За последните 5 години 118 жени са жертва на посегателство

Калина Константинова: Всички сме съучастници
2 авг 2023 11:23, Стела Стоянова
134
За последните 5 години 118 жени са жертва на посегателство
Снимка БГНЕС, архив

Всички сме съучастници в това, че интимната връзка не бе разписана в Закона за защита от домашното насилие.

Това заяви пред Нова тв зам.-председателят на ПГ на ПП-ДБ Калина Константинова по повод предложенията за  промени в Закона за домашното насилие след обезобразяването на 18-годишната Дебора от Стара Загора.

"В последните години цялата измислена пропаганда, джендърска идеология, псевдо интерпретации и пропагандни твърдения не позволиха на последните два парламента да приемат каквито и да било изменения в Закона за защита от домашно насилие. Законът не беше променян от 12 години. Миналата сряда нямаше политическа воля мярката за вкарването на интимната връзка в закона, която сега предлагаме, да бъде приета. Тоест законът, който приехме финално, въвежда мерки, които можеха да бъдат активни само за жертви на домашно насилие, които са жертва и насилник, които споделят едно домакинство, имат общ бюджет или са в съпружески отношения", посочи тя.

По думите ѝ в подкрепа на новите предложения и мерки, включващи жертви на насилие, които са в интимна връзка, са били само ПП и ДБ. „ДПС и ГЕРБ инициираха промени в НК, с които да се увеличат присъдите за насилие, които да имат превантивен ефект. Ние подкрепяме тези предложения и потърсихме подкрепа да се разшири обхватът на Закона за защита от домашно насилие, вкарвайки интимната връзка. Момичето, пострадало в Стара Загора, попада точно в тази хипотеза. Тепърва ще изградим информационна система, базирана на закона, приет миналата седмица”, посочи депутатът.

Още по темата

Константинова обясни и каква защита е щяла да получи 18-годишната Дебора, ако новите предложения за изменение в закона бяха приети още миналата седмица. „Нейният сигнал щеше да бъде обработен в рамките на 24 часа. През това време съдът можеше да разпореди, че нейният насилник трябва да прекрати всякакъв контакт и комуникация с нея и полицията трябва веднага да приведе това разпореждане в действие. Тя може да намери правна и психологическа помощ в центровете за закрила. Освен това провинението на насилника ще влезе в информационната система и при всяка негова следваща подобна простъпка - тя ще се приема като рецидив и ще има информация във всички институции, че този човек вече е отправял заплахи и вече е бил заплаха за някое момиче”.

„Камуфлажните пропагандни твърдения като джендърската идеология са това, което през последните две години ни пречи да приемем Закона за защита от домашното насилие. В последните 2 г. отдавна можехме да сме приели промените. 118 жени за последните 5 г. са пострадали и са жертви на подобно безобразно посегателство”, допълни Константинова. И подчерта, че ставаме свидетели в медиите на подобни случаи на насилие всяка втора седмица."Всички бяхме съучастници, неприемайки измененията в закона", категорична е тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
4
 
8
 
! Отговори
7 месеца преди 9 месеца
Не оправдавам ненормалника с ножчето - дано лежи години! Но, това престъпление е преди 7 месеца, кой го раздуха сега, кой мята прах в очите на тълпата? Дебора, е една ученичка, която излиза с местният сводник. Жертвата е набухала където свари силикон и е просто една селска "***" (пак не оправдавам престъплението срещу нея) Истината е, че защитаван от Местната власт и кмета на ГЕРБ, активист на ГЕРБ е пребил и обезобразил едно "корве". А Кмета и Винету яхнаха протеста. Защо след 7 месеца?
49
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз пък искам да попитам протестиралите - Как сте, чувствате ли се употребени? Харесва ли ви, че използваха вашата наивност, за да ни пробутат Истанбулската конвенция? За приемане ИК ли протестирахте, или срещу корупцията в съдебната система?
48
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
цените тройни, спряха росенец, махат 3ти март, ще ни пращат ​за пушено месо, а по продажбите медии ни занимават с няква наркоманка дето сама се офъкала !!
47
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Нейният сигнал щеше да бъде обработен в рамките на 24 часа." Какъв неин сигнал? Такъв не е подаден. Не се е оплаквала преди случката. Значи никаква полза не би имало за нея от тези закони. И стс закони, и без, пак щеше да е нарязана.
46
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тази с ножчето явно си го е заслужила, аман от сълзливи истории!
45
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кой ли е по-корумпиран съдебния лекар с леката телесна повреда или съдийката пуснала мутрата?
44
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако се разследват тези 118 случая накрая ще се окаже, че става дума за клевети и за измислици.
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И сега да приемем Истанбулската конвенция, нал?
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ще заплача
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз не съм виновен за решенията на някой си и това, че съдебната система е много корумпирана.
40
2
 
7
 
! Отговори
Овцевъд преди 9 месеца
Питайте я тая "Какво е жена". Отговорът или липсата му, ще е достатъчен да разберете за кого работи.
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А как се доказва наличието на интимна връзка? Дума срещу дума?
38
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А защо делим жените от децата и мъжете? Насилието е насилие и трябва да се третира по еднакъв начин. Или гнусно ще използвате тази трагедия да си прокарате джендърската Истанбулска конвенция?!?!
37
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тая май не схваща че в България има закони проблемът е че прохождащата чалгарка се е хванала с някакъв неуспял гангстер който се изживява като мексикански член на наркокартел.В София някакъв подобен пак охранител беше разстрелял приятелката си и детето им заради неплатена сметка за телевизия.Единственото смислено действие е да се отворят повече заведения за психично болни хора и такива като тоя отрано да ги прибират задълго в единична килия.Може би въвеждане и легализиране на лоботомия?
36
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тази няма ли кой да я остриже
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вече я преекспонирахте тази тема повече от ваксините и затоплянето взети заедно. Конвенцийката трябва да се приеме нали??
34
1
 
15
 
! Отговори
МИСЛЕЩА преди 9 месеца
Либералния джендаризъм яхна вълната на общественото недоволство, което е напълно основателно, но то е насочено най-вече срещу безполезната съдебна система. Използва се частен случай и огромно човешко нещастие за едни мръсни и недостойни цели, а именно налагане на ИК. Хора, БДЕТЕ!
33
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А мъже колко са пострадали...или белият мъж става само да бачка за да изхранва ЛГБТ, мърли и бежанци? Не сме ли равни пред Закона или трябва други да са по-равни! Какво домашно насилие последният случай тези двамата не са живели заедно! Но аки се приеме "интимната връзка" като условие всяка ненормална ше може да повдигне обвинение на всеки мъж - от изнасилване до насилие! Да, има жертви /мъже и жени/, но не трябва да отваряме кутията на Пандора с промени продиктувани от НПО-джендер организации!
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нали това ти обяснябам бре, бабаитите са на една маса с ченгето, при което жената трябва да иде да се регистрира, а той на същия акъл като "мъжът" ѝ дето я бие. Не винаги е лесно, ако има деца, пиклювците с мускули заплашат, че ще бият децата, ако жената си тръгне, а да вземе децата не е лесно. Отива се при адвокат, но съдилищата са толкова "бързи", че докъто се отърве и вземе децата се минават 5-10г. После се почва друг тормоз - телфони, социлаки, посещения и т.н. и отново 5-10г. по съдилища.
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А колко пъти повече са убитите мъже?