт махт фрай
65
2
 
10
 
! Отговори
До 78 преди 11 месеца
Представям си, три езика: диалектен Български, една-две фрази на немски и английски.Умения в няколко области: каране на колело, смятане, напреднал по четене. Квалификации: награда най-любим син на мама 2015 година.
64
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
като много мрънкате и не слушкате - господарите ще ви заменят. Или с изкуствен интелект, или ще си внесат други роби. Избора си е ваш.
63
6
 
5
 
! Отговори
от 75 преди 11 месеца
До 76 : повече. Колко точно - не ти влиза в работа. Представи си човек с умения в няколко области, три езика, 30 години опит и множество квалификации и може би ще достигнеш до вярната сума. Само че някога първата ми заплата беше 100 марки. Сега учили-недоучили хлапаци искат да взимат колкото мен от старта? Няма да я бъде.
62
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
работете бе, ей! работете докато има какво. Скоро автоматизацията и изкуственият интелект ще изкарат всички ниско квалифицирани от играта. Малко ви остава - ползвайте това време да направите някой лев, че после няма.
61
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Като не искате да работите - гладувайте. Проблема си е ваш. И стига мрънахте че парите били малко - като знам нивото на повечето - и минимална им е много, за нищо не стават.
60
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ама тези *** от Агенция по заетостта държат 1500 разрешения на трупчета и чакат рушвет
59
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Никой нема да им работи на робовладелците както българите, но да си търсят украинци,африканци и т.н.....изчерпа се търпението ни вече и затова нема работна ръка :))
58
0
 
13
 
! Отговори
Няма лошо. Ама. преди 11 месеца
Грък да работи? Че и за тези пари . Не знам .
57
1
 
13
 
! Отговори
Идея преди 11 месеца
Колко млади украинци 18+ години се спотайват по разни квартири . Образовани със сигурност.
56
5
 
0
 
! Отговори
DEA преди 11 месеца
As lichno napusnah prez 2001 I ottogava nerabotia v bg. zashtoli Neches nesi obicham rodinata a zaradi parite koitodavat tuk a I SAS Tia pari nemoghe chovek da ima I normalen lichen ghivot na koito mu haresva dase opravia na men nemi haresva prosto niama nikakuv finansov stimul vsichko drugo se reshava no samo SAS pari inches prazni prikazki
55
0
 
12
 
! Отговори
Мръсен комунист преди 11 месеца
Ами затворниците? Много от тях са с техникуми поне . Едно време безделниците ги ловяха по кръчмите и направо в завода . И станаха хора със занаят.
54
0
 
10
 
! Отговори
морски преди 11 месеца
Туризма беше с платежоспособни туристи, спрямо днешните социатуристи скъсани. НО, имаше контрол. Селското ни стопанство беше със субсидии и произвеждахме. Днес има кражба-продажба и далаверимпекс навсякъде.
53
10
 
3
 
! Отговори
Hr преди 11 месеца
Няма какво да търси бизнеса в средното и висшето. Работниците са предимно със основно или неграмотни. Плащаме като за висшисти.
52
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Решението е адекватно заплащане,или то да е поне колкото в страните от вишеградската четворка,с това мизерно заплащане което осигуряват червите олигарси,няма да свъртим ни един чужденец тук,па камо ли 200 хиляди!
51
0
 
25
 
! Отговори
Бай Дрън преди 11 месеца
Пич, с маркетинг, реклама и туризъм, икономика не се прави. Икономика се прави с високи технологии и производства с добавена стойност! Нито едното има в България, нито другото! Тоя кадър за какво ви е, след като икономиката ни не иска кадри, за да се развива, а иска просттти работници, за да пълнят джобовете на малцина!
50
0
 
9
 
! Отговори
Частник преди 11 месеца
Реалността е че с работа не се изкарват достатъчно пари. За жалост цялата система и разработена да обучава работници. В момента цената на имотите би трябвало да демотивират почти всеки който има некви минимални амбиции в живота с честни похвати. На запад в момента нещата също не са добре и ще има лек отлив от там, но той ще е временен и твърде недостатъчен. Но най-вероятно е пластовете да се наместят зимата малко по рязко.
49
3
 
4
 
! Отговори
Gurbetciya преди 11 месеца
Az rabotyav v Holandiya nadnutsata mi e 250 evro kak i koy shge me varne da rabotya v Bulgarisyan ot 3 godini nyama pravitelstvo i vsicko e na samotek