Цигари, алкохол, затлъстяване – българите живеят най-нездравословно

Хората в Индия са на другия край на класацията
233
Цигари, алкохол, затлъстяване – българите живеят най-нездравословно
Снимка: Pixabay

Тютюнопушене, консумация на алкохол, липса на физическа дейност, приемане на храни с високо съдържание на захар: много са факторите, които влияят върху начина на живот на хората и на тяхното здраве.

Здравната организация Medical Aid е проучила данните за 50 държави по отношение на пет от тези фактора, а именно: затлъстяване, липса на физическа активност, консумация на алкохол, тютюнопушене и болести, предавани по полов път. Като източници са използвани данни на Световната здравна организация (СЗО), CIA Factbook и Wisevoter, пишат няколко немскоезични издания. Въз основа на това е съставена класация, резултатите от която донякъде изненадват, пише Дойче веле.

В България и Латвия хората живеят най-нездравословно

България оглавява класацията и е страната с най-нездравословен начин на живот, посочва швейцарският сайт nau.ch. Всеки трети българин пуши цигари и изпива по 11,2 литра алкохол годишно, уточнява изданието. А германският "Щерн" добавя към картината и още три факта: 38,5% от българите не се движат достатъчно, съответно една четвърт от населението на страната е затлъстяло, а случаите на предавани по полов път болести са 16 на 100 хиляди души. Това обаче не е лош показател, ако го сравним например с класираната на десето място, тоест стояща значително по-добре от България, Южноафриканска република, където случаите на предавани по полов път болести са цели 37 на 100 хиляди души, става ясно още от касацията.

Веднага след България на второ и трето място са поставени Латвия и Аржентина, а първата десетка се допълва от САЩ, Литва, Хърватия, Унгария, Естония, Германия и ЮАР.

Ето и конкретните данни за Германия, поставена на девето място в тази класация: консумацията на алкохол е средно по 10,6 литра на човек годишно, всеки пети германец (19,9%) пуши цигари, 42 процента от хората не са достатъчно активни физически, 22,3 на сто от населението страда от затлъстялост, а случаите на предавани по полов път болести са 15 на 100 хиляди души, пишат "Щерн" и RTL.

Индийците живеят най-здравословно

В другия край на класацията, тоест страните, в които хората водят най-здравословен начин на живот, са Индия, Исландия и Швеция. Само 5,2% от индийците пушат, а затлъстели са около 3,9% от хората в тази страна. Също и броят на случаите на болести, предавани по полов път, е много нисък в Индия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още по темата: здравеалкохолцигари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да ви имам изследването!Значи,щом 38 % от българите не спортуват,това автоматично води до 1/4 затлъстели.Германците са по-дебели от нас и пият повече.Това си е една стъкмистика,не знам защо трябва да я отразявате.Обаче никъде не пише за бок..те,с които вносните вериги ни хранят,водещи до болести и затлъстяване.
38
3
 
2
 
! Отговори
До 51 преди 10 месеца
Докладвай , смешке
37
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Преди 30 години не беше така, ама 30 години краварско робство води до бедност, висока смъртност и затлъстяване. В Кравария почти всички са затлъстяли от ГМО и хубава храна.
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кат ги гледам на снимката тия и ми се повръща. Сърцето им бие не с 200 в минута, а с 20000 удара в минута, за да изтласква кръвта през затлъстелите съдове
35
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тези на снимката са обаче от селенията на дедо Памперс.
34
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Оле, отидете на плажа за главата ще се хванете. Направо моржове на плажа гледаш. С едни кормища мъжете, с едни гъзищаа жените. Ужас!
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Съгласен съм с края- индийците в Столипиново наистина живеят най - здравословно... И имат висока продължителност на живота...
32
5
 
10
 
! Отговори
Яжте Докато Има преди 10 месеца
че Идва Голям Глад Студ и Мизерия в ЕС без Съветският Газ, Нефт и Ядрена Енергетика!
31
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А стига сте ни внушавали колко сме зле бе, руски по длоги!Я вижте положенито в Мужикия или Кравария!Едните алкхолици, другите - ненормалници и дебелаци!
30
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нямат ищах за живот. Отдали са се на разгул, плюскане и опиати, че така е по-лесно. Ама всичко се плаща с лихвите.
29
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вчера гледам мъж на около 40-45, с корем напред, нагъва бира, ядеше пържола и пържени картофи. Ускорява си инфаркта. Направо ми е противно да гледам таквиз
28
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
30, 'Да си слаб е най-добре.' -- слабо тяло = слаб ум
27
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То като ги гледам тия англичани и германци на морето на какво приличат не ми се вярва да сме на първо място,ама щом са казали така да бъде..
26
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ми то всеки втори е с наднормено тегло или затлъстяване. Учениците пък масово. Възрастните хора също. Да си слаб е най-добре.
25
1
 
13
 
! Отговори
Лумпени преди 10 месеца
Трябваше да добавите и "затъпяване".
24
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тая снимка не е от България. Иначе да - българина пие, пуши и живее кратко. Вижда се от статистиките.
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вече и САЩ минахме. Сега депресията хахахах
22
5
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Шефът е 250 кила, касиерката 200, другите сме малко по-надолу :p. Поне в една класация да сме на първо място, евала.
21
4
 
6
 
! Отговори
НАШИО преди 10 месеца
В плюскането е смисълът на живота. ''Мъдрите ора'' са го казали ''Яж, пий и само себе си гледай''. А младите с тези майонези, сосове /никой не знае точно какви/, анонимна кайма и т.н., не ми се мисли как ще изглеждат
20
3
 
9
 
! Отговори
една жена преди 10 месеца
Малко се съмнявам в тези данни. Но си мисля, че вместо да се харчат пари за класации и констатации, може да се помисли за увеличаване на производството и намаляване цената на стевията, например. Не е чак такъв грях, че ни се яде нещо сладко. Просто не е нужно безвредната сладост да е толкова скъпа. Що касае липсата на физическа активност, също може да се направи нещо, вместо само да се констатира.