Почват проверки на фирмите за бързи кредити

КЗП е установила сериозни нарушения, казва Никола Стоянов
2 юни 2023 12:09, Стела Стоянова
28
Почват проверки на фирмите за бързи кредити
Снимка БГНЕС

Сериозни нарушения, нелоялни търговски практики и неспазване на Закона за потребителския кредит, които изкривяват пазара.

Това е установил предварителен преглед на договорите от Комисията за защита на потребителите. По този повод започват проверки на компаниите за бързи кредити в цялата страна, съобщи министърът на икономиката Никола Стоянов.

Комисията за защита на потребителите, чиито принципал е Министерството на икономиката и индустрията, ще проверява спазват ли се правата на потребителите на бързи кредити.

Повод за проверките са множеството подадени сигнали за неясни или объркващи условия в договорите и подвеждаща информация.

Още по темата
Преди време бе направен опит проблемът да се реши чрез нов закон. Експертният анализ обаче показа, че в основата на проблема са липсата на контрол и превенция.

Компаниите са оставени да залагат нерегламентирани клаузи в договорите, с които потребителите са се обвързвали. След подписването на договора от двете страни реално е налице законно основание за събиране на вземанията с нелоялни търговски практики.

Ще се цели и по-добра информираност и гаранциите за потребителите на бързи кредити.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: КЗПбързи кредити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Тихомир преди 10 месеца
Мдаа лихвата ни е 49 %, АКО предоставите двама поръчителя със заплата над 1200 лева нето. Ако не го направите лихвата е 300% в годишен размер. Ха познайте кой ще предостави двама поръчителя за кредит от 100 лева????
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бързи изпирания на пари са бързите кредити. Дава 100 лева, връщат му 5 хиляди лева. Изпрани 4900 лева на мутрите. А баламите, които вземат, са страничен отпаден продукт на изпиранията на пари.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Закривай!!!!!!!!
22
0
 
2
 
! Отговори
Да кажа преди 10 месеца
Нищо няма да се случи. Гарван на гарван око не вади. Няма как депутат да се самонакаже за бизнесса си. Няма такова чудо в историята.
21
0
 
4
 
! Отговори
Винаги има преди 10 месеца
Депутат намесен във бързите кредити. Това е част от бизнесса на депутатите от там на "държавата" да ограбва хората, като те доброволно се съгласяват на това, поради 1000 причини. Така богатия става по-богат а бедният ..скача от Аспаруховия мост.
20
2
 
9
 
! Отговори
ББ преди 10 месеца
Забранете бързите кредити ! Това са лихвари, рекетьори и перачи на пари !
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ще стане като с бет-овете. Теглете разумно.
18
0
 
7
 
! Отговори
Тия фирми са си преди 10 месеца
живи пирамиди! Гледал съм репортажи за тия силови групировки в Украйна. Хора, намесени във властта се оказаха собственици на такива фирми, обаче после започна войната и фокуса от корупционерите отиде върху руснаците. В известен смисъл РФ направи добра услуга на Украйна или по-точно, на корумпираната част от Украйна.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да проверяват размера на лихвите и таксите също и то не само при плановипроверки, ами да влизат постоянно по проверки.
16
0
 
3
 
! Отговори
До Трагедия преди 10 месеца
Докато му плащат глу по стите, все така ще бъде. Вината си е в теб, не във фирмите за кредити. Да се учи да работи младежът и да се издържа за всичко сам. Тогава ще видии ще разбери дали и от кого да тегли кредитии как се плащат.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не информираност, а дела по бързата процедура и на топло.
14
0
 
6
 
! Отговори
до 13 преди 10 месеца
Долу са написали за бързите кредити. За хора без декларирани доходи (и без акъл). Това е и идеята- балами да плащат от страх. Всичко е доброволно, обаче. Сам си го избираш.
13
0
 
8
 
! Отговори
до 13 преди 10 месеца
Синковецът ти е пълнолетен. Защо ти ще му плащаш?! Само го учиш на нулева финансова култура по тоя начин и като си го забърсал утре пак ще изтегли. А наследство ще получи, няма методология, по която да не получи, освен ако не продадеш панелката или съборетината къще на тотално непознат.
12
8
 
8
 
! Отговори
Трагедия преди 10 месеца
Миналата година моят син който е на 19 г. е изтеглил бързи кредити, а аз като родител платих над 7 240 лв, с лихвите. Преди две седмици отново на входа на блока има съобщение, този път за 1577 лв. Питам се, а как тези фирми дават бързи кредити на хора които нито работят, нито имат доходи? В крайна сметка - заедно със съпругата направихме така, че синковеца нищо да не може да получи в наследство. Нищо ..! Думи нямам, а съм бесен на тези институции. Сега работи, но не се знае този път той дали
11
0
 
10
 
! Отговори
DO 10 преди 10 месеца
Данък върху кредит и кредитна карта?! Я пак?!
10
1
 
10
 
! Отговори
до 10 преди 10 месеца
След текста, че плащам данъци върху кредитната си карта, спрях да чета. По-голяма глупост не съм чувал в живота си :) Айде хубав ден и да не забравиш да избършеш жълтото около устата и да продължиш да ринеш дъното за 2-3к на месец в някоя счетоводна канторка или банка.
9
10
 
0
 
! Отговори
до 7 преди 10 месеца
Ако беше финансово грамотен, щеше да напишеш ГПР. Основният лихвен процент не е цялостната тежест по кредита. В някои банки дори ГПР не е цялостната картина, защото ти дават по- малък основен лихвен, ако имаш разплащателна сметка и допълнителен кредит под формата на кредитна карта, върху които плащаш данъци. Преди да фантазираш, напълно фиксирана лихва винаги е повече от фиксиран основен лихвен + процент от БНБ + допълнителните такси извън ГПР заплатени за обвързани продукти.
8
1
 
8
 
! Отговори
та тъй преди 10 месеца
а защо трябва да се обявява началото на проверките ?! трябва едновременно във всички тези фирми да влезнат органите защото по телефона те ше се предупреждават .нали не мислите че нямат връзка помежду си .
7
3
 
9
 
! Отговори
до 5 преди 10 месеца
Кое е балонът, би ли пояснил? Че доста добре се е изказъл човекът и повече от правилно. САмо е преувеличил за лихвите от банките, защото моят потребителски кредит е с 2.2% лихва, а ипотеката- с 1.6. Фиксирани за 10 години, разбира се. А до 10 години ще ги изплатя 3 пъти.
6
1
 
13
 
! Отговори
до 4 преди 10 месеца
Абе тука си прав :) И аз имам един далечен познат акълия, дето нямало да плаща на лошата държава данъци и осигуровки. Плочкаджия, че какъв друг. Само месечната лихва на абсурдния му кредит е 250% повече, отколкото да внесе всичко дължимо като самоосигуряващо се лице и да вземе нормален кредит от банка. Да се чуди човек на финансовата неграмотност на българите.