Работници отказват трудови договори заради запори и бързи кредити

КНСБ: Оещаха ни две трети от поисканото
16 юли 2023 20:30, Стела Стоянова
68
Работници отказват трудови договори заради запори и бързи кредити
Снимка БГНЕС

Разговорите с политиците в парламента, които се проведоха в петък със синдикатите, са довели до уверението, че поне 2/3 от нужните 300 млн. лв. за компенсиране на инфлацията ще бъдат предложени в държавния бюджет.

Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в ефира на 120 минути по Би Ти Ви.

Синдикатите искат да се компенсира инфлацията по сектори, като общата сума е 1,1 млрд.лв. В бюджета има осигурени 700 млн. лв. за ръст на заплати за образование, БАН и тн. Около 300 млн. лева обаче не достигат. Затова от КНСБ проведоха серия от срещи в НС, на които са получили уверение, че 2/3 от парите ще бъдат осигурени през предложения в държавния бюджет, като в това число са и парите за МВР.

Те могат да се вземат от капиталовите разходи и от средствата за издръжка, смята Димитров.

"Оставаме в стачна готовност, в понеделник, вторник и сряда с експерти на партиите ще разгледаме конкретно исканията ни, като до края на тази трябва да бъдат внесени като предложения преди разглеждането на бюджета на второ четене, което ще се случи на 25 юли", каза Димитров.  

По думите му, напоследък работниците масово отказвали трудови договори заради запори и бързи кредити, и това е епидемия, която се разви в последните 7-8 г., посочи той.

Извън София това е много видимо, бързите кредити са пряко свързани с хазарта, каза Димитров. Проблемът с прозрачността трябва да се реши, допълни той. Има големи фирми по 400 човека, като 3/4 от тях са с проблеми с бързи кредити, допълни той

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
16
 
! Отговори
Мда преди 9 месеца
Не ми обрснявай в сащ масово се работи на 4 ч , просто често - се работи на -2 места зашото и там бедните трябва да плащат наеми сметки - ние в лошият соц сме масово с собственни жилищаА наемите са скьпи там
38
5
 
4
 
! Отговори
Чужденец преди 9 месеца
До Мда: Глупости... особено за САЩ. Да не говорим че се работи и далеч по-усърдно и качествено
37
0
 
14
 
! Отговори
Црвъното Сако преди 9 месеца
Цръвеното Сако какво точно работи?? Питам за това каква фактическа дейност, с която допринася за обществото изпълнява, не за официалното описание на позицията по документи.
36
1
 
5
 
! Отговори
Мда преди 9 месеца
Вярваме , че си чужденец - в турция сигурно е така , но в развитите дьржави не , дори в - сащ се работи масово на -4 ч и се плаща на седмица
35
2
 
2
 
! Отговори
Дид преди 9 месеца
До Новозеландец !Е и аз съм жив и останах и със сигурност печеля и живея много по добре от теб в Ню Зеланд!
34
2
 
17
 
! Отговори
Мда преди 9 месеца
Бачкане навьн тук е безмислено - заплати никакви - огромни даньци за осигуровки , плоськ даньк а срещу тях нищо , без договор е най разумно казвам го като патил ако работиш в бг
33
5
 
1
 
! Отговори
Чужденец преди 9 месеца
До Мда: "кой ще те чака месец" -- който е на зор ще те чака и два"на запад се работи на -4 дневна работна седмица" - това е лъжа."а доста често и на -4ч непьлен работен ден" - предимно жените и за половин заплата.
32
1
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 9 месеца
До А: Ми не подписвай такъв договор бе, никой не те насилва, искай промяна. Или тия дето ще те наема да те чакат. Всичко се определя от трудовия пазар за съответните професии.
31
2
 
10
 
! Отговори
Новозеландец преди 9 месеца
Избягах заради мутрите - чорбаджии Сега след толкова години си отдъхнах и се наслаждавам докато те потъват защото всичко живо избяга.Поздрави от Ню Лунн, Окланд Нова Зеландия
30
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо държавата допусна тези бързи кредити, а после хората затъват още толкова защото мутрите са сложили лихва 110%, това е рекет разрешен от държавата. Там потъват тези с най-ниските доходи и цял живот са длъжници и никога не могат да избоксуват. Теглят пари за да си платят на сметките за ток, вода, парно или нещо за децата, но с тези лихви им стават непосилни, а и най-вероятно не са най-добрите математици за да изчислят какво ще върнат.
29
2
 
15
 
! Отговори
Хаха ха преди 9 месеца
Няма вече кой да искарва - пари за бентлита и ролс ройс ех мька сполетя и нашите - червени отрочета или работодатели е думата
28
12
 
5
 
! Отговори
ХЕЙ ВОЖДЕ преди 9 месеца
Покажи 5 стоки, поскъпнали 2-3 пъти, и къде. И поне един кашкавал, поскъпнал 5 пъти. Май с този, с червеното сако имоате обща идеология.
27
1
 
14
 
! Отговори
97 година преди 9 месеца
Много са харчили дс-олигарсите, с инфлацията трябва да понапълнят малко сметките пак за наша сметка.
26
2
 
26
 
! Отговори
Вожд преди 9 месеца
Всички стоки и услуги поскъпнаха 2-3 пъти, кашкавалът дори 5 пъти се увеличи, а заплатите са увеличени най-много с 0,5 пъти и по-малко. Дори допълнителнителен труд да полагат,пак не могат да имат стандарта от преди година и половина.
25
1
 
17
 
! Отговори
Мда преди 9 месеца
При тия заплати и условия в ущьрб на работника да идват да им работят от бангладежЯвно трябва да се коригира много сериозно трудовото законодателство - ако решиш да сьдиш работодател ти трябва да платиш на адвокат - няма такава дьржава ли рече слави
24
2
 
15
 
! Отговори
Българин преди 9 месеца
Кокорчо каза че пари няма. По-важно за властта е да сме в еврозоната (нещо което отказват да питат народа дали иска), отколкото да има пари за хората.
23
3
 
27
 
! Отговори
А преди 9 месеца
Защо повсеместно всички работодатели предлагат трудови договори, като първите 6 месеца са в полза на работодателя, ако реши да го прекрати, а работниците трябва да са с едномесечно предизвестие. Ако след 1 седмица се обадят от друга фирма и решиш да ги смениш, тая една седмица няма да я платят и с подписан договор, а в същото работодателят може до те освободи от днес за утре за срок от 6 месеца. Преди не беше така. Така стана при Борисов.
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
НАП е виновна тука!
21
2
 
19
 
! Отговори
Шоп преди 9 месеца
Koлко трябва да си тъn да взимаш подобни кредити!?
20
3
 
9
 
! Отговори
Мда преди 9 месеца
Освен това когато намериш работодател който оценява трудьт ти и плаща повече - се спестяват глупостите с предизвестия и тем подобни иначе , често се изпуска друга по добра работа - кой ще те чака месецДа не говорим , че масово на запад се работи на -4 дневна работна седмица , а доста често и на -4ч непьлен работен ден