Сива икономика: Българинът силно я толерира, особено младите

Законите са пълни с вратички, които тикат хората към тази сфера
5 юни 2023 15:42, Анисия Иванова
159
Сива икономика: Българинът силно я толерира, особено младите
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Икономиката в сянка в България съществува както заради натрупани през годините фактори, така и заради настоящата ситуация. В хода на прехода икономическата инфраструктура беше сериозно нарушена, с образуването на населени места с минимален брой "светли" предприятия. Това създава ситуация, в която хората не могат да намерят нормална заетост, коментира проф. Емилия Ченгелова, директор на Института по философия и социология - БАН, която представи резултатите от научно-изследователски проект на тема "Факторна детерминираност на "икономиката в сянка" в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Толерантността на населението към икономиката в сянка е доста висока. Ние конструирахме Индекс на толерантността на населението - това което мерим са психологически нагласи и настроения и ценностната ориентация и обществени настроения дали да бъдеш част от икономиката в сянка. При скала от 0 до 100, ние измерихме индекс от 74. Това е доста високо, очевидно над средното. По-фрапиращо е когато направим разрез по възрасти и разделим хората на три условни групи - от 15 до 35 години, от 36 до 55 години, и над 56 г. Индексът на толерантност сред младите хора до 35 години е 91, за средната възраст на населението е 72, а за възрастните е 54."

Оправданието за участие в сивата икономика е "няма друга възможност", каза Ченгелова, като държавата трябва да действа дълготрайно и целенасочено, за да прекрати тези практики. Не всяка политика може да бъде ефективна, предупреди тя.

Икономическата принуда, а не социално-психологически фактори, е основната причина хората да участват в икономиката в сянка. Други фактори са съществуването на работещите-бедни и възприятие сред 85% от анкетираните, че законите са пълни с "вратички, които тикат хората" към тази сфера.

Няма подобен индекс в цяла Европа, а в България действат други два, но те измерват обективни дялове.

От 2010 г. насам са приложени между 220 и 300 политики срещи сивата икономика "и ефект няма", каза Ченгелова.

"Нещо се бърка. Тези мерки са палеативни... Трябва държавата да се намеси и да създава условия за нормално развита икономическа инфраструкура във всички населени места.", добави гостът.

Има нужда и от създаване на финансова култура в населението, тъй като много хора не разбират понякога, че работят в сив сектор, добави Ченгелова. Около 40% от населението през 2021 г. е получавало заплащане в брой, а 28% остават на работа без договор.

Анкетата е била направена сред 1800 лица на възраст над 15 години

Какви са нагласите сред работодателите може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мутрите са и във властта, как да не ги толерират мисирките дето верват, то даже ако те допуснат до техния кръг се смята за чест, щото те контролират всичко по територията :))) Гледайте малко клипчета за убийствата през 90-те и началото на новия век и тогава говорете за мутрите :)))
64
3
 
10
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Ще я толерират, разбира се. Какво да правят, да си плащат данъците редовно, за да пълнят джобовете на управляващите с държавни парички. Особено като виждам как безскрупулно се състезават кой повече да открадне от хазната. Няма да пълня гушата на Асеновци и Кирчовци.
63
1
 
8
 
! Отговори
Катя преди 1 година
За нашите бащи и майки има и пенсия и заплата. А за нашето поколение пенсия няма да има, па и заплатите са пълна скръб. С тези заплати България ще стане с 4 милиона население. Да не се чудите.
62
2
 
15
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
На младите хора заплатите са 800 лева. А разни военни пенсионери които не са работили през живота си получават 1600 лева и то без да бачкат. Ами затова няма да има работна ръка и пенсионната система скоро ще се срути.
61
2
 
6
 
! Отговори
Мара преди 1 година
Путин си вкара голям автогол с корупцията. Оказа се че армията му е втора в света ама отзад напред.
60
3
 
9
 
! Отговори
А стига преди 1 година
Сте ревали бе ,като не работят хората мързели били ,като гледат да докарат някой лев отгоре тарикати били щото не плащали данъци.А като плащам редовно здравна що оня ден доктора ме обели със 80 лв. Ама за доктора сива икономика нема нали...Айде бъдете доволни че хората докарват по некой лев допълнително вие пак им взимате ддс и акцизи като ги харчат
59
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разни "милионери" с платинени карти и т.н. мощно налазиха коментарите ! Смяааах ! Ако са ви верни писанията, защо посред работен ден сте седнали да пишете коментари в днес.бг бе ?! ХАХАХАХАХАХАХАХАХА
58
2
 
2
 
! Отговори
Джо преди 1 година
естествено че путин е виновен защото България от 80 години е по руски модел: корупция, скатаване, крадене, лъжене. и затова България и русия са най-бедни в Европа.
57
1
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
то скоро икономика няма да има - нито сива, нито пембена. хората били спестили 5 стотинки данъци, а за това че пеевски и борисов източиха милиарди и трилиони от държавния бюджет нещо не го забелязват в БАН /феодалните старчета/
56
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какво да плащаме данъци, за да може парите да отиват при зеления наркоман ли. Всички милиарди които текат като реки към зеления наркоман са от данъците на европейските граждани. После Европа обеднявала, тя не обеднява, просто всеки я скубе де що я хване.
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И за това ли е виновен Путин ? Жалки продажници !
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А парите от посолството броят ли се за сива икономика...
53
2
 
4
 
! Отговори
Няма мисъл! преди 1 година
Истината е, че всички местни фирма имат връзки в общи с градоначалници, раионни звена и т.н. или плащат на определени хора таски спокойствие. Какво може да направи обикновения човек питам освен да им играе по свирката. Знаете много добре че единственият изход в така ситуация е само един, но никой няма нито воля нито желание да го прави. Всички занят какви са проблемите Корупция на всички нива и шуробаджанащина. Това няма как да се оправи лесно, даже не знам изобщо как ще се оправи.
52
0
 
12
 
! Отговори
ИЗБИРАТЕЛ преди 1 година
ПЪРВО ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕТЕ ДА ЧИСТИТЕ "СИВАТА ИКОНОМИКА" ОТ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ! НА "НАРОДНИТЕ ИЗБРАННИЦИ" ИМ ПРЕВЕЖДАТ ПО СМЕТКА САМО ОСНОВНАТА ЗАПЛАТА, А ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е "ПОД МАСАТА" БЕЗ ДА ИМ СЕ УДЪРЖАТ СЪОТВЕТНИТЕ ДАНЪЦИ!
51
1
 
3
 
! Отговори
до 52 преди 1 година
И на 4 места да работим работим наполовина на един бачкатор. А да не говорим, че не сме на пълно работно време. Лично аз работя по 3 паралелни проекта с договор за 4-дневна работна седмица по 6 часа на ден (по 2 часа на проект). Около 1200 евро на ден чисти след данъци.
50
2
 
6
 
! Отговори
Пълни глупости! преди 1 година
Няма нормален работник, бил той млад, или стар, който да не иска да работи на светло!Да бъде осигуряван на пълния си размер заплата, както здравно, така и пенсионно със всички изискуеми от ЗАКОНА отчисления!...А това, че се допуска от контролните органи и от държавата като цяло да има такива работещи на тъмно предприятия е повече от престъпление!Да не говорим, че впоследствие такива "осигурени" по този начин работещи лягат пак на плещите на държавата, наместо да си получават изработеното!
49
1
 
3
 
! Отговори
до 50 преди 1 година
Ей Богу, наистина не знам къде не работи тоя ПОС терминал... Дори в околните селца до вилата ни до София почти няма магазин без ПОС терминал... Всичко, ама всичко плащам с карта. Говорим за оборот на платинена карта над 200к годишно (че имам и бая пътувания).
48
3
 
7
 
! Отговори
до 48 преди 1 година
Работещите на 2-3-4 места после какво ги правите колосалните суми? Наркотици, за да издържате на темпото? Имоти, които няма на кого да продадете?...
47
1
 
2
 
! Отговори
до 47 преди 1 година
И 55к да са и 5.9% от БВП да генерират (реалните цифри са други и по-високи), отново процентът е огромен на фона на работещите там. 55к = 6%. 3.3м = 94%... Сметките за тебе.
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Като поискаш фактура и те гледат като марсианец" ------------------------------------------ Каква ти фактура? Като поискаш PОS-терминал в магазин, заведение те гледат като марсианец. Или, ако имаш желание да платиш с карта се оказва, че PОS-терминалът не работи, защото нямал връзка с интернет. Казват ти: Съжалявам, елате утре. Или кеш.