Вижда ли се изход от задънената улица на войната?

Според Боян Чуков не е в наш интерес войната да се проточи
27 юни 2023 20:35, Красимир Ангелов
25

"От една страна вече виждаме, че групировката "Вагнер" не е в Украйна. Тя беше в центъра на новините месеци наред около Бахмут, от друга страна - създаде сериозен стрес в Русия, който също се отразява във взимането на решения. И на трето място - всичко това даде възможност на украинските сили да покажат, че в крайна сметка те са готови за тази офанзива и всякакви допълнителни заплахи за катастрофални събития не могат да ги отклонят от основната цел - освобождаването на украинските територии, както и подкрепата за Украйна, която само нараства", заяви бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов в студиото на "Денят ON AIR.

По думите на арабиста и международен анализатор проф. Владимир Чуков рано или късно всяка война завършва с преговори, докато настъпи мир.

"Спомняте си, че в Истанбул едва ли не всичко беше договорено, а когато преди 2 седмици африканците бяха в Москва, Путин извади едно споразумение, за което твърди, че шефът на украинската делегация го е подписал. Не е много ясно дали Зеленски му е дал такива правомощия. Южна Африка е активен член на БРИКС. Неслучайно САЩ обвиниха Южна Африка, че продават оръжия на Русия. Там има структура на "Вагнер", която е неофициална, но те са посредници", поясни проф. Чуков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според Шаламанов може да очакваме "изход от задънена улица".

"Докато не бъдат освободени всички територии, включително Крим, не може да има устойчив мир, не може да започне реално възстановяване на Украйна, още повече не могат да бъдат реализирани стратегически важните цели на Украйна - членство в ЕС и НАТО. Това, което се случва в момента, е надбягване с времето, както е всеки път във война, особено към края на войната. Да, ще се стигне до преговори, много е важно, когато те започнат, каква е изходната позиция", допълни той.

И е на мнение, че фокусът е върху това Украйна да изтласка руснаците от своята територия.

Проф. Чуков ясно заяви, че не е в наш интерес войната да се проточи.

Вижте видео с целия разговор
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ами естествено, че нямат пълномощно Украйна и нейните представители да включва мирни договори, договорът трябва да се потвърди от американското посолство за да е валиден, а въпросния договор няма такава заверка, които размахва Путин няма заверка от Америка, така че е невалиден.всеки българин знае, че нещо ако не е одобрено от американското посолство, напрактика се разглежда като невалидно дори и да отговаря на някакви законови норми.
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абсолютно подкрепям мнението че нищо не може да отмени факта че България е потенциална мишена.
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
България нищо не печели от тази вакханалия на смърта,макар и да има полза времено за оръжейния бизнес.Но като цяло губи много повече в бъдеще защото е потенциална мишена.И нищо не може да го отмени.
17
2
 
3
 
! Отговори
... но е истина преди 10 месеца
Всъщност от една страна от войната България пИчели стотици ,ако ли не милиарди и така прекарахме леко края на пандемията и има пари за пенсии и заплати. От друга страна все още паразитираме на евтините горива на Лукойл. Цинично но е истина
16
4
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
В интерес на България и българите е ес и нато да изчезнат... и заедно с тях и платените им клакьори.
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тия са абсолютни микроби, но поне не почнаха да възхваляват Хитлер като един техен колега днес....
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какво толкова пък ни пречи, че има война някъде си? Ами нека си воюват, да западат и двете държави.
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всеки си дърдори каквото си иска. Чел нещо по коментарите в днес беге, прави се на експерт и излиза по телевизията да обяснява на хората какво му е в главата.
12
2
 
9
 
! Отговори
Петров преди 10 месеца
До къде го докарахме, да трият най безобидни коментари от страх да не се обадят он ембасито да изволнят някого
11
1
 
6
 
! Отговори
g преди 10 месеца
Боян Чуков и Владимир Чуков двама различни човека.
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бандеровците все се хвалят колко били избили ама от началото на спец операцията са мобилизирали 700 хиляди мъже незнам по санаториуми ли ги държат
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Западни медии им дават срок няколко седмици, колко е това никой не казва точно, след тва ше има натиск за преговори
8
0
 
2
 
! Отговори
Някой до 3 преди 10 месеца
Между малко и много има достатъчно. Другото е алчност която е известно, че не води до нищо добро. Ако спре тази ще започне друга. Всичко е затишие пред буря. Просто хората вече са много лоши, много алчни, глобално знаят и имат повече информация, но не за общо добро, а за собствена изгода. Също преди се смях на това, че сме много, но е факт и то предимно да кажа ненужни неандерталци да изхранване от такива с пари и службичка до разни стигнали ниво само за размножаване.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тези двамата защо не са заместник министри на Тагарев поне Шаламанов ?
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Украинските сили горят от желание да покажат, че са готови за тази така дълго рекламирана офанзива, но руснаците отново намериха с какво да ги притиснат към почвата. Днес ВКС за пръв път удариха по военните обекти на ВСУ с новия си тежък дрон С-70 "Охотник".
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Интересно хората от това интервю за България ли работят или за Украйна ?!? Не знам защо са се загрижили за нейното пълноправно членство в Нато и в ЕС. Тя защо нито преди нито сега на практика не изпълнява нито един критерий , но има едно лобиране за тази иначе безобразно корумпирана стрсна.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вижда се, но не какъвто си представяте, гущерчета.
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не било в наш интерес войната да се проточи. Ами в наш интерес ли е безкрайното разширение на ЕС и на Нато. Не не е в наш интерес. Колкото по малко страни членуват в един съюз толкова по добре. Периферните страни трябва да бъдат държани в готовност да изпълняват критерии но не и да получават пълноправно членство , защото това обезсмисля нашето членство.
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не знам кой е по-глупав : Шаламанов или Тагарев, но се борят за нобеловата награда. А Чуков ги гони неотстъпно.
1
5
 
10
 
! Отговори
Обективно преди 10 месеца
ВОЙНАТА БЕШЕ ПЛАНИРАНА ОЩЕ КОГАТО САЩ И ВЕЛИКОБРИТАНИЯ НАКАРАХА УКРАЙНА ДА СИ ПРЕДАДЕ ЯДРЕНИТЕ ОРЪЖИЯ, А ТЕ ЩЕЛИ ДА Й БЪДАТ ГАРАНТИ!!! :)))) Предвидено е, че рано или късно Русия ще агресира към безядрената си съседка и тогава Сащ и Вбр уж ще защитят Украйна като всъщност я окупират. Само че не " гарантите", а целият свят сега плаща за победата на сащ и Вбр в Украйна. Така се преразпределя светът. Хитро. Но не и умно.