Сигнал: Хлапета карали джетове сами с бясна скорост край Бургас

По закон джет може да се кара от лица над 18-годишна възраст
12 юли 2023 23:20, Йоана Цонева
22
Сигнал: Хлапета карали джетове сами с бясна скорост край Бургас
Снимка: Pixabay

Деца карат джетове с висока скорост в морето. За това сигнализира свидетелка на случката, заснета вчера сутринта на плаж "Росенец-Север" край Бургас.

Според жената, подала сигнала, децата често са оставяни без надзор да карат сами мощните машини в морето. На кадрите се вижда как те се разминават с други плавателни средства. Въпреки че били предупредени, служителите на водната база не предприели действия да ги спрат.

"Условията за използването на водните атракции са ясно разписани. Бих искал обаче първо да разгледаме три варианта за каране на джет, преди да говоря за правилата. Първият начин е да се наеме такъв от водната база на плажа. Вторият вариант е да имаш собствен джет. А третият вариант е да се използва за спорт", обясни Кристиян Киров, който е наемател на плажа.  

Той подчерта, че се случва определено нещо на плажа и веднага в полезрението попадат онези, които го стопанисват. Факт е обаче, че има ясно разписани правила - за да излезе в морето и да се върне на брега джетът трябва да мине през определен воден коридор. "Там не бива да има плуващи хора и за това се грижат инструкторите", поясни Киров.

Наемателят на плажа допълни също така, че карането на джетове се извършва в зоната за водомоторен спорт, която е на 200 метра навътре в морето и е обозначена с шамандури. Между зоната за плуване и тази за джетовете има междинна, която е за безмоторни водни спортове – водни колелета и други по-безопасни средства.

"Случаят с малките деца, които са заснети да карат джетове, за мен не е нарушение. Наредбата казва, че всеки собственик на джет може да посети плаж и да излезе през водния коридор в зоната за моторни спортове. Единственото ни задължение като стопани на плажа е да запишем данните на този частен джет", поясни още Киров.

Според него не е ясно дали на заснетите клипове се виждат малки деца или по-големи младежи, предаде bTV.

"По закон джет може да се кара от лица над 18-годишна възраст. Всички останали трябва да са с придружители", обясни още наемателят на малкия плаж "Росенец-Север" край Бургас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
5
 
! Отговори
444 преди 9 месеца
Всичко може да се оправи в тази държава, но няма никакво желание за това у властимащите - без значение колко се напъват преди избори и колко се хвалят какво ще направят, след като ги изберем. Родителите на тия малки пОми***ри да чукат камъни в някоя кариера, да им дойде акъла.
16
0
 
10
 
! Отговори
Безотговорност преди 9 месеца
Точната дума е "безотговорност" на родителите, които носят отговорност за децата си и техните постъпки до навършване на пълнолетието им!
15
1
 
3
 
! Отговори
aa преди 9 месеца
какво значи древната българска дума Хлапета, че нещо съм я забравил. Да не би да значи деца или нещо друго
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
С БЯСНА СКОРОСТ СЕ ИЗПАРЯВА АКЪЛА ОЛИГСКИ ...
13
9
 
0
 
! Отговори
Иванов преди 9 месеца
Що не си гледа работата въпросната жена?
12
1
 
14
 
! Отговори
Я па я..! преди 9 месеца
Тия джетове имат ли регистрация , собствениците плащат ли данъци , имат ли книжки ?
11
0
 
15
 
! Отговори
До Анонимен 2 преди 9 месеца
Не знам дали си чул историята на сляпата репортерка с ромски произход, мисля, че се казваше Кремена. Тя е изгубила зрението си вследствие на това, че като дете е получила силен удар в главата с топка, ритната от някакво момче. За съжаление, от моето детство помня няколко такива случая в училищния двор - едри момчета в 7-8 клас не само ритат като бесни, но и се целят в главите на много по-малки деца. Не знам къде блееше учителят ни по физическо Младенов, който е баща на известен баскетболист.
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Преди няколко години по нашето Черноморие имаше трагедия с джет - бясно каращ тийнейджър беше причинил смъртта на момиче. От написаното по-горе си правя извод, че онези, които отговарят за безопасността на този плаж просто не са си гледали работата, а наемателят на плажа увърта.
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Родителите на тези деца са виновни заради това, че са им предоставили средство (в случая това е джет), чрез което могат да извършат убийство. Всеки родител е длъжен да може да прецени какво е в състояние да извърши детето му.
8
1
 
13
 
! Отговори
Да съдят родителите преди 9 месеца
Има прецедент, въз основа на който могат да осъдят ефективно родителите на тези деца. През декември 1974 г. шизофреник гимназист е извършил серия убийства в едно от общежитията в Студентския град. По-възрастните хора от моето семейство са познавали неговите родители. От тях знам, че след онази трагедия бащата на това момче е получил присъда, която е излежал ефективно. Осъдили го заради това, че е имал в дома си колекция от ножове, а също и пистолет и те са били достъпни за децата му.
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
сигурно и като шофьори утре ще са такива хулигани убийци!с родители ***.анари- толкова!
6
2
 
21
 
! Отговори
Крумови закони преди 9 месеца
Бащите на дечурлигата в пандиза за 5 години ефективно и джетовете да се конфискуват в полза на държавата
5
3
 
23
 
! Отговори
До 2 преди 9 месеца
"Не се е случило кой знае какво. Вероятно родителите на децата са им платили тая глупост. Те са дали съгласие и така са преценили. Защо се бъркат в чужди семейства? От такива още имам гадни спомени когато като деца ритахме топка." ------- А, така ли? Те и родителите на тези, дато напоследък ги гледаме на 10 г. зад волана, са преценили, че децата им могат да карат кола и даже ги поставят в скута си, за да стигнат волана. Осъзнаваш ли разликата между ритането на топка и карането на джет и кола???
4
1
 
18
 
! Отговори
В. преди 9 месеца
Джета трали дъното до 3-4 метра дълбочина! Всичко заминава. Както крос мотор разорава планината!
3
4
 
15
 
! Отговори
Баче Кики преди 9 месеца
КАТ да се самосезира и да вкара моторна лодка с дежурни и тринога
2
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не се е случило кой знае какво. Но си е безотговорно. При такава скорост ако паднеш и все едно се удряш в бетон. Който не е правил глупости като дете - просто не е имал детство. Друго ми прави впечатление. От цял плаж една свидетелка се занимава. Вероятно родителите на децата са им платили тая глупост. Те са дали съгласие и така са преценили. Защо се бъркат в чужди семейства? На почивка ли отива тая свидетелка или да дава морал? От такива още имам гадни спомени когато като деца ритахме топка.
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Sследващо заглавие: "Хлапете се пребили с джетове край Бургас"