2023 г. се очертава рекордна за туризма ни

Хората осъзнават, че парите им се обезценяват и пътуват
9 юни 2023 15:23, Йоана Цонева
15
2023 г. се очертава рекордна за туризма ни
Снимка: БГНЕС

От края на миналата година сферата на туризма се движи с ръст от 10% спрямо 2019 г. Предпандемичната година се явява до момента по-слаба от 2023 г., която се очертава като една рекордна година. Големите ръстове са в така наречените културен туризъм – градска и историческа среда и балнео спа и уелнес туризъм като 24 млн. са пътуванията на българите вътре в България, а активно пътуващите в страната са около 3,5 млн. души. Това коментира Румен Драганов от Институт за анализи и оценки в туризма пред Bloomberg.

По време на пандемията, хората спряха да пътуват, но с премахването на ограниченията те сложиха и край на тази тенденция. Инфлацията също допринася за ръста в туризма - хората осъзнават, че парите им се обезценяват и предпочитат да пътуват, отколкото времето да ги „изяде“. Сега пътуванията са много интензивни по целия свят и летищата са пълни. Традиционните почивки станаха къси в рамките от 3 до 5 дни.

Миналата година нямахме чартърен туризъм от Германия, но тази година до голяма степен възстановяваме чартърния пазар. Също така имаме много туристи от Италия, Испания, Австрия и други европейски страни, а извън Европа – Израел. Това което налагаме сега е т.н. когнитивен анализ на туризма, за да покажем, че един турист, който е пристигнал в България има различни интереси и може да подобри местните икономики в дълбочина, което е водещо в сферата, каза още Драганов.

Повече от интервюто с Румен Драганов може да прочетете на bloombergtv.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Кириакос Мицоракис преди 10 месеца
Поздрави до нашите български приятели. България става все по-атракивна за морска почивка поради високото ниво на предлаганият туристически продукт.
12
0
 
1
 
! Отговори
морски преди 10 месеца
Рекорд ще има на изпраните милиони парички на брега. Това бурно бетониране, не е случайно, нали знаете?! Още сега има почитатели на белия прах, по мноого...също не случайно!
11
0
 
1
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 10 месеца
Хотелиерите да не забравите да платите ДДС-то!
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Къв рекорд с пяндурите от Острова на социален пакет и бедните румънци. Който има пари ходи в Италия,Испания, Хърватия, Турция, Гърция. Тука идват едни алкохолизирани англичани с едни социални пакети и бедните власи щъкат по Варна и Каварна. Има една малка група израелци с кинти , но те ходят по казината в Боровец и Пампорово, защото си имат море и нашето не ги вълнува.
9
2
 
0
 
! Отговори
Петъръ преди 10 месеца
Качественият български туристически бранд се налага все по-силно в ЕС. Ние разбира се се радваме заради това.
8
0
 
6
 
! Отговори
д-р Менгеле преди 10 месеца
До Хе хе Типитай джипи или специалист офталмолог, колко безопасно е в басейн за очите. А за алкохола на ол-инклузив...трябва (много) здрав черен дроб.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
сега като почне радиацията от Каховка...
6
0
 
7
 
! Отговори
Хе хе преди 10 месеца
И кой чужденец ще се престраши да дойде на Родното Черноморие, след Наводнението от Каховка. Всичко се изля в Черно Море. Сега е около Одеса. Скоро във Варна. Досега българите се прибираха от морето болни от фекалните води, които се изливат от канализацията. Скоро ще имат и по-сериозни инфекции. Питайте джипитата, какви изследвания им носят от лабораториите. На нашто Море, само твърд алкохол и басейни. По-безопасно е.
5
0
 
6
 
! Отговори
морски преди 10 месеца
*** и Пульо се хвърлиха в Туризма, с очакването за големи печалби. Туристите засега са от бедни, още по-бедни. Ще има най-много 50 силни дни в Бг Туризма. При толкоз измамници и крадци на брега - толкоз. Догодина и тези печалби няма да имамат...
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вдигнете им ддс на 30% за няколко години за да наваксат помощите от държавата заради пландемията.
3
1
 
10
 
! Отговори
Политкоректен преди 10 месеца
В началото на всяко лято ни заливат с бълнувания за "рекордни години" и "невероятни пикове" на българския туризъм. И всяка есен има тъжни равносметки в стил "защо стана така", "къде сбъркахме" и "защо отново туристите избраха Гърция и Турция". Отговорите по принцип са ясни и няма нужда да ги повтарям.
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Институт за АНАЛизи? Поредното НПО?Бодряшка пропагнада, както Пампоров за раждаемостта... Да рекордна ще е годината....по спад на туризма....Хотелиерите реват, че сезона ще е истинска катастрофа...по курортите няма хора...обслужващ персонал няма...има обаче украинци в изобилие на държавна хранилка на която пък завъртяха кранчето... цъфти и върже браншът
1
2
 
12
 
! Отговори
Аналитик преди 10 месеца
Само не знам защо допускаме, че хората ще харчат парите си за пътувания в България. С някои единични изключения, нямаме ясно изразен турситически продукт , който да предложи нещо стойностно на туристите.