Въвеждат критерии за енергийна бедност

До края на годината се либерализира изцяло пазарът на едро на електроенергия
27 юли 2023 16:17, Стела Стоянова
13
Въвеждат критерии за енергийна бедност
Снимка БГНЕС

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, с който се регламентират стъпките за пълна либерализация на електроенергийния пазар и се въвеждат дефиниция и критерии за енергийна бедност, е готов и е предложен за обществено обсъждане.

Това е ключова стъпка от реформата на електроенергийния пазар, чието изпълнение ще осигури следващите плащания, които страната ни следва да получи по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост.

Проектът въвежда разпоредбите на Директива 2019/944 на Европейския парламент и на Съвета от 5 юни 2019 относно общите правила на вътрешния пазар на електроенергия и за изменение на Директива 2012/27/ЕС.

Още по темата

Със законопроекта се предвижда пълна либерализация на пазара на едро на електроенергия до края на 2023 г. при запазване на битовите потребители на регулиран пазар до 2026 г. Прекратява се ролята на НЕК като обществен доставчик и се премахват квотите на производители за регулирания пазар.

В съответствие с регламента, допускащ спешна намеса на държавите за справяне с високите цени на енергията, законопроектът предвижда, че регулираните цени за бита могат да се определят и под себестойност в период на криза. В тези случаи разходите на крайните снабдители и търговците подлежат на компенсиране.

Разработените предложения въвеждат дефиниция и критерии за енергийна бедност за домакинствата за целите на либерализацията на пазара и за даване на приоритет на тези домакинства при финансиране на проекти за енергийна ефективност, главно саниране.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
9
 
0
 
! Отговори
Таня преди 9 месеца
Крайно време беше да се изхвърли НЕК. "Пазар" се нарича само тогава, когато е свободно за всеки да търси и предлага. В момента е една руска бащиния, от която ще се отървем още тази година.
11
1
 
10
 
! Отговори
Еврошизофрения преди 9 месеца
Ще освобождаваме пазара и ще го регулираме. Ще либерализираме и ще компенсираме. Бизнесът ще плаща и ние ще му плащаме.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дрането се отлага до 2026-та.
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този,който не желае да работи,а разчита само на помощи,не трябва да се таксува като енергийно беден.
8
0
 
6
 
! Отговори
Нане преди 9 месеца
Още от сега ме тресе за управляващите пре 26 година... Най малкото, ще ги скъсиме с по една глава... ===)))
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
dokato ne izgarmiat bg centralite niama da sprete s tormoza na mestnoto bg naselenie.
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Балтията с тока с бута е наточена и ще се стовари 26та година! До тогава Кирчо и Асенчо ще са в топлите страни, умнокрасивитета ще е усвоил парите на ЕС по планът за възстановяване и ще се е покрил...и следите заметени...Да му мисли клетия избирател с петорни сметки....
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Отваря се възможност за източване на бюджета, през определяне на нереални разходи на доставчиците. Може и да греша, не съм чел целият проект за компенсации при продажба на гарантиран минимум за оцеляване на цени под пазарните, на енергия за домакинствата, които са бедни.
4
0
 
21
 
! Отговори
Бгг преди 9 месеца
Почти нищо добро не е дошло от ЕС за народа. С изключение на безвизово пътуване. Е за някой фирми и свързани с тях лица се нахулиха с евраци. Докато народа си остава най бедният в ЕС и изчезва. Заплатите и пенсиите са смешни за ЕС а пък тръгнали и в еврозоната да ни вкарват нац. предателите.
3
0
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
Така е при демокрацията....
2
6
 
12
 
! Отговори
Кеф преди 9 месеца
Нямам търпение да вдигнат сметките на потребителите 5-10 пъти. Ще има масова разпродажба на имущество и колективно бягство в чужбина.
1
1
 
12
 
! Отговори
Само преди 9 месеца
С културни особености ще се квалифицират, данъкоплатците ше правят като вятъра