Мирчев: Връщането на контрола върху "Росенец" бе стратегически важно

Външно да привика руския посланик
22 юли 2023 22:45, Стела Стоянова
69
Мирчев: Връщането на контрола върху "Росенец" бе стратегически важно
Снимка БГНЕС

Много идеи се обсъждат, утре ще бъдат направени доста интересни анонси и вярвам, че това ще внесе доста позитивизъм. Това коментира пред БНТ депутатът Ивайло Мирчев по повод предложенията за конституционни промени, които ПП-ДБ ще обявят утре.

"Относно служебните правителства, цялата власт отива в един човек и когато президентът реши да сменя шеф на специалните служби, си го назначава сам".

Според Мирчев няма да има промяна в цените на горивата след отнемането на концесията на "Лукойл" на пристанището "Росенец",

Целта беше държавата да си върне контрола, тъй като има регламент на ЕС в тази насока, който служебното правителство на президента Радев не спази.

Все още няма решение за назначаване на особен представител на държавата в "Лукойл", защото по закон то трябва да се вземе от министъра на енергетиката. Ивайло Мирчев посочи, че по-важен е представителят, който държи златната акция на държавата там, но, по думите му, нашият от години "обслужва по-скоро руски интереси".

"Връщането на контрола върху Росенец беше стратегически важно и няма да има никакъв проблем за функционирането на "Лукойл". Никой няма да спира работата на една частна компания, никой не иска да спъва работата на рафинерията.

Мирчев призова Външно министерство да привика руския посланик за обяснения заради изказване на заместник-председателя на руската Дума Пьотр Толстой, че българското Черноморие било руско и че след Украйна, България и Румъния били "следващите".

Според депутата президентът Румен Радев е саботирал идването на по-голяма бойна група на НАТО у нас.

По повод предоставянето на БТР-и на Украйна Мирчев коментира, че БСП се опитали да внушат, че така ще се омаломощи армията.

"Нищо подобно, става дума техника от времето на Възродителния процес, купувана за да се справя с евентуални безредици. Това са машини на жандармерията, не на армията.

Водят се разговори с Украйна да продадем цялото оборудване за "Белене", ако се постигне договореност за цена, която по-висока от тази, на която България е купила частите. Срокът е 6 септември.
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: РосенецИвайло Мирчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
браво, свирчев
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кефи ме, как украинците няма да постигнат нищо на фронта, че Източна Украйна и Крим ще останат завинаги една военна зона, каквато беше Донецк и Луганск. Ще похарчат парите и оръжието и ще спрат контраатаките. Ще има само артилерийска стрелба между двете страни. Конфликтът ще бъде полузамразен и постоянен, без мирен гоговор. Украинците ще разберат, че е безсмислено да воюват и Натото няма да ги освободи.
45
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 9 месеца
кои ще плаща като ни осъдят от субсидиите на тези които са го гласували да сезапише някъде
44
0
 
7
 
! Отговори
негласуващ преди 9 месеца
Абе тоя Мирчев някакъв важен фактор ли е че денонощно само него дават путиливизора?Не че го слушам де,писнало ми е от безсмислени говорещи глави!
43
10
 
2
 
! Отговори
Оооо преди 9 месеца
Лилипутенца, ревете ли? Ревете, ревете! Мед ми капе на сърцето
42
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ВЛЕЗЕ В ШЕНГЕН ВЪПРЕКИ ТЕЗИ ЗАБЛУЖДАВАЩИ СЦЕНАРИИ
41
18
 
6
 
! Отговори
Дон Кикот преди 9 месеца
Руската пета колона ще реве с крокодилски сълзи :)
40
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Как пък почти 30 години не беше стратегически важно,а сега от днес за утре стана ААА...маааамка ви и гьотферени....
39
6
 
26
 
! Отговори
Бай Чеп преди 9 месеца
Само да попитам: След предсрочно прекратяване на концесията, каква неустойка ще заплати държавата на концесионера?
38
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Гледах един клип как едни украинци се караха на войниците, дошли да ги мобилизират. И си мисля какви неблагодарници! Мирчев откъсна от сърцето си тези БТР-и за да може тези хора да имат хубав метален ковчег да умрат в него (макар и малко стар), а те не щат да влизат в ковчега и да умират? Макак така?
37
4
 
24
 
! Отговори
Чапо преди 9 месеца
Мирчев не е ли вече на фронта в СССР?
36
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Базата в Камчия е шпионски хъб за действия срещу цяла Югоизточна Европа...
35
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Bpъщaнe" щe e в cлyчaй, чe нямa ga ro xapижeтe нa няkoй "нaчaлниk" no "линия нa cтpaтerичeckoтo napтньopcтвo"...?
34
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тия стратеги на посолството, които вървят против народа си трябва да се сменят много бързо. Оставка!Всички на площада! Няма друго решение.
33
2
 
28
 
! Отговори
Маджо сьм преди 9 месеца
Всеки нискочел стана - променкаджия
32
6
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Абе Мирчев концесията на Дънди Прешъс която ни изнася златото на безценица кога бе жалък предател ? Ами американските тецове които ни продават най скъпия ток кога ще им отнемете лицензите бе Украински .оклук ?
31
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ивайло Мирчев е роден в Добрич на 6 май 1980 година.Син е на секретаря на БКП в добричката община Крушари Николай Мирчев.
30
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Украйна няма пари, за да плаща каквото и да е. За оборудване също. Това, което евентуално може би, при някои стечения на обстоятелствата, би могла да получи България, в случай на добра воля и остатъчна възможност, да се отпуснат пари от ЕС. Но, имайки предвид, анонсираното намерение Дойчес Телеком, чрез европейски пари да създава мрежа в Амазония, например, ми е трудно да повярвам, че оттам може да пропусне нещо,
29
7
 
9
 
! Отговори
Ханко Брат преди 9 месеца
ХанАспарух е виновен!Трябваше да забие меча си накъде в цивилизацията!
28
1
 
25
 
! Отговори
Сарказъм Радомирски преди 9 месеца
Дебел му отваше повече. Някак на неумен клоун прилижаше. Откакто заслабна сякаш стана зъл.