След случая "Дебора": Ще спрат ли по-суровите наказания насилниците?

Не трябва да се вземат прибързани решения, съветва адвокат
Обновена: 3 авг 2023 10:36 | 3 авг 2023 10:28, Красимир Ангелов
138

Извънредно заседание на комисията по правни въпроси в парламента се провежда днес. Това става след мащабната вълна на недоволство в обществото след случая "Дебора" в Стара Загора, като депутатите готвят промени в Закона за домашното насилие и Наказателния кодекс.

"Радвам се, че имаме будно общество, което се обединява и благодарение на това предизвиква реакция у политиците. Но съм категорично против да се взимат прибързани решения за корекции в законите. Не може да се използва недоволството на хората, които са юридически некомпетентни. Промените, които ще бъдат разглеждани, са недостатъчни и не биха могли да постигнат каквото и да било", заяви адвокат Райна Аврамова в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Тя е категорична, че ако вдигнат санкцията за средна телесна повреда от 6 на 8 години, тези две години разлика няма да подействат възпиращо насилниците да не го направят.

"В правната комисия трябва да се помисли как да бъде добавен нов текст в НК, свързан с извращенията, с гаврата и унижението на човека, които могат да доведат до загуба на идентичност, както е конкретният случай в Стара Загора. В НК има празнота по този въпрос и размерът на наказанието няма да я запълни", смята адв. Аврамова.

Психологът Младен Владимиров посочи пред Bulgaria ON AIR, че трябва да се говори, че има психологическа страна и ще пострада самооценката при това момиче от Стара Загора.

"Виждаме и социална травма. От вчера върви неприятен процес на деморализация на момичето и деперсонализация. Тя ще претърпи изключително много негативни последици", обърна внимание той.

Аврамова настоя, че целта на политиците не трябва да бъде да потушат временно напрежението, а да решат трайно въпроса.

"Ако тези промени бъдат приети, за момента е възможно да потушат напрежението. Но след месец-два или година-две, когато продължат тези случаи или се увеличат, тогава какво ще обяснят на хората? Законите не се пишат на коляно, изолирани и под натиск. Обществеността ще има съпричастност да даде необходимото време, за да бъде изработен качествен закон", коментира още адв. Аврамова.

Според нея определението за интимна връзка е неясно, непълно и поражда съмнения и възможности за различни тълкувания в различни съдебни състави в цялата страна.

"Тези неща за интимните връзки са коментирани и политиците в работните групи се притесниха, че в този обхват ще попаднат хомосексуални двойки, малолетни и непълнолетни ромски майки. Има начин да се докаже, че хората са били в интимни отношения", каза на свой ред Владимиров.

Той е на мнение, че българинът все по-често отлага да сключва брак и трябва да направим адекватни на днешното време закони. Трябва не само да мислим за последиците, а как да не се стига до полиция и съд, вярва психологът.

По думите му трябва да се научим да говорим за всички форми на насилие.

"Още от ранна детска възраст трябва да подготвим децата къде са границите на допустимото, да развием в тях липса на толерантност към насилието и да ги научим да търсят авторитети - мама и татко, учителите, полиция. Трябва да се работи по програмите за насилниците, но трябва да има и дефиниция какво е насилие", коментира Владимиров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
0
 
! Отговори
Евро очила преди 9 месеца
Приемете великата инстанбулска конвенция и всичко ше се оправи .Защо лишавате хората с ***./ н./ и ./ ...си да не могат да си родят деца бе ей! Дори човек да обича дървета , трева, стена,трупове или деца,старци или роднини ,ТОВА Е ПРОСТО ЛЮБОВ.Няма нищо страшно .Ратифицирайте и приложете инстанбулската конвеция иначе никога няма да станете истински европейци . Долу Пу/// . тлер Слава Украйна ,Ха / йл Клаус Шваб! САМОНАТО И ЕС.БОГ ДА ПАЗИ АМЕРИКА И ИЗРАЕЛ .
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Разсмяхте ме, тя да не е от онези силиконови из роди в Ергенино, там на ли са се обезобразили по собствено желание на 17-18 години :)))
50
2
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 9 месеца
сега какво ще стане с жената и детото на охранителя тя сега как ще го напуснекато ще бъде следващата ами детето как ще расте с такива родители дето немислят какви ги вършат
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не е важен конкретният случай, а факта че се раздухва! Медиите и политиците никога не раздухват нещо ако нямат задна мисъл и полза от това! Криминални случаи винаги е имало, закони си има, а този случай е изровен месец назад, за да бъде раздухан. Защо????
48
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пpocтите хора не могат да разнерат, че Дебора е била едно чисто и невинно момиче и се хващат за силикона и за татуировките и за това че е движела с криминален престъпник рецидивист осъждан два пъти за телесни повреди, ами дай да накажем сега невинното добро момиче!
47
0
 
0
 
! Отговори
юридически компотент преди 9 месеца
адвокат Райна Аврамова отгазафостата
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това са мокри поръчки на ЦРУ за да се приеме Инстанбулската конвенция .. Затова сутеьорите съд ги не съди.
45
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
Още един с гллллупости - щяло да спре насилието, ако мъжете били безнаказани. Жените щели да се възползват - ами ако има правосъдие как ще стане това, я ми обясни, умнико.И колкото и да ти се иска да т.репеш жени безнаказано, няма да стане, нито пък ще спре насилието, ако стане както искаш. КОЙ БАЩА ЩЕ СЕ РАДВА, КАТО Т.РЕПЕШ ДЪЩЕРЯ МУ? ПО-ДОБРЕ ВЪРВИ В СЪОТВЕТНИТЕ СТРАНИ, АМА ТАМ СЕ РАБОТИ, ТА ДА ИЗДЪРЖАШ АРМИИ ЖЕНИ И ДЕЦА.
44
1
 
4
 
! Отговори
Видин преди 9 месеца
Това , че момичето може и да не е чиста като от сърна сълза сигурно е така , но каквато и да е никой няма право да и причини това което и е причинил този.Съгласен съм, че момичетата от поколението родени след 2000 са възпитани от чалга и простотия и са адски кухи ***, но пак казвам никой няма правото да причини това и трябва да му бъде търсена пълна отговорност
43
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 42, между другото от къде знаете че си е сложила силикон, или просто така решиха небивалите Ентелегенти от форума???
42
0
 
5
 
! Отговори
Нов случай преди 9 месеца
Незнам дали ще ги спрат , но да правят някакви промени в законите, защото от тази сутрин новина е , че има нов случай с 19 годишно момиче нито и остригано от бившият си приятел, този път във Видин
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Българите възпиват щерките си да стават леки жени , ромите си пазят женските деца от разврат... Роми сутеньори са предимно с българки..
40
1
 
5
 
! Отговори
един преди 9 месеца
Я стига си се подигравал на момичето бе, "невинната Дебора", ако е твоя близка, друго ще пееш. Каквато и да е, ако ще и първа пр...ка та планетата да е, няма никой право да я насилва, кога празните ви глави ще проумеят това не знам, може би никога. Поне се научете, че винаги ще се намери по-агресивен, по-силен, по-гневен от вас и вие какво, ще се заврете като лалугер в дупката си ли?
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сутеньорите са под закрила на посолството и ЦРУ.. Наркотиците също се разпределят от ЦРУ.. Опиумна война , нищо не е свършило ..
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Деборчето си е пеела щастлива песничка на една чалга певица, преди да и се случи това, но вече взех да се съмнявам :)) Плюс това коя кифла би се хванала с два пъти осъждан, или щото е кифла го е пропуснала това нещо :)))
37
0
 
2
 
! Отговори
една жена преди 9 месеца
Важно е да се изясни случая. Има доста информация, че не става дума за домашно насилие. По принцип, в България най-големият проблем е, че законите на важат за всички. Най-големите престъпници са във властта и цялата съдебна система работи за тях. Докато не постигнем равенство на всички граждани пред законите, ще сме си държавата на м.а..и.ята. И стига сте цензурирали истината!
36
4
 
0
 
! Отговори
Данчо Добитъка преди 9 месеца
Забрана на Възраждане е подходяща цивилизационна мярка. Не става дума за войната, това е нещо, което ще отмине, а затова, че простакариатът е парламентарно представен, и му се подхранват надеждите, че може да продължи да живее по своя си начин- извън нормалността.
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нищо няма да спре, дори ще стане по зле. Ще ви кажа защо?!Повечето жени ще се възползват от тези мерки и това ще им даде още по големи крила. Ще почнат още по зле да се държат с мъжете. Насилието може да спре над жени ако мъжете останат безнаказани. Това ще в роди респект от страна на жените. И преди да си помисли да те прецака ще помисли какво я чака. Това, което се случва в момента е голяма грешка.
34
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
До прррост народ - прррростият си точно ти. Дай да я накажем за татуировките и силикона, че да се успокоиш малко? Ето затова насилието няма да спре, точно заради това мислене! На всичко отгоре и жени мислят, че жертвите са виновните, докато и на тях не се случи случка и обръщат палачинката. То бива задръстен народ, ама толкава пък. Поне след този случай не се чудя нито миг защо сме все на опашката.
33
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А тя невинната Дебора от къде да знае, че той е престъпник и вече е осъждан 2 пъти за телесни повреди, тя е била честна и невинна девойка, от къде е могла да знае това нещо?