Новите цени на тока стреснаха: Сметките скачат, ще се лишаваме

Новите пенсии няма да се усетят, коментират възрастните хора
1 юли 2023 15:19, Анисия Иванова
199

От днес влизат в сила новите цени на електроенергията, които ще важат през следващите 12 месеца. Най-голямо е увеличението за клиентите в Североизточна България - 5,43 на сто. В Западна България цените се увеличават средно с 4,24% а в Южна България с 3,63 на сто.

Комисията за енергийно и водно регулиране увеличи и цените на парното. Увеличението е почти символично, а причината за това е поевтинялата цена на природния газ през последните шест месеца, както и няколкото по-сериозни увеличения на цените на отоплението през миналата година.

Христо Брадваров е глава на четиричленно семейство. Признава, че увеличението е високо, а младите семейства като неговото понякога трудно се справят с планирането на семейния бюджет. "Много е, не е нормално", каза той.

Неговото семейство използва топла вода от столичната топлофикация. Казва, че и сега сметките са високи, а новите цени ще се отразят сериозно на портфейла.

"Трябва да вдигнем и дохода, ще трябва да се лишаваме от по-дълги почивки", сподели още Христо. Той пресмята, че с повишението на цените, сметките ще се повишат с поне 50 лв. месечно.

"200-300 лв. на месец за сметки само, поне 50 лв. отгоре ще бъде", посочи той.

От днес влиза в сила и увеличението от 12% на пенсиите, но според хората заради завишените цени и инфлацията новите пенсии няма да се усетят.

"Това увеличение е изядено. Увеличението на тока ще доведе до увеличение на всички продукти, спекулативно. Преди да получим това увеличение то вече е изядено от инфлацията", смята Будинка Зойнова.

Социалната пенсия за старост също нараства от днес - от 247 лв. на 276,64 лв. Този вид пенсия получават хора, навършили 70 г., които нямат право на друг вид пенсия.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още по темата: токценисметкиBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
При 200 лева сметка за ток увеличението с 5 % щяло да увеличи сметката за ток с 50 лева . *** с претенции .
185
0
 
6
 
! Отговори
От тук нататък преди 9 месеца
С това правителство ще е така,цените нагоре,защо и те не могат да ти обяснат.ТОВА Е НАЧИНА НА ЕВРОАТЛАТИЧЕСКИЯ МОДЕЛ ЗА УПРАВЛЕНИЕ ВИСОКИ ЦЕНИ И ПЕНСИОНИРАНЕ ДО НАСИРА.НЕ В ПАМПЕРСИТЕ.ПЛЮЯ НА ВАС ЕВРОУТРЕПКИ РУСИЯ ТРЯБВА ДА ВИ ПРЕПАТКА ЕСГЕЙСКИ ИЗВРАТЕНЯЦИ.ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ОБЕЗМИСЛЯ ИЗБОРИТЕ НЯМА СМИСЪЛ ДА ГЛАСУВАШ,КАТО ТЕ СИ ПЛАЩАТ ДА СА НА ПЪРВИТЕ МЕСТА И ДА ВЗИМАТ ЕВРАЦИТЕ ОТ ЕС ЗА ГЕНОЦИДА НИ!
184
2
 
12
 
! Отговори
Lina преди 9 месеца
Така ще е. С наличен АЕЦ, ние внасяме ток от Турция и Гърция. За качество да не говорим. На "дискотека"е ту го има, ти го няма . Фото и перките и те - скъпия лукс , който всичкие заплатим. Не се изненадвам ,те обявиха розовото масло за отрова. Та... От ес нищо хубаво не предстои.
183
3
 
4
 
! Отговори
Еуропе преди 9 месеца
Е нали вдигнаха заплатите с 50% , тия 5-6% са капка в океана.
182
0
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 9 месеца
толтаксите ще вдигнат много цените и увеличението на пенсиите вече е стопено
181
3
 
6
 
! Отговори
Статистик преди 9 месеца
До момента съм плащал между 25 и 40 лева на месец.Демек месечната сметка ще скочи между 1 и 2 лева.
180
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какво ревете? Нали сте в клуба на богатите?
179
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 176 - Ама ти наистина ли повярва на това, което пише за себе си N 164?
178
1
 
1
 
! Отговори
До айти-то №164 преди 9 месеца
Лъжеш.
177
4
 
2
 
! Отговори
Ученика преди 9 месеца
Комунистите и децата им вечно ненаяли се...Най-накрая персите ще им дадат да ядат злато...
176
1
 
8
 
! Отговори
Майки преди 9 месеца
До като сме парламентарна държава все ще се увеличи всичко защото на нашите политическите *** им трябватъ заплати и то 13000 лева на месец всеки един ***.спасението от тазие *** е само Президентска държава един ще коли един беси тогава народа само един ще обвинява президента а не като сега всеки краде и не може да му търсиш сметка
175
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Споко нали идва глобално затопляне
174
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Според проучване 99% от Българите са доволни от доходите си и нямат затруднения. Представителното проучване е било проведено в Народното Събрание.
173
1
 
10
 
! Отговори
ЕСАЩ преди 9 месеца
Те така смятат да натрупат войници в Ес , без мобилизация, просто искат всичко да фалира и да обвинят Русия , а яденето е гарантирано само в армията , дали ще се върже обществото , с оглед на нравствения разпад и семейната единица - да
172
1
 
6
 
! Отговори
Супер Селтак преди 9 месеца
до 173 - ти българският селянин не го мисли, него кризи не го ловят защото на практика се самоиздържа, вкл. и енергийно. Гледай си в паницата и си мисли как ще зареждаш 25 годишния ръждив баварец през следващите години.
171
3
 
15
 
! Отговори
Напомняне преди 9 месеца
Айде, да ни е честито новото управление! До когато има 240 търтея на народна захранка, до тогава не очаквайте нов хубав живот.
170
2
 
14
 
! Отговори
Лош преди 9 месеца
Остана ли от какво да се лишаваме?!Освен от последния си дъх щото друго вече нямаме!
169
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 164май заслужаваш данъчните да ти дойдат на гости. Аз бих го направила, че да те видя какъв си такъв голям платец. професията ми е такава че съм се нагледала на такива като тебе. Защото съм далеч от мисълта че парите ти са спечелени с пот на челото. В Бг това не се случва. Затова е по - добре да не се изцепваш толкова че да не си изнасилиш късмета. Защото и това вече сме го виждали. Първо иху после тихо.
168
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Стадото е заспало сладък сън. Чак когато усети ножа на гърлото, ще се събуди. Ще бъде късно.
167
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Поредната гавра с хората. то голямото увеличение на пенсийките че някой веднага избърза да го прибере. Още само като погледнеш процента увеличение и започваш да се тресеш от смях. Хора, не се лъжете, увеличение на доходите няма Това е само повод някой да си надуе още повече цените.Такива ми ти работи.А,и другият тъпизъм. Инфлацията се дължала на възрастнте хора ,много били. Ами *** по - бързичко че ще фалира държавата. да ги.... и в ***...те, дето ни управляват