В България и Румъния най-малко хора работят на компютър

Люксембург и Нидерландия са на обратния полюс
27 юни 2023 20:40, Нели Христова
28
В България и Румъния най-малко хора работят на компютър
Снимка: Pixabay/StartupStockPhotos

През 2022 г. близо 30 на сто от работещите в страните от Европейския съюз, на възраст между 15 и 74 години, са отговорили утвърдително на въпрос, зададен им в рамките на проучване, дали работата им е свързана изцяло или частично с използването на дигитални устройства (компютри, смартфони, телевизори и т.н.). Това сочат публикуваните днес данни на европейската статистическа агенция Евростат.

Сред страните от Евросъюза, в които е отчетен най-малък дял на работниците и служителите, които през 2022 г. са използвали дигитални устройства, са България, Румъния и Гърция (по 12 на сто от всички работещи, които са на възраст между 15 и 74 години).

Държавите от ЕС, при които този дял е най-висок, са Люксембург (47 на сто от всички работещи между 15 и 74 години), следвана от Нидерландия и Швеция (по 41 на сто), предаде БТА.

Като цяло, повече жени, отколкото мъже са съобщили, че работата им е свързана с използването на дигитални устройства. Тази група се увеличава при работещите в страните от ЕС, които са на възраст между 30 и 44 г. При трудово заетите от тази възрастова група 36 на сто от жените и 29 на сто от мъжете са използвали изцяло или частично дигитални устройства при работата си.

Делът на тези работници и служители намалява при възрастовата група 45-59 г. (31 на сто жени и 23 на сто мъже) и спада още по-драстично при трудово заетите на възраст между 60 и 74 г. (24 на сто жени и 19 на сто мъже).

Като цяло, колкото по-образовани са работниците и служителите в страните от ЕС, толкова повече са използвали изцяло или частично дигитални устройства в работата си през 2022 г., отбелязва Евростат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Програмист преди 9 месеца
До 19 : Много черна картинка чертаеш, драги. Само че, пропускаш някои съществени детайли. Първо, аз съм в пъти по-интелигентен от "хората работещи истински труд", и ако те могат нещо - и аз го мога. Но не и обратното. Ако те ровят в калта, защото не умеят друго - аз си отглеждам храната от години, като хоби. Имам и други умения, като дете на социализма получихме доста добра подготовка в много области. Ако под "програмист" си представяш хилаво и очилато човече с мека китка - аз не съм това.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Съответно имат повече хемороиди, да са им честити и да внимават, че ако цъкат предимно на лаптоп се прегърбват.
17
1
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 9 месеца
До 17 : тъжна картинка. Ти не можеш дори едно смислено изречение да свържеш. Направо ще се задавиш от злоба и завист, защото знаеш истината : колкото и да лаеш ще си останеш неук и беден.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Компири в/на/върху/под компютър не растат. Компир и компютър не е едно и също.
15
5
 
0
 
! Отговори
Рокфелер преди 9 месеца
До програмист Скоро кашкавалените ти пръсти ще се чупят когато си бърсеш гъзъ с хартия защото отровите които Попиват е теб са коктейл от женски хормони и всевъзможно токсични материали. Разбира се има Биг Фарма зони където ще се тъпчеш с лекарства , докато най-накрая не стане това което ти казах , не освободиш земята , програмист ти ще си първи в това не в друго , излъгаха ли те като ти обещаваха други неща ? - Не са , такива като теб просто не умеят да разчитат важните неща .
14
1
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 9 месеца
До 15 : само за глупостта няма лечение. Опасявам се, че така ще си останеш нял живот. Ниско интелигентна форма на живот.
13
8
 
5
 
! Отговори
Рокфелер преди 9 месеца
До програмистчетата , скоро идва момента когато ще де храните с пластмасови храни , защото друго няма да имате , ще се лекувате като в 7 век защото друго няма да имате , ще се къпете веднъж в годината защото няма да имате и чиста питейна вода предстои за замърсяване.Бай Въло , такива като теб ще оцелеят с мотиката, а програмистчетата ще спрат да хабят въздух , впрочем затова им промихме мозъка на хората за технологиите , скоро въздуха ще се продава.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само, че като кажеш мотика, 100% от младите хора мислят, че им говориш за софтуер. Те знаят, че Microsoft е корпорация, световен лидер в производството на мотики. Леймър знаят, че е потребител, редовно настъпващ мотиките, но продължаващ да вярва, че мотики не съществуват. Най-голям брой хора разбират, че хакера е този, който е способен да настъпи мотиката даже ако е затворена в барака и заключена с катинар. Като им покажеш картинка на мотика ще питат това какво е и дали е антика.
11
2
 
11
 
! Отговори
Хахаххаа преди 9 месеца
В държавата, където 90% от населението бачка таксиджия, кондуктор, сотаджия и милиционер не се учудвам...
10
4
 
1
 
! Отговори
Xaxaxa преди 9 месеца
До Бай Въло- абе дава пари за хляб. А мотиката отдавна е заменена с моторизирана (а някъде и автоматизирана) такава
9
0
 
9
 
! Отговори
kolio преди 9 месеца
пак измислени статии... поне в това сме едни от най-добрите и всички ползват компютри
8
2
 
7
 
! Отговори
Холмс преди 9 месеца
Елементарно, в България и Румъния има най-много индийци.
7
2
 
3
 
! Отговори
Живка Людмилова преди 9 месеца
Аз пък умирам да работя с вибратор Правец и мишка Янко
6
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Още през далечната 2007 година имах компютър. После имах лаптоп. Вече мога да работя и със смартфон. Даже е по лесно от компютър. Не ползвам PC. Само Андроид.
5
7
 
6
 
! Отговори
Програмист преди 9 месеца
До Бай Въло : Абе да ти кажа занаят си е. И то доходен. Ама не е за тия дето знаят само мотики. Стой си на село, все някой трябва и тая работа да върши.
4
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много добре! Значи в България ив Румъния все още нещо се произвежда.
3
6
 
12
 
! Отговори
Бай Въло преди 9 месеца
Копутера хляб не дава, трябва занаят и с мотиката на село да видят как се работи
2
5
 
8
 
! Отговори
Долу ЕС преди 9 месеца
когато влзем в Шенген и си направим магистрлата Варна Бургас и Хемус тук ще станат повече, а когато Ес се разпадне в Люксембург ще са първи по работа с мотика!
1
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И аз не работя на компютър, Неудобно е. Предпочитам стол.

Спонсорирани публикации