Все повече работодатели наемат непълнолетни

Най-често те работят в хотелиерство, търговия
13 юни 2023 15:06, Анисия Иванова
22
Все повече работодатели наемат непълнолетни
Снимка: БГНЕС

За първите 5 месеца на годината Главната инспекция по труда е издала над 2500 разрешения за наемане на непълнолетни работници. За същия период на миналата година дадените разрешения са били 2060, предаде БНР.

Все по-често Главната инспекция по труда дава разрешение да се наемат непълнолетни между 16 и 18 години. За миналата година броят им е почти 12 000.

Най-често те се наемат в хотелиерство, ресторантьорство, търговия през дългата лятна ваканция.

От инспекцията по труда казват, че наемането на непълнолетни без разрешение е нарушение, за което се сезира прокуратурата.

Непълнолетните работят при облекчени условия на труд. Забранено е да полагат тежък физически да работят под въздействие на физични, химични и биологични агенти.

Работното време за тях е 35 часа седмично, като е забранен извънредният и нощният труд.

В българското законодателство детският труд е забранен до 16-годишна възраст. Изключение се прави за талантливи деца и включването им във филмови продукции в театрални трупи и музикални състави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 10 месеца
вместо да трошат пеиките пред блоковете даваите им разрешения да работят презваканцията по цял ден крещят и викат приемат какви ли не хапчета и после немлъкват
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Винаги и по времето на Соца и Сега, по времето на Чалгарията, всички Учители по Училищата са се обучавали от децата!
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ ЗАПОЧНА РАБОТА НА 42 ГОДИНИ! ПЭРВИ РАБОТЕН ДЕН -ПРЕМИЕР
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всички Чавдарчета, Пионерчета, Комсомолчета на бригади да обслужват безпатно Чалгаджийските Комунисти станали - Юристи, Милиционери, Милионери, Милиардери и по плажовете Тарикати да правят Пари с малки бригадирки - Чавдарки, Пионерки, Комсомолки възпитани днес с тресящо дууупееее в такт с музиката - Чалгарки!
14
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Няма лошо младите да работят.
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Тодор Живков /10/ - Само дето за децата на АБПФК стартът беше по-равен.
12
3
 
14
 
! Отговори
До Тодор Живков преди 10 месеца
А бригадите? За гимназистите 1 месец лятна, в повечето случаи по строежите, по-рядко селскостопанска. През есента децата от големите градове, според възрастта си ходят за ден-два или за 10 дена да прибират реколтата, но селските деца от основното училище още на 16 септември са на полето да берат домати, чушки, после ябълки и грозде. В някои села тази есенна ангария свъшва чак към средата на октомври. Все пак нашите бяха по-добре от средноазиатските съветски, които с месеци са робували на памука
11
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ще поработят докато са малки и ще разберат, че със заплата няма как да оцелеят. Добре са само тея дето крадат.
10
10
 
5
 
! Отговори
Тодор Живков преди 10 месеца
Не виждам какво лошо има точно младежи да берат череши например. - сигурно защото си чорбаджията на черешовата градина, затова не виждаш нищо лошо ЧУЖДИТЕ деца да ти слугуват, докато ТВОИТЕ деца си почиват или се образоват. При мен имаше бригади, но всички деца имаха равен старт в живота - лятото всички на море, наесен всички на картофите.
9
12
 
8
 
! Отговори
Иван преди 10 месеца
Няма нищо лошо. Има 14 годишни деца програмисти, които правят след училище и особено по време на лятната ваканция по 10-20 хиляди лева на месец от частни проекти. Разбира се не работят бачкаторска работа, а ползват главата си и създават бизнеси, които после ги продават.
8
13
 
7
 
! Отговори
Тодор Живков преди 10 месеца
Здравейте, българи, доволни ли сте от капитализма, добре ли живеете, има ли равни права и равни възможности за всички??? Аз когато ви управлявах всички деца на 16 години ходеха по 1 месец на безплатен лагер на море, вярно в бунгало а не на хотел, но сега на 16 години едни ходят на почивка и на езиков лагер със самолет в Малта, а други превиват гръб да им слугуват в кръчмите и в автомивките. Така по-добре ли е???
7
2
 
1
 
! Отговори
Тодор Живков преди 10 месеца
3
6
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Децата, ако не се учат от малки и по малко, на 18 и по-късно им се вижда голям зор. Не виждам какво лошо има точно младежи да берат череши например.
5
0
 
8
 
! Отговори
По Околовръстното преди 10 месеца
шосе проверяват ли? Защото, когато някой не си е платил за чадър и му разпертушинят апартаментния nyблuчeн дом, почти винаги намират поне по една-две 16-17-годишни. Дори и около Лъвов мост, в центъра на София има такива, които може би нямат дори и 15 г., но когато ги попитат, винаги отговарят "На 18 съм бе, бате!"
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако родните хотелиери даваха заплати, като хотелиерите в Монако нямаше да им се налага да наемат непълнолетни, за които тези пари са джобните и да си купят нещо лаптопче тва онова, но за зрял човек си трябва пачка особено ако работата е сезонна.
3
1
 
11
 
! Отговори
Тези от Главната преди 10 месеца
инспекция по труда ходили ли е на село и имат ли представа как помагат децата там? За съжаление, по много причини младите семейства с деца под 18 г. се изтеглят към градовете, но децата на онези, които все пак са останали на село и се занимават със земеделие и животновъдство, още под 10-годишна възраст започват да се учат малко по малко да помагат. На 13-14 г. вече върши доста работа, ако го възпитават да е трудолюбиво. Защото и на село има глезльовци-кандидати за бъдещи плейбои и манекенки.
2
3
 
16
 
! Отговори
селянин преди 10 месеца
пробвайте с персонал от детските градини
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много деца и юноши през ваканцията помагат в семейния бизнес и в това няма нищо лошо. От малък се учи на труд и се обучава как след време да поеме бизнеса от баща си. Родителите няма да допуснат детето им да излага на риск здравето си, ако има изключения, те са много малко и се дължат на ниско образование.

Спонсорирани публикации