Явор Колев: Българите често стават жертва на киберпрестъпления

90% от успешните кибератаки се дължат на човешка грешка
26 юли 2023 09:21, Анисия Иванова
12
Явор Колев: Българите често стават жертва на киберпрестъпления
Снимка: Bulgaria ON AIR

64% от българите се чувстват неосведомени по въпросите на киберсигурността, сочи проучване на агенция "Тренд". Експертът по киберсигурност Явор Колев каза в студиото на "България сутрин", че това изследване е първото по рода си, което е насочено към обикновените потребители и разкрива техните нагласи.

Колев алармира, че българите много често стават жертва на киберпрестъпления, а 90% от успешните кибератаки се дължат на човешка грешка. Тя пък се дължи на това, че хората, които работят с информационни технологии, са неосведомени.

"То е много полезно както за частния бизнес, така и за публичния сектор. Държавните институции може да си направят извода за мерките, които трябва да предприемат за подобряване не дигиталната среда. Бизнесът трябва да знае, че хората, които работят за тях, трябва да имат високо ниво на познание в областта на киберсигурността", коментира гостът на Bulgaria ON AIR.

Експертът изтъкна, че трябва да се повиши квалификацията в областта на киберсигурността и посъветва гражданите да не публикуват лична информация и да не отварят имейли, прикачени файлове и линкове от неясен източник.

"Повечето хора считат, че престъпниците са далеч от тях и споделят лични данни, лесно се подвеждат. Трябва да бъдем много внимателни, когато някой изисква от нас лична информация. Ежедневно има фишинг атаки", подчерта Колев.

"Част от нашата кампания е свързана със срещи с родители и препоръки, които ще им дадем за това как да контролират работата на децата с Интернет. Детето с устройство в ръце не е на безопасно място. От ранна детска възраст трябва да има часове по безопасен Интернет. От I клас трябва да има часове по киберсигурност, за да изградим култура на кибербезопасност", каза още експертът по кибесигурност.

Колев добави, че в социалните мрежи повечето хора искат да се представят в най-добра светлина и предоставят много лични данни. Тази информация може да попадне в ръцете на престъпници и да бъде използвана срещу нас, децата трябва да бъдат особено внимателни, обърна внимание той.

Гостът предупреди за "романтични" измами от организирани престъпни групи от Нигерия, Кения и Гана, които разчитат на това, че самотни жени търсят контакти. Създават се профили с добре изглеждащи "генерали от армията на САЩ" и хора с големи възможности. Жертвите на тези престъпления у нас се увеличават. Огромни суми се изпращат на "кандидата за жених", стига се и до самоубийства. Създават се и профили на болни деца, чрез които се източват средства от фалшиви кампании.

По думите на Колев законодателството изостава от бързото развитие на технологиите.

"Изкуственият интелект ще бъде сериозна заплаха, ако не бъде вкаран в правна рамка. Киберпрестъпленията ще станат много по-сложни и достоверни, когато престъпниците започнат да използват изкуствен интелект", завърши той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
някой преди 9 месеца
Какъв експерт е това недоразумение на природата? Има ли място от което да не беше изгонен след няколко месеца? Умря сладката службичка и умря и Явор.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
докато има шарани ще има и рибари. Най вече се лъжат от алчност, и стремеж за бърза печалба, изгодна сделка, или просто, защото си мисли, че ще излъже системата. Не можеш да измамиш честен човек.
9
0
 
5
 
! Отговори
Мухаха преди 9 месеца
... Хардове има ли ? - Незабравим яворколевски бисер.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тия са скъсаха от грижи за нас бе - ту ни обясняват за киберсигурност, ту за здраве и какво ли не още, но когато опрещ до помощ няма никой насреща.
7
1
 
5
 
! Отговори
Замунда преди 9 месеца
Когато земеделски техник по образование започне да става експерт по киберсигурност, то нещата са вече безнадеждни. Закривай, отивай на ново място и започвай отначало.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не, всъщност ги беше качил да се свържат с мобилен оператор.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Българите често стават жертва на киберпрестъпления:Особено ако Явор Колев се грижи за сигурността им.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Човека с име на дърво беще пращал служителите си да търсят сървър по покривите.
3
0
 
7
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 9 месеца
Каза човекът, който все още използва ръководство как да си пусне компютъра. Подобна у тр пка дори не трябва да получава достъп до медийното пространство!
2
0
 
7
 
! Отговори
Ученика преди 9 месеца
Баш тоя да вземе да млъкне или сега ще разказва надълго за великата си операция срещу читанка.инфо...Добре, че Началника ще прави лустрация...
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тоя остаря ама пак е по студията с дава акъл

Спонсорирани публикации