Асен Василев: Не поемаме ангажимент да вдигнем парите за култура

Идята е да се събират данъците, н да се вдигат ставките
5 авг 2023 21:45, Стела Стоянова
54
Асен Василев: Не поемаме ангажимент да вдигнем парите за култура
Снимка БГНЕС, архив

Финансовото министерство не поема ангажимент в Бюджет 2024 да има повече пари за сектор "Култура", който е с орязани средства в сега действащата план-сметка.

Пред NOVA Асен Василев очерта като приоритет номер 1 работата по Плана за възстановяване и законопроектите, които трябва да бъдат приети до 30-и септември.

Още по темата

След това предстои активната подготовка и на бюджета за догодина, уточни финансовият министър.

"Бюджет не трябва да се прави на база на това кой е доволен или недоволен, имаме ясно заявени правителствени приоритети. Ще продължим политиката по изсветляване на икономиката и на събирането на данъци, без да се увеличават ставките. Ще трябва много внимателно да се разгледа каква част от намалените ставки докога продължат, ако въобще продължават догодина. Идеята е да се събират данъците, а не да се увеличават. Знаете, че заварихме бюджета на дефицит 1,2 млрд. към 31 май. А към 31 юли вече сме на излишък от 500 млн., тоест сме събрали милиард и 700 милиона повече, отколкото са похарчени", заяви Василев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А на виенското бианале какви чудесии от България бяха показани. Например половин милион лева за изложби на чаши, подобни като продавани в икеа за 2 лева-това е висше изкуство, нищо не разбирате. На друга изложба-мъж държи куб, а панталонът му издут. Това е експресия, дълбочина на изказа, многослоен модел, и това е изкуство-гол мъж държи куб. Също и саламените русалки-прекрасно изкуство. Също така травеститското шоу, което държавата субсидира с над 70 000 лв.
42
0
 
5
 
! Отговори
Прекрасно шоу преди 9 месеца
Лично аз смятам,че шоуто за травеститие, субсидирано от държавата добре се беше получило. Експресия, костюми, идейни внушения, толерантност, красотата на мъжкото тяло в женски дрехи, излизането от зоната на комфорта, широтата на възгледите, толератността.В днешно време-травеститско шоу , в унисон с новото време е правилно,че получи десетки хиляди субсидия. Защото трябва да сме толерантни, и с отворени възгледи към мултикултурното общество.
41
2
 
2
 
! Отговори
БулгаристанУантзЮ преди 9 месеца
България няма нужда от актьори и актриси а от миячи на улици и метачки че е мръсно навсякъде в тоя Заддунайски кене ф и 16та република на СССРа
40
0
 
2
 
! Отговори
Русалки от салам преди 9 месеца
В България се приема за висше изкуство например САЛАМЕНИТЕ РУСАЛКИ. Показани в...НХГ. Колбаси, направени във формата на русалки. Това е култура-шунка и салам, сяа структурните елементи на експозицията саламени русалки. Я потърсете повече статии по темата за саламените русалки . НИКАКВИ ДЪРЖАВНИ СУБСИДИИ ЗА КУЛТУРА, ЗАЩОТО ТОВА Е ИЗВЛИЧАНЕ НА ДЪРЖАВНИ СРЕДСТВА ЗА ПАРАЗИТНИ ПРОЕКТИ. Авторът сам трябва да финансира творбата си, да не би в САЩ скулптор да получава субсидия?!
39
1
 
5
 
! Отговори
До кога преди 9 месеца
Държавата с нашите данъци ще издържа комунистически актьори и актриси цел живот свикнали да барат на хлебо мекото АЙ СИКтир!
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Големи нередности се случват със субсидиите за книги. Субсидират се и книги, със слабо съдържание, некадърно , неграмотно написани, безидейни ,без читателски интерес. Субсидията е такава,че дори и една книга да не бъде продадена-издателят не е на загуба. Забележете на панаирите на книги има книги по 2-5 лева. Повечето са издадени с държавна субсидия, и издателят гледа да се отърве, не върви да ги изхвърли. Издателят получава парите от държавата за слаби книги, и печели нелошо от слаби книги.
37
0
 
2
 
! Отговори
преди 9 месеца
Актьорите на свободна практика сами избират да не зависят от държавата, сами избират да са свободни, и да разчитат на себе си. Но при ковида полручиха по хиляди левове безплатен подарък, под формата на стипенидии. Другите свободни професии не получихме една стотинка подкрепа, но за актьорите -явно по-по-най се намериха пари. И друго-във Франция-ако свободен актьор няма роли-работи друго-най-често келнери и в заведения-няма срамен труд. Като каже,че е актьор го питат в кое заведение сервира.
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Идеята е да се събират данъци" -сиреч скубане до кокал от бедните българи ,за да има да Крадне Сглобката "кабинет" -много станаха ,а всеки иска да гепи !
35
1
 
4
 
! Отговори
Стига злоупотреби преди 9 месеца
Пари за култура. Видяхме за какво се използват. За субсидия на шоу за травестити. За субсидия за русалките от салам в НХА. Проверете-русаклки от салам било висше изкуство. Или за изложба на чаша, като от Икея във венеция. А на друго изложение-изложба как гол мъж си пъхнал срамотиите в един куб-и това го минават за изкуство, и получава държавна субсидия. Или за книги за деца с *** насоченост. Или за дженър филм-как момченце става момиченце, но това е обратимо-после пак става момченце.
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И на полицаите немаше да ги вдигнат ама тихомълком им ги вдигат . Да ама те пазат едни части на власта. Културата какво пази.
33
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вчера кокорчо даде 3 Милиарда и 35 Милиона на хотелите за урките , Подариха им поне още толко за оръжие ,кеш им дадоха,здравни ,транспорт и тн- А "културния" българин цъка гневно в нета . украйна им е приоритет и тъпкане на Милиарди в офшорки
32
7
 
5
 
! Отговори
Няма нужда преди 9 месеца
От министерство на културата, както и на спорта. Да си излизат на свободния пазар, да си търсят меценати. Това са излишни хрантутници.
31
2
 
7
 
! Отговори
Цецо герб преди 9 месеца
Може да се вдигат само за - милицията и физкултуратаМоят приятел - христо от - дб, би ме подкрепил заедно с асен
30
3
 
11
 
! Отговори
Не е редно преди 9 месеца
Всяка година да се увеличават парите за МВР, а за култура и образование да се орязват. И ако приемем,че този бюджет е донякъде наложен и от обстановката....следващия бюджет ще покаже истината. ЕДНО ЗНАЯ....ТАМ КЪДЕТО ИМА СВИТ БЮДЖЕТ ЗА КУЛТУРА И РАЗДУТ БЮДЖЕТ ЗА МИЛИЦИОНЕРИ.....Е МИЛИЦИОНЕРЩИНА И МРАКОБЕСИЕ В СТИЛ ТИКВОНИЙ.
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
*не
28
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Културата е важно нещо, за тези които искат да ни заличат като народ (с уникална култура и самосъзнание) естествено че ме е важно и няма нужда да се развиваме духовно. Само да слушаме новините и да слушаме. Няма да стане.
27
5
 
2
 
! Отговори
ББ преди 9 месеца
кога инвестиции?кога повече добре платени работни...и от там данъци и приходи???до кога ще облагате...помощи...с данъци и убивате производители???пАпитай бай тиквун ???Вебер му спря парите за руските потоци!САЩ ще ви спрат грабежите и несправедливостите налагани над Народите ви!Ще жънете революции съвсем скоро!препрочетете и анализирайте Историята...печатниците нямат значение!!!Справедливостта...Свободата Санчо!!!ЕС се самоубива...или пък путин ги...Бог да пази САЩ!!!
26
4
 
6
 
! Отговори
Име преди 9 месеца
Чи, то културата е като - физкултурата.
25
6
 
4
 
! Отговори
Незнам дали сте на преди 9 месеца
Ясно но съществува по богата западна култура и добре че не сме опряли на вас за култура ме щяхме да си останем прости до край
24
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Що за Националния празник 24 май-ден на българска писменост и език за да се твори културата,що за празника 3 март-ден на Освобождението на България с въстановяване в царство от предните 2 откакто съществува с названието на народа си,а народа се е знаел отпреди с корените си по неговите земи,които е населявал от древни времена,а днешните управници какви са българи или не,че не поемали обещания да увиличат финансите за българската култура,свобода,независимост,че все събрали и все изхарчили всичко.