Ще скочат ли таксиметровите тарифи?

Много от нещата са нова материя за транспортния министър
14 юни 2023 15:55, Анисия Иванова
16

Таксиметровите шофьори заплашват с протести, ако данъчните облекчения за дейността им отпаднат от бюджета. Те се срещнаха с новия транспортен министър Георги Гвоздейков, за да споделят своите искания.

"Това беше една опознавателна среща, на която представихме най-острите текущи проблеми на бранша. В настоящата ситуация приоритетът е към бюджета, защото от него очакваме обещаната компенсация за намаления размер на таксиметровия данък, който платихме авансово в края на 2022 г. за 2023 г. Тогава на нас ни беше обещано, че ще бъде използван механизмът за компенсиране като мярка за преодоляване на последствията от Ковид-19, както беше направен в предишния бюджет. Дълго време стояхме без бюджет, без закон за бюджета, във варианта, който внесе служебното правителство, тези компенсации липсваха. Всички общини в България намалиха размера под условие, че ще бъдат компенсирани от бюджета", обясни председателят на Националния таксиметров синдикат Красимир Цветков в студиото на "България сутрин".

По негови думи министър Гвоздейков е поел ангажимент да се срещне с финансовия министър Асен Василев, за да постави въпроса, тъй като в момента се работи по внасянето на нов проект за бюджета.

"Заявихме протестна готовност в случай, че не бъде прието решение за тази компенсация. Сумарно за цяла България говорим за малко над 6 млн. лева, като в различните общини разликата е различна. Всеки общински съвет определя размера на конкретния данък за конкретната територия", поясни Цветков.

Той заяви, че до момента няма гаранция нито към синдиката на таксиметровите шофьори, нито към общините. "Никой не е поел какъвто и да е твърд ангажимент, това беше една среща, бързо след стъпването на министъра в длъжност. Аз останах с впечатление, че за него доста от нещата, които говорихме, бяха нова материя и тепърва трябва да влиза в тях. Жалко е, че това са натрупани проблеми и трябва в спешен порядък да се справи с тях", коментира Цветков пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи друг сериозен проблем, който е поставен на срещата, е необходимостта от привеждане в адекватност на нормативната база, по която работи секторът. "В момента от много време насам Законът за автомобилните превози е в тежко несъответствие с търговския и трудовия закон. Това пречи на таксиметровите шофьори да формират предприятия по нормален начин. Те не могат да назначат втори водач на трудов договор, стигнахме до ситуация, в която има осъдителна присъда за това, че вторият водач не е записан в разрешителното", подчерта гостът.

Красимир Цветков е категоричен, че на този етап не се говори за вдигането на цени, за да се компенсират тези 6 млн. лева.

"Нашите апарати не са свързани със системата на НАП, но подлежат на контрол от нея, но не по електронен път, не сме задължени. В закона е записано, че апаратът трябва да отговаря на изискванията на Закона за оценка на съответствието на измервателните уреди", обясни председателят на Националния таксиметров синдикат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Digger преди 10 месеца
От който не ставало нищо друго - ставал военен, ченге или таксиджия!!!
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе миз.ерни бакшиши, като се увеличи горивото - вой до небесата да вдигате цените, сега като паднаха драстично да не би да намилихте нещо а?! За 10 мин. возене - 10 лв, за един час 50-60 , за 8 часа 300-400 лв, е кой работи на такава ставка бе! Да не сте професори или доктори нещо! Работите най-елементарната работа, дето я вършат всички, които шофират до работа ежедневно!
11
0
 
8
 
! Отговори
от метрото преди 10 месеца
може и да скочат но със сигурност клиентите ше намалеят .така че тия хубаво да си помислят .
10
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Общинските такси , застраховки, наем , реклами ,стикери . са така направени,че за водача да е винаги без печалба . Но и да работи . А той е човек без професия.
9
0
 
4
 
! Отговори
Румен преди 10 месеца
До9 . Мафията на такситата е свързана със столичната община. И всеки водач на общинското такси или е на кръг от фирми издържа и децата им. И ако ти си със своето такси , няма как да те ограбват. Ще осъмнеш със спукани гуми след месец . Като те разберат. Ще ти се пречи по всякакъв начин, докато се откажеш
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
София е столица с най много таксита на брой човек от всички столици в Европа . Мюнхен е с население приблизително колко София но с три пъти по малко таксита.
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако съм с мое такси. Ще возя София - Самоков и Самоков - София за по 6 лв. В едната посока и винаги ще съм с двама - трима клиенти.
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Софийските таксиметрови шофьори са изключително нагли мошеници. С дребните си измамни номера няма да забогатеят, но животът си знае работата и ще им се връща негативно.
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Частен бус София - Самоков 60 км. = 7лв
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вчера имаше дъжд! Взех една водна капка и я питам: - Кой ти плаща за да падаш? Тя ми отговаря: - Никой! А тогава защо плащам в магазина за вода и не мога да си имам вода от кладенеца? - Миии питай собствениците на магазините!
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От кой етаж ще скачат?
2
1
 
15
 
! Отговори
Аз преди 10 месеца
Още ли некой ползва таксита? Ти да видиш. Аз всячески се опитвам да не дтупвам. Единствено след некоя дискотрка да се прежакв и то ако сме поеече народ в една посока. Преди пет години си ги ползвах яко, ама вече ме е гнус от цените им нагли. Люлин до центъра за 20лв, тия много не са у ред. Знам че половината вече фалираха, ама още им е малко. Повече трябва да изчезнат
1
0
 
23
 
! Отговори
Селтака преди 10 месеца
Е защо да скочат, метана го намалиха от 7 лева на 1.3, цените не паднаха ... сега пак да се вдигат ...