"Шалом": Надига се ксенофобия и антисемитизъм, не трябва да мълчим

Непрекъснато правим акции за чистене на свастики, каза Максим Делчев
24 юли 2023 15:11, Анисия Иванова
197

Вълна от реакции последва фотоколажа с лицето на бившия външен министър Соломон Паси в социалните мрежи с надпис: "Щом не искаш от руския газ, ела да ти пуснем от нашия". Президентът Румен Радев, политически партии и редица институции в страната осъдиха поредната проява на езика на омразата.

От организацията на евреите в България - "Шалом", също изразиха своята позиция в декларация. Максим Делчев от организацията подчерта в студиото на "България сутрин", че не трябва да мълчим.

"В продължение на много години подминаваме надигането на ксенофобията в европейското общество. Подминаваме свастиките и казваме: Е, те са едни деца, които не знаят какво рисуват. Но виждаме, че подминаването и мълчанието водят до ескалации", заяви той.

По думите на Делчев всяка институция трябва да има позиция по тази тема.

"Антисемитизмът не е дебат, тук мнението е ясно - когато казваш, че един човек не е достатъчно човек и трябва да му се случи нещо ужасно, това е престъпление. Това е недопустимо", настоя гостът на Bulgaria ON AIR.  

Максим Делчев добави, че езикът на омразата винаги е съществувал, но въпросът е дали той бива пресечен. В момента интернет е чудесна среда за развитие на подобни неща, отбеляза гостът.

"Видяхме в много европейски държави в последните 10 години как именно такива заигравки и карикатури провокират хора с нестабилно ментално здраве към действие на омраза и актове на физическа атака. Има два начина: единият е да лекуваме случващото се сега, да пресечем симптомите; по-важната част е превенцията и образованието - да срещаме младите хора с всяка една от тези групи, за която може би са прочели нещо в интернет", обясни Делчев.

"Непрекъснато правим акции за чистене на свастики в София. Всеки път си казваме с колегите: Дано тази акция да е последната. Не трябва да чистим, трябва да се научим да не рисуваме свастики. Трябва да бъде ясно какво означава този символ. Еврейската общност се страхува, защото нормализирането на насилието е няколко крачки преди това насилието да дойде на вратите ни", каза още представителят на "Шалом".

Делчев посочи, че не са политическа организация и няма как да дават политически оценки, но той би искал всеки човек на позиция и с обществено влияние да използва: "Аз няма да позволя".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Помнете че ви управляват агенти на Посолството които считат всичко про българско за про руско, както на запад да защитаваш бялата раса значи да си фашист!
95
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Шалом, Америка за България = терористични организации
94
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Факт Израел слага ръла на газа в средиземно море. Моретата излаза са много по-важни.
93
0
 
32
 
! Отговори
Факт преди 10 месеца
Ционизма е по голямо зло от Нацизма.Вижте как грабят земите на палестинците и арабите,тези същите който все се правят на жертви
92
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ЕС постоянно заселва ислями и прави чамии и все ще избие някак. Мухамеди и юди не може да се понасат.
91
0
 
28
 
! Отговори
Димитър Списаревски преди 10 месеца
Всичко тръгна от публикацията из Социалните мрежи за Соломон Паси. Но Господин Паси - както и цялото му семейство - са типични "Слънчогледи"! Които са на власт - Те са веднага с него! Изключително нагли "Фурнаджийски лопати"! 1. Господин Паси да каже - Има една фотография , която също се разхожда из Социалните мрежи - Където е приседнал доста усмихнат до Тодор Живков? Та дали тогава е бил толкова върл "Евро Атлантик"?!?! 2. Паси ТРЯБВА да се извини категорично за две реплики в Национален ефир!
90
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какво каза Лавров , когато си изтърва нервите......не беше ли , че Хитлер е бил евреин?
89
1
 
16
 
! Отговори
Ужас преди 10 месеца
Гледах видео как група монахини стоят и си говорят,зад тях минават група еврей и ги плюят...най демонстративно има го в ютуб.
88
0
 
21
 
! Отговори
Тихомир преди 10 месеца
Мдааа имаше едно гнездо на фашизъм - Азов, ама май, май го излекуваха вече.
87
1
 
21
 
! Отговори
Таратор преди 10 месеца
Така ще е, докато САЩ са евтината, платена компаньонка на Израел, евреите ще безчинстват, ще тероризират света и ще си правят каквото си искат, защото стане ли напечено, на секундата биха пролели американска кръв до последната капка! Както винаги са го правили.
86
1
 
16
 
! Отговори
Случаен минувач преди 10 месеца
"Шалом" да вземат да си ремонтират изгорелия публичен дом, простете, културен дом. По-добре ще е от лова на антисемити.
85
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 77 Не приятелю! Холокоста не е лъжа. Но българите не само не са убивали евреи в концлагерите, но не са позволили нито един да напусне България към лагерите на смъртта. За което получиха - М А Й Н А Т А МУ НА ПРАВОСЛАВИЕТО!
84
1
 
17
 
! Отговори
Въпрос на тълкуване преди 10 месеца
Къде е писано, че свастиките, рисувани днес по стените в София са знак на човеконенавистнически идеи? От хиляди години по нашите земи се изработват предмети, върху които е изобразена свастика като символ на слънцето. Това е една от най-жизнеутвърждаващите идеи. Защо не попитате в етнографските музеи, каквито има из цялата ни страна? Свастики са били бродирани по носиите в не един наш район, като изображение на слънцето. "Обърната" свастика е била изобразявана върху надгробните паметници и савани
83
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ами, кой е виновен за това? Да не би да са семитете дето псуват християнството и скопяват българския лъв?
82
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
като ви написаха за генерал луков нали разбрахте кой ги пише свастиките- така че не си позволявайте да обвинявате единствения народ в света дето ви спаси от камерите- поляците ви трепеха и всички оживеили след завръщането са оказаха с присвоени имотите точно поляците и напуснаха полша - а сега стоите зад поляците
81
1
 
18
 
! Отговори
УСЕЩАТЕ ЛИ преди 10 месеца
КАК СИ ГУБИМ РОДИНАТА
80
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз лично се отвратих от евреите, след като видях какво направиха с Украйна. След цялата тази пропаганда, която не спира денонощно вече години. Отровиха ни животеца скромен. Един обикновен човек как да се почувства от всичко това?
79
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
редовен номер на еврея е да надраска свастика някъде и да започне да пищи, че идват за него.
78
1
 
21
 
! Отговори
Палестина преди 10 месеца
Някой да е видял , в световен мащаб - БЕДЕН ЕВРЕИН?!?! Колко ЕВРЕИ загинаха при Атентата в Световният Търговски Център през 2001 година?!?! Някой да е чул - нещо да се каже по която и да е Световна медия - за Изкуствено създадената Държава "Израел" на изконни Арабски Територии?!?! Та там е почти постоянно - ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ! Но нещо да чувате , и да виждате - за там?!?! От тук насетне - Всеки да си прави извода КОИ ръководят Света , и КОИ са хората с многото пари и власт!
77
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Има пропаганда против евреите. Така биват настройвани по-простички хорица.