Поликлиника въведе нова такса: "Записване на час" срещу 46 лева

Условието - ако си с направление
31 юли 2023 21:13, Стела Стоянова
198
Поликлиника въведе нова такса: "Записване на час" срещу 46 лева
Снимка БГНЕС

Поликлиника въведе уникална такса - за записване на час.

Става дума за поликиника "България", която иска 46 лева от пациента само за това, че си е записал час. Таксата обаче важи само за пациенти с направления, които в противен случай биха заплатили само 3 лв. потребителска такса.

За таксата съобщи в социалните мрежи журналистът Жанина Драгостинова:

"Такса "кол-център". Току-що моя позната ми разказа как си записала час по телефона за лекар в поликлиника "България" и гласът в слушалката й обяснил, че за записването на час се плаща такса 46 лева. Хонорарът за лекаря е нещо отделно, това е такса, че се обаждаш по телефона и оттам ти дават час. Ако пациентът се договорел за час директно с докторите, тогава не се плащала услугата "записване на час по телефона".

Сумата от 46 лева била за колцентъра, обслужващ поликлиниката. Това възможно ли е? Обадих се и проверих. Беше ми обяснено следното: това е такса "административна услуга" и е само за хора, които отиват с направление. Които отиват на частен прием, таксата от 46 лева е включена в цената. Здравната каса плащала здравната услуга, но не и административната. Да, нямало на други места, но в поликлиника "България" го имало. Питах какво още включва административна услуга и ми беше обяснено, че например, ако лекарят отсъствал, те се обаждали по телефона, за да предупредят пациента. В другите здравни заведения не го правели. Също така изпращали по имейл съответните документи до доктора, който е дал направлението. Това е все едно като си купуваш сирене, да плащаш на продавачката, че ти реже парчето. Безсрамно е".

Репортер на Dnes.bg също се свърза с поликлиниката и служителят от колцентъра обясни, че таксата е, защото в случай на невъзможност лекарят да те приеме, ще ти се обадят "специално", за да не се разкарваш дотам - нещо, което десетки други медицински центрове правят безплатно. Имай и сайтове, през които могат да бъдат записвани часове без пари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
0
 
1
 
! Отговори
Истината боли преди 9 месеца
Безплатно здравеопазване никога не е имало, то няма как да е безлпатно. Преди 89та държавата е вземала колкото прецени, от вас, за да ви осигури здравеопазване образование комунални услуги и тн. А сега вие избирате сами фиктивните смешни парички за които да се осигуерите, как да пишете х5цата и горивото и на "фирмата" за да не плащате данък , как да излъжете НАП пред нотариуса, как да напишете джипчето на баба за да не плащате винетка и гражданска..... Не държавата и докторите са крадците, а вие
164
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Христо ХристовВреме е да въведем съдебна практика като в САЩ, тогава слагай си такси, колкото искаш, но след това на база на тези такси се изчислява и носената от теб отговорност при съдебно преследване. Тогава съм съгласен. Плащам 46лв такса за запазване на час - не ми спазваш часът и ми дължиш обезщетение равно на 3Хтаксата. Слагаш ми грешна диагноза, лекуваш ме не по медицински стандарти - съдя те и ми дължиш за грешна диагноза 1000Хтаксата, лекуваш ме грешно 100000Хтакса
163
1
 
9
 
! Отговори
До гражданин преди 9 месеца
Тогава да спрат работа с НЗОК и да станат частна клиника, за богоизбрани, а не да доят и мен и втори път мен по здравна каса. Защото парите от здравна каса са от моя джоб. А по отношение на специалистите там, текучество без пир. До момента детето никога не е прегледано повторно от един и същи лекар, а се води абонамент личен лекар!
162
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Електронно заплатих на поликлиниката 46 лв, за "Записване на час" и ми дойде съобщение: "Елате, през 2033г месец август, ден 1 ви, в 11 часа сутринта". Прочетох по медиите защо чак след 10 години мога да вляза в поликлиниката и чрез пощата ми дойде следното съобшение: "Чак след 10 години понеже цялото население на България и даже тия и от Македония са се записали в рубриката "Записване на час" в поликлиниката? Който не вярва да се запише!
161
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Който боледува, никога не ходи в болница и сам се лекува, докато се излекува. Който е здрав, винаги ходи на болница, да провери "дали е болен", откриват му че е болен и винаги го лекуват и след лечението става завинаги болен!!
160
0
 
6
 
! Отговори
Ванката преди 9 месеца
Тези от кол-центъра са нагли - касата плаща 35лв. на лекаря за прегледа, а те искат 46лв. за записване на час!!!
159
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
това показва колко е кадърен народа - роби сме и нищо повече - *** мно е да си гражданин на тази ДЪРЖАВА
158
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Младо момиче при доктора: - Докторе, имам пoлова слабост. Доктора запитал: - Какви са симптомите? - Ами, на никого не мога да откажа! Доктора я погледнал и казал: - Младо момиче, таксата е 46 левас? Момиченцето рекло: Докторе, за пръв път през живота си отказвам. Ти ме излекува!
157
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
Тиквата каза ли ви преди година, че европеидните про'с'таци само за мачкане ставате? Каза ви! Вие разбрахте ли го или се имахте за по-умни от него? Имахте се! Правилно ви мачкат сега и още дълго заслужавате да ви мачкат!
156
3
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
До Някой!/164 "Ти някога сбъсквал ли си се със здравни заведения по други държави? Занеш ли, че в Бъглария имаме изключително бърз достъп до всякакви лекари доакто на другите места може да чакаш с месеци?" - ТОЧНО ТАКА. Но тази практика от комунистическото минало трябва да се изкорени. 90% са про'с'таците дет гласуват за ЕС срещу остатъците от комунизма.
155
6
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
До Гражданин/163 "... ами просто не ходете в поликлиника България" - точно така! Като ти е скъпа стоката в магазина, не я купуваш, нали? Здравето също е стока. Който има пари си го купува, който не - боледува. Така е в ЕС. Нали за това гласувате?
154
0
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
До ХоХо/162 "Превърнаха здравеопазването в "дране на кожи" от пациентите." - така иска ЕС, нали гласуваш за него. какво ревеш, свиквай!
153
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
До ХоХо/162 "Но щом продължаваме да ги търпим така ще бъде." - ми 90% гласувате за това. какво ревеш, про'с'так неграмотен?!
152
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ми хубаво, прекратете им договора с касата и толкова
151
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ахахаха ами айде чао на договора с НЗОК като не го щат и готово
150
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До до 139аха, на тъ п човците с от голямото добро утро лекаря ви знае доходите :)))) Така като гледам и хапчета като хората не ви дава или не ви напомня да ги пиете редовно :))))
149
3
 
7
 
! Отговори
Някой! преди 9 месеца
До ХоХоАбе какви глупости ръсиш бе? Ти някога сбъсквал ли си се със здравни заведения по други държави? Занеш ли, че в Бъглария имаме изключително бърз достъп до всякакви лекари доакто на другите места може да чакаш с месеци? Това, че някаква частна ПОЛИКЛИНИКА си е сложила такса на не ни бърка имаме свободен избор и право да не ходим при тези! Напълнило се е с хора които не желаят да мислят, а само хулят дори не може да четете между редовете.
148
5
 
6
 
! Отговори
Гражданин преди 9 месеца
ами просто не ходете в поликлиника България. Преди таксата беше 30 лв. Винаги са имали такса. Все пак там пациенти са хора с по-високи доходи и от мениджмънта на въпросната организация мъдро са преценили, че могат да събират такава такса. Много са ми странни хора, които хем искат да ходят на лекар те или децата им в тази клиника, да не се налага да висят по опашки, да им е удобно и луксозно, хем реват срещу таксите. Ами няма как да ви е и луксозничко, и евтиничко.
147
2
 
14
 
! Отговори
ХоХо преди 9 месеца
Превърнаха здравеопазването в "дране на кожи" от пациентите..... Но щом продължаваме да ги търпим така ще бъде.
146
7
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
До 160 "Някъде да пише, че е задължително посещението и записването във въпросната поликлиника?" - така е. Освен това посещението на коя да е поликлиника НЕ Е задължително. Който има пари ще се лекува, който няма - да се оправя. Болниците не трябва да са благотворителни организации; а търговски дружества, както иска ЕС към който се стремим.