Намаление от 70%? Стоката най-вероятно е фалшива

Цената е първият индикатор дали купуваме менте
27 юли 2023 09:48, Стела Стоянова
24

"Един от определящите фактори за разпознаване на фалшива стока е цената. Всички стоки, за които говорим, може да ги проверим в официалните сайтове, да направим съпоставка с цената, която е там, и цената, на която ни го предлагат на нас. Така да преценим дали наистина това е истински продукт", каза председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски в студиото на "България сутрин".

По думите му разпродажбите и високите проценти за намаление на продуктите са първата "червена лампа", която трябва да ни светне, че нещо не е наред.

"Това са практики, които работят на психологична основа - че ако в момента не извършат сделката, после няма да могат да я извършат на тази цена. Точно тогава трябва да проверим абсолютно всички фактори. Когато имаме такива огромни намаления от по 70%, се оказва, че стоката е фалшива", допълни Майорски в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че производителите стават все по-изобретателни и по-дръзки.

"Ние все по-трудно успяваме да различим истинското от фалшивото. Част от тези стоки минават през страната, защото е по-лесно преодолима митницата. Тук основният проблем е по-големият митнически контрол, който трябва да се наложи тези продукти да не бъдат допускани до пазара, защото потребителят не е длъжен да следи дали една стока е фалшива или не. Институциите трябва да си вършат добре работата. Има проучване, което показва, че над 60% от потребителите не разпознават фалшивите от оригиналните стоки", поясни председателят на Асоциацията за защита на потребители

Един от начините да сравним дали стоката е оригинална е проверката на етикетите и имената.

"Ако един слънцезащитен крем не е оригинален, може да има последствия - алергии, изгаряния, недостатъчна защита от слънцето. Съветът е да се купуват от дрогерии и аптеки, официални магазини на тези продукти. Голяма част от потребителите не пазят документа, с който са закупили дадената стока, когато става въпрос за козметика. Един от начините да се защитим е като подадем сигнал до Агенцията за защита на потребителите и тя да се самосезира", коментира още Пейо Майорски.

Той отбеляза, че при електрониката също се наблюдават доста фалшиви стоки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: ценифалшиви стоки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Съвет от дядо преди 9 месеца
До Хаха 18 Ами лекувай се бе , човек.
19
0
 
1
 
! Отговори
сметка преди 9 месеца
Верно! Като ти падне избирателния процент със 70% от стария - значи си менте
18
0
 
2
 
! Отговори
Гост преди 9 месеца
В западна Европа има и хранителни и нехранителни стоки по 0.50 цента. Просто хората не са лъжци, алчни и зли. Анадола е зле..
17
0
 
1
 
! Отговори
rsae преди 9 месеца
Има официални аутлет сайтове и магазини. Има и ментета. Не може само по намалението да се прецени. В аутлет магазина на Адидас в София, който официално носи тяхното име, съм виждал кецове за 35 лева, чиято редовна цена беше 100+. В случая беше ясно, че са изостанали бройки от минала, много минала колекция. Единственият начин да се продадат е голямо намаление. Точно тези с ментетата няма да пуснал толкова големи намаления, за да не заподозрят.
16
0
 
0
 
! Отговори
Ром"с преди 9 месеца
Ако обичате ,имена,фирми...а то всичо друго е "ала-бала кирчовска тропикала"..докато не се споменават "героите" на фалшивите и некоректни фирми ..така ще е ..
15
1
 
2
 
! Отговори
Хаха преди 9 месеца
Този защо говори глупости. Аз съм професионален скръндза и не копувам на по малко пт 50% намаление. И така взимам всичко по 3 на цената на 1. Проблема е че вече не знам какво да ги правя всички тези покупки. Вчера пак не устоях и си купих маратонки за 35евро вместо за 110. Кви ментета го гонят този?
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами не, не можем чрез сравняване на цените да разберем дали стоката е оригинална. Просто защото тук дори на фалшиментовите слагат 1000% надценка и тя става по-скъпа дори от оригиналния в чужбина. Тотал щета е положението тук. Закривайте я тая държава!
13
0
 
13
 
! Отговори
Да допълня... преди 9 месеца
Цялата държава е измама.Мамят реклами , телефонни аператори , банки , ц-иг-ани ,търговци. Потърпевши са само работещите бедни и пенсионерите. Измамниците богатеят .
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Зевс. Надценката е 5-6 пъти, а не 50-60%
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не мислите ли, че по-скоро цената е фалшива или така е по-удобно ?
10
0
 
11
 
! Отговори
Така е .. преди 9 месеца
Стоката не е фалшива , а надценката е от 200 %.Какво бърка търговците да свалят 70% от цената ?
9
0
 
5
 
! Отговори
Зевс преди 9 месеца
До Анонимен 3Точно така, надценката в магазините е двойна, като нещо му наближи срока на годност или му мине модата се пуска на 70 процента "промоция", която реално си е пак добра печалба.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И като минават натоварени тирове с фалшива стока спирани на митницата за проверка и стоката конфискувана къде отива тази стока по чии складове за преработка заради по ниските цени на стоката,а за митническия склад въобще безплатна даже в разход вкарва склада за обработка от прехвърляне по различно време и търсене за предаване на явилия се кандидат за понататъшна употреба в сферите на търговията,защото всички дейности опират на и до търговските интереси в тях за развитие с всичките фактори по тях
7
1
 
6
 
! Отговори
2 преди 9 месеца
Корумпестан и 70% намаление. Вие в реалния свят ли сте или между звездите?
6
0
 
13
 
! Отговори
аха преди 9 месеца
"Червеният сигнал" за намалена стока, че е фалшива,може да съществува само в България. Навсякъде в Европа си 7ма сезони на промоции и обикновените хора,а и не само,се възползват максимално.
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На края на всеки сезон магазините намаляват залежалите дрехи понеже идеята е да си изпразнят складовете и да имат място за дрехите предвидени за следващия сезон.При храните наближи ли да изтече годността на дадена храна се намалява за да се продаде и да не се хвърли.70 процента намаление не винаги означават че стоката е фалшива.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Все слушам хората да разказват как ментето им е излезнало по-качествено от оригинала. Явно има нещо вярно понякога.
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Има и друг вариант,вдигаш цената с 100 процента и после щедро я смъкваш с 70 процента,тая практика се наложи особено през последните две-три години!
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Особено в големите хранителни вериги, намаление винаги е храна с изтекъл срок на годност, която не става за нищо
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
това всеки с повече от 2 сиви клетки го знае. Щом за това правят репортаж народа яко е затъпял.