Чудо: Топлофикация връща пари на над 50 на сто от абонатите

Те могат да ги получат на касата
28 юли 2023 19:30, Стела Стоянова
27
Чудо: Топлофикация връща пари на над 50 на сто от абонатите
Снимка БГНЕС

Средно 7% икономия от отопление са реализирали 192 000 домакинства с парно в София през този отоплителен сезон. Анализът е на топлинния счетоводител с най-голям пазарен дял „Техем“, съобщи „Телеграф“.

Топлофикация ще трябва да връща пари на повече от половината от тях - 55%, заради по-краткия (172 дни) отоплителен сезон 2022/2023, отколкото предишния - 196 дни, и по-топлото време. Това показала рекапитулацията на годишните изравнителни сметки на потребителите, изготвени въз основа на платените прогнозни месечни сметки, определени въз основа на предишния отоплителен сезон и отчета на ползваната топлина по показанията на измервателните уреди - топломери, водомери и топлинни разпределители. Въпреки по-скъпата с 30% топлинна енергия софийските домакинства с парно са потребили по-малко топлина и са спестили.

1409,24 лева е средният разход за отопление и топла вода за имот от над 100 кв. метра, 528 лева е той за гарсониера и 791 лева за двустаен от 70 до 90 квадрата.

22%, или 42 240 клиенти на „Техем“ ще получат от 10 до 99 лева. На 16%, или на 30 720 потребители, дружеството трябва да върне от 100 до 249 лева. Сумите са без ДДС. 45% от домакинствата, които са ползвали повече, отколкото са платили през сезона, трябва да доплатят различни по размер суми на дружеството. 19% от тях ще доплащат от 10 до 99 лева. Потребителите, на които столичното парно има да връща пари, защото са надплатили с прогнозните месечни сметки през сезона, могат да отидат в каса на топлофикация да си ги получат, след като сумата за получаване излезе във фактурата с изравнителната сметка.

Още по темата


На над 4000 клиенти на „Техем“, които не са пуснали инкасатор да снеме показанията на измервателните и уредите за дялово разпределение, им е начислено максимално ползване.

До 31 август най-късно е срокът те да поискат допълнително посещение и да им бъдат отчетени уредите. „Това обаче означава, че освен техните ще бъдат коригирани и сметките на всички останали клиенти в сградата“, напомни Милена Стоянова, управител на „Техем“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Редовен платец преди 9 месеца
Много ми е интересно как са стигнали до средните цени за отоплителния сезон. 791 лв за жилище 70 до 90 кв. Ние сме четиричленно семейство, в 64 кв. жилище, с добра дограма и изолация. Зимата държим около 22 градуса температура, а тази зима беше сравнително топла. Общата сметка към Топлофикация ни е над 2200 лева. 791 лева средна стойност, може да стигнат само в комбинация с жилищата, които не ползват, но се водят абонати.
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
КАК СЪЩЕСТВУВА ТОВА Д-ВО, С ТАКЪВ ДЕФИЦИТ И ТОВА Е ВСЯКА ГОДИНА. РАБОТИХ ТОЧНО В ОТДЕЛ СЪБИРАНЕ НА ДЪЛГОВЕ 38ГОДИНИ.ВЯРВАЙТЕ МИ ЖЕСТОКО НИ НАДПИСВАТ СМЕТКИТЕ. С ВИСОЧАЕСТО РАЗРЕШЕНИЕ. ТОВА Е РЕАЛНОСТТА ВСОФ. ТОПЛОФИКАЦИЯ.
23
4
 
4
 
! Отговори
никакво чудо не е преди 9 месеца
винаги са ми връщали откакто сложиха топломерите,това че народа хленчи за всичко е друг въпрос
22
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Случаен минувач.Ами *** да живееш в Елхово,например! Ням топлофикация,нямаш проблеми!!!
21
2
 
5
 
! Отговори
Аз преди 9 месеца
Топлофикация кръв повръща, но пари не връща!
20
2
 
4
 
! Отговори
Случаен минувач преди 9 месеца
Аз водя непрекъснато война с Топлофикация. Още през 2006 доказах, че сметките са ми надписани драстично. За 1 кубик топла вода ми пишеха 270-360 квч. По физичните закони това значи, че аз не получавам топла вода, а прегрята водна пара с температура 400 С. Тогава успях да спечеля делото, което водиха срещу мене, което си беше истинско чудо навремето. И до ден днешен продължават с pекета си. Познати адвокати са ме посъветвали да плащам само изравнителната сметка. Няма отърваване от тях.
19
3
 
12
 
! Отговори
hahahah преди 9 месеца
кръв повръшат, пари не връщат
18
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този рекет да се плаща преди да се ползва нещо трябва да спре. Ако някой иска да предплаща трябва да е само по желание и да му се прави отстъпка.
17
2
 
5
 
! Отговори
КОПЕЙКИТЕ ПАК РЕВАТ преди 9 месеца
ПРАВИТЕЛСТВОТО НА НЕЗАВИСИМА( ОТ РУСИЯ) БЪЛГАРИЯ СЕ БЕТОНИРА ВСЕ ПО ЗДРАВО...
16
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Софиянци се радват. А провинцията плаче. Защото това са техните пари.
15
1
 
2
 
! Отговори
Дебел(O)(O)кият к0к0 преди 9 месеца
Аз Пари Не Връщам! това е К0мунистическа Провокация!!
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
От страх го прави Топлофикация. Да покаже , че е на печалба или мисли за абонатите си Загубите са им предимно след зимния сезон. Защото горещата вода за битови нужди се изпомпва и минава десетки километри до абонатните. А консумация няма. Повечето жилища са празни. Населението е по градини , полето , отпуска. Този метод" централно отопление от ТЕЦ" с разстояние повече от 200 метра на сградите е загуба
13
3
 
13
 
! Отговори
До баба Мара преди 9 месеца
Сега ще ти сложат по високи сметки и догодина живот и здраве ще ти връщат, ама ще те изкарват извън кожата през отоплителния сезон всеки месец, даже април ще ти вземат 150 лева
12
2
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 9 месеца
миналата година за един радиатор ми върнаха 90 лева а тази година трябва дадоплащам 104 лв без ддс
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не е чудо, а е право. Хората са плащали редовно по 300-400 лева на месец през изминалата зима и са псували
10
3
 
18
 
! Отговори
до 5 преди 9 месеца
Скоро като махнат и Фандъкова, нещата съвсем ще се нормализират. Всеки знае, че Топлофикация е едната каса на ГЕРБ.
9
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не им завиждам на хората роби на Топлофикация цял живот... Родителите ми и те имат парно в центъра на София, но не се краде, стара, ремонтирана санирана тухлена сграда с 3.20 тавани и над 120лв. парно нямат. Ама съседите читави- не крадат. Иначе из панелки и ЕПК-та из бачкаторските квартали е смърт.
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз лично имам да додавам 70 лв, на кой връщат незнам
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Виж ЧЕЗ (Електрохолд) няма опасност да върнат пари на потребителите. Въпреки че сметките за ток бяха космически и напълно измислени.
6
3
 
21
 
! Отговори
Кольо преди 9 месеца
"ПРОГНОЗНИ МЕСЕЧНИ СМЕТКИ" при ТОПЛОФИКАЦИЯ си е 100 процентова КРАЖБА ! Значи аз ако вляза в ресторант и те ПРЕДВАРИТЕЛНО МИ ВЗЕМАТ 1000 лева за яденето и пиенето нищо ,че аз ще съм ял и пил за 100 лв. примерно за вечерта !?!?!? о_0 Няма логика никъде по света в нормална държава НЕ СЕ КРАДАТ ПАРИ за нещо което МОНОПОЛИСТА решава ,че уж си употребил още преди да си го употребил ! ТОПЛОФИКАЦИЯ = ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ = УМИШЛЕН ФИНАНСОВ ГЕНОЦИД КРАЖБА НА ВЕКА от бедните българи! Кога справедливост?