Без условни присъди за пияни и дрогирани шофьори при смърт на пътя

Какви са новите промени в Наказателния кодекс?
28 юли 2023 22:00, Александър Попов
152
Без условни присъди за пияни и дрогирани шофьори при смърт на пътя
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите приеха редица промени в Наказателния кодекс.

По отношение отвличане и противозаконно лишаване от свобода на бременна жена, малолетно или непълнолетно лице, лице, ползващо се с международна закрила, по расистки, ксенофобски или свързани със сексуалната ориентация подбуди наказанието е лишаване от свобода от 3 до 10 г.

Създава се и чл. 144б с ал. 1 и 2: Който чрез сила, заплашване или по друг начин изтезава другиго, за да даде той или друго лице сведение или признание, за да бъде наказан за деяние, което той или друг е извършил или се подозира, че е извършил, се наказва за изтезание с лишаване от свобода от една до 6 г., ако не подлежи на по-тежко наказание. Когато деянието е извършено от длъжностно лице при или по повод изпълнение на службата му, наказанието е лишаване от свобода от 2 до 8 г.

Лицата, които участват в тълпа, събрана за нападение на групи от населението, отделни граждани или техни имоти във връзка с тяхната раса, цвят на кожата, произход, народност, етническа принадлежност или сексуална ориентация се наказват. Наказанието е лишаване от свобода до 5 г. или пробация, както и глоба от 5 хил. до 10 хил. лв., когато деянието е извършено по расистки, ксенофобски или свързани със сексуалната ориентация подбуди.

Във връзка с престъпленията против изповеданията, се създава ал. 3, която гласи, че с лишаване от свобода до 5 г. или пробация, както и глоба от 5 хил. лв. се наказват всеки, който оскверни, унищожи или повреди религиозен храм, молитвен дом, светилище или прилежаща към тях сграда, техни символи, гробове или надгробни паметници, когато деянието е извършено по расистки, ксенофобски или свързани със сексуалната ориентация подбуди.

По отношение на престъпленията против трудовите права на гражданите народните представители приеха да изменят ал. 1 в чл. 172 така: който съзнателно попречи на някого да постъпи на работа или го принуди да напусне работа поради неговата народност или етническа принадлежност, раса, цвят на кожата, религия, социален произход, сексуална ориентация, членуване или нечленуване в синдикална или друга организация, политическа партия, организация, движение или коалиция, с политическа цел или поради неговите или на ближните му политически или други убеждения, се наказва с лишаване от свобода до 3 г. или с глоба до 5 хил. лв.

Депутатите приеха и промени във връзка с престъпленията против интелектуалната собственост, който без необходимото по закон съгласие държи материални носители, съдържащи чужд обект на авторско или сродно на него право, при което паричната равностойност на един или повече от обектите надхвърля 70 минимални работни заплати и обектите надхвърлят 50 броя, или държи матрица за възпроизвеждане на такива носители, се наказва с лишаване от свобода от 2 до 6 г. и с глоба от 2 хил. до 10 хил. лв. Когато предметът на престъплението принадлежи на дееца, същият се отнема в полза на държавата.

С лишаване от свобода до 3 г. или с глоба до 5 хил. лв. се наказва всеки, който чрез насилие, заплаха или по друг незаконен начин пречи на някого да осъществи свое право на синдикално сдружаване, като го принуди противно на убежденията или волята му да членува или да се откаже от членство в синдикална организация, или му попречи да създаде такава. Който чрез насилие, заплаха или по друг противозаконен начин пречи на някого да осъществи произтичащи от упражненото му право на синдикално сдружаване права, се наказва с лишаване от свобода до 1 г. или с глоба до 3 хил. лв. Ако някое от тези деяния е извършено повторно, наказанието е затвор до 5 г. или глоба до 10 хил. лв.

Депутатите приеха и редица промени по отношение на пияните и дрогирани шофьори. Пияните и дрогираните шофьори няма да могат да получават условни присъди, ако предизвикат смърт на пътя, тъй като минималното наказание се увеличава от 3 на 5 г. До 20 г. затвор грози и шофьорите, предизвикали пътнотранспортно произшествие със смъртен случай след употреба на алкохол и наркотици. При тежки катастрофи, предизвикани от пияни и дрогирани, народните представители решиха съдът да има право да отнема автомобила, ако е собственост на водача, предизвикал катастрофа, или равностойността на колата по пазарни цени, ако е собственост на друго лице.

Също така се увеличават и минималните присъди за педофилите – законът вече ще предвижда от 5 до 10 г. затвор, вместо 2 до 8 г., за този, който накара дете до 14 г. да гледа сношения между лица от еднакъв или различен пол. От 5 до 15 г. затвор ще се наказва и всеки, който извърши повторно това деяние или чрез употреба на сила или заплахи, ако използва положението си на зависимост или надзор над детето, или е в предварителен сговор с други лица.

Който умъртви животно - затвор до четири години

Депутатите повишиха и наказанията за прояви на жестокост към гръбначни животни, след като приеха на второ четене текстове от промените в Наказателния кодекс (НК).

Който, като прояви жестокост към гръбначно животно, му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева.

Досега НК предвиждаше наказание за подобно престъпление до три години затвор. Когато деянието представлява опасен рецидив, наказанието е лишаване от свобода от две до пет години и глоба от пет до десет хиляди лева, прие парламентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
0
 
! Отговори
Radi преди 8 месеца
В един от сутрешните блокове обясниха в интервю, че не само пияни и дрогирани шофьори няма да получават условни присъди, но и хора, които нямат абсолютно никаква вина за дадено произшествие, но се е стигнало до смърт, също ще отиват директно в затвора. Ако аз реша да се самоубивам и издебна да се хвърля под нечия кола, като шофьорът няма никаква вина, накрая пак ще ме лежи. Това е БЕЗОБРАЗНА ТПТИЯ!
119
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това за гръбначните животни не го разбрах. Телетата живи ли да ги ядем?
118
0
 
0
 
! Отговори
Увеличението преди 8 месеца
За убийство от 3 на 5 години. За кои ли се отнася подобна нежност. Локал си, живял си, отнасял си се абсолтно безотговорно към живота на останалите, надрусал си се, отнел си живот, почернил си семейства, деца останали без подкрепа и...5 годинки. Ами нали се познаваме там по върховете затова другояче не може да бъде.
117
0
 
3
 
! Отговори
Никаква присъда преди 8 месеца
Под 10 години няма да оправи нищо!!! Нищо!!!!
116
3
 
6
 
! Отговори
Бонуси ! преди 8 месеца
Нашите депутати мислиха мислиха и накрая го измислиха най после имаме бюджет разгеле и пак едно и също пари при пари отиват Киро пак за пореден път излъга народа и даде парите пак на едни и същи Киро при тези цени в България като даваш на едни давай може и по малко ама на всички лъжец долен...!?
115
1
 
5
 
! Отговори
Вярно преди 8 месеца
Голяма проблем, който не се зблъскал нищо не е видял много хора си загубиха работа даже и семействата
114
1
 
8
 
! Отговори
Безхаберие преди 8 месеца
Вземете си оправете проблема с кръвните изследвания за наркотични вещества *** малко ли хора изгоряха да чакат по 7 , 8 месеца и година за едно изследване което става за секунди не може така само в София да има лаборатория после ковете законите!
113
0
 
1
 
! Отговори
Има някакво развитие преди 8 месеца
Също така депутатите вече отдавна реши за закона за опазване на обществения ред и замърсяване на околната среда улица Иън. Но никой не го спазва
112
3
 
6
 
! Отговори
Jivko nikolov преди 8 месеца
Браво! А кога най после депутатите ще приемат и закона за всички вече предобили право на пенсия да не са вече държавни служители и че нямат работа повече в държавните структури и агенциите
111
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Малко са се спрат убийците по пътя, че вадят книжка и почват безчинствата.
110
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Докато има НАШИ и ВАШИ и хиляда години затвор да определят ВСЕ ТАЯ. Още отсега усещам как на магистратите ще им се отвори още по-печеливш бизнес.
109
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Никога и никъде по света свръхстрогите наказания не са спряли нарушителите и престъпниците. Друго ги спира. Това не го ли знаете!?!
108
0
 
13
 
! Отговори
Внимателен преди 8 месеца
Много внимателно прочетете абзаца "престъпленията против интелектуалната собственост". Ама много внимателно. Току що бе решено - 99% от населението в България подлежи на затвор или колосална глоба.
107
5
 
15
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 месеца
Не виждам наказания пак за психопите кучкари, пускащи кофермана си навсякъде без намордник и нашийник, като нахапе човек какво правим, умъртвяваме и двете собвенотъчно ли, че те оправия нямат тези иначе ;) ???
106
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Те знаят че нарушават закона качвайки се да карат след барвете или дрогирани,това е Виновно поведение.Вдигане на минимума с 2 години на същестуващия закон няма да промени нищо.Изцяло нов закон сериозно наказащ това пооведение,което отнема живота на невинни пешеходци.
105
0
 
5
 
! Отговори
Новзакон преди 8 месеца
Блъснали човек следствие прследване от патрул,вследствие гонка с друг автомобил,вследствие дрога това е Опасно шофиране,то не влиза в хипотезата на Причинил смърт по Непредпазливост там се касае за Нормално шофиране.Горните случаи са Виновно поведение и Умишлено,защото те знаят,че излизат да си правят Гонки.
104
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Unfortunately, speeding, swerving or engaging in other illegal actions to avoid an officer can count as reckless driving. Drunk driving. People who drive a motor vehicle under the influence of drugs or alcohol are more likely to engage in reckless driving behaviors.
103
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това няма да реши нищо.Трябва нов Закон за Опасно шофиране,където минимума да е 10 години.Reckles driving. a driver of a vehicle who commits a serious traffic offence by disregarding the rules of the road, driving very dangerously, and causing accidents or other damage.
102
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В момента съдилищата са се задръстили с дела за бързи кредити,телекомуникации и топлофикации. И делата за убийства и всичко важно се затлачва. На 1 съдия в София се падат примерно по 1000 дела на година. И цялата работа е понеже депутатите не гласуват ясни закони за бързите кредити примерно. Едните съдят другите,че не са си платили. Вторите съдят първите за неравноправни клаузи и впрочем често съда отсъжда да се връщат пари. И само ни залъгват,че гласували някакви закони и сс реформирали нещо си
101
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нещо масово присъдите са до 3 г. Толкова се точи едно дело. Значи за тези с парите дето ще минават през домашен арест няма нищо да се промени. Ще си лежат вкъщи и дори да ги осъдят присъдата ще е минала