Тихи промени в Наказателния кодекс: Конфискуват автомобила при шофиране в нетрезво състояние

Много експерти се съмняват, че мерките ще проработят
Обновена: 9 авг 2023 07:33 | 9 авг 2023 07:12, Нели Христова
261
Тихи промени в Наказателния кодекс: Конфискуват автомобила при шофиране в нетрезво състояние
Снимка: БГНЕС

Съдилищата в България вече ще могат да конфискуват в полза на държавата автомобилите на шофьори, употребили алкохол или наркотични вещества. Това, което преди година се приемаше като популистка идея на прокуратурата, вече е факт с измененията в Наказателния кодекс, публикувани в брой 67 на "Държавен вестник". При това лансираната идея на Гешев бе за конфискация при над 2 промила алкохол, докато приетото от депутатите сваля летвата по-ниско - над 1.2 промила при първо нарушение и едва над 0.5 промила при второ, съобщават от Automedia.

След гласуването на промените медиите обърнаха внимание основно на увеличените наказания при причинена смърт на пътя, и новата алинея 5 към член 343б мина незабелязано. Тя гласи: "В случаите по ал. 1 - 4 съдът отнема в полза на държавата моторното превозно средство, послужило за извършване на престъплението и е собственост на дееца, а когато деецът не е собственик - да присъди равностойността му". Ето и кои са четирите случая, описвани във въпросните алинеи, при които се стига до конфискация на автомобила:

- 1. Ако шофирате с над 1.2 промила алкохол, за което се полагат също 1 до 3 години затвор и глоба от 200 до 1000 лева.
- 2. Ако вече сте осъждани по точка 1, при повторно нарушение с над 0.5 промила отново се отнема автомобилът, и се налагат от 1 до 5 години затвор, и от 500 до 1500 лева глоба.
- 3. Ако управлявате автомобил след употреба на "наркотични вещества или техни аналози". Тук наказанията са конфискация, 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лева глоба.
- 4. При рецидив по точка 3 наказанието е конфискация, 1 до 5 години затвор и глоба от 500 до 1500 лева.

При зачестилите напоследък случаи на смърт, причинени от пияни или дрогирани шофьори, конфискацията при рецидив изглежда разбираема мярка. Но много експерти изказаха съмнения по алинея 3 заради недотам надеждните тестове за наркотици, използвани от МВР. В медиите бяха популяризирани достатъчно случаи на погрешно позитивни тестове, включително след употреба на безобидни медикаменти. Активисти за легализация на марихуаната напомнят, че сегашната система за тестване дава положителен резултат дори при човек, пушил преди повече от седмица.

"Това щеше да е нормална процедура, ако имахме справедливо тестване и установяване на действително опасните водачи, а не просто употребилите преди седмица", коментира Facebook страницата Liberty 420.

Мнението на Automedia.bg: Увеличаването на наказанията като мярка срещу неприлагането им е типично български абсурд. И досегашните санкции щяха да са достатъчни, ако се прилагаха и важаха за всички. Рецидивистите-нарушители, които са се ползвали с опека от полицаи, прокурори и съдии, ще продължат да го правят и след промените. Конфискуваните автомобили ще са само на "по-малко равните". Интересното е, че на законодателите не им е хрумнало да пренесат същата мярка и в обратна посока: примерно да отнемат имуществото на корумпираните прокурори, съдии и полицаи. Макар че от това държавата би могла да спечели доста повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
4
 
10
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 9 месеца
Всички в студентски град ще останат без коли хахахах
151
5
 
16
 
! Отговори
Бай Дрън преди 9 месеца
Аз имах един колега, седем пъти му вземаха книжката за алкохол и пак кара без книжка! Абе такива хора са непоправими. Заради няколко хиляди олиггггофрени, страдат милиони! Един път ще се напиеш, ще те хванат и вземат колата. А тоя дето кара с кутийката бира в краката( имах и такъв колега). Тия хора не може да ги стреснеш.Тоест, абсолютно безсмислено е да вдигаш наказанията при положение, че нищо няма да се промени! Единствена полза ще е за тия, дето вземат подкупа!
150
1
 
10
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 9 месеца
Па много ми се ще да видя дали ще посмеят да конфиксуват скъпарския джип на някое Чадо със Татко с дебели връзки.
149
1
 
2
 
! Отговори
Исторически парк преди 9 месеца
И кво тия дето не са чели закона трябва да бъдат оневинявани ли бе дрън?! Ти май си некъв катаджия дето взема по 20лв
148
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Как може да я кръстите - "Тихи промени" като още преди седмици писахте, че се обсъждат.
147
2
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 9 месеца
Не сте прави, че всеки трябва да чете законите! Дава се книжка и там се учи ЗДП. После да има поправителни?, Не. Добре, ние, дето четем знаем закона. Но оня дето чете и за когото е направен тоя закон, дали ще го стресне? Ние праеим закони за тия, дето не четат и не ги спазват. Какъв е смисъла? Още повече, че законът почти не се прилага!
146
1
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 9 месеца
Добре, че една съвестна служителка дАИ ми каза докато си тръгвах...абе знаете ли, че могат да ви опростят данъци за 1 0 години, ако неямате провинения. Така и направих, опростиха ми до 2011 данъците и платих още малко. Мисълта ми е, че ние не сме адвокати, за да следим ДВ кой какъв закон приел! В един момент одраха хораа да плащат данъци за спрени от движение автомобили. Така ще стане и с тия промени в ЗДП...никий не знае за тях, само слухове.. И пак питам, бай мнгл какео прави? И не сано той.
145
10
 
8
 
! Отговори
Програмист преди 9 месеца
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
144
0
 
5
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 9 месеца
До 154 ми още по добре да не влизаме в еврозоната.. ес потъва време е да напускаме кораба!
143
1
 
7
 
! Отговори
Факт преди 9 месеца
Много служители на МВР ще останат без коли ако се спазва закона,много...
142
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 133 негов си проблем да се е научил да чете..
141
1
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 9 месеца
137 казваш, неспазването на закона не те оневинява така е. Навремето по закон можехме да отпишем автомобил от движение, без да го бракуваме. Така отписах една кола 2002 и янпродадох на един сгнин, да си слага на каруцата гуми. Обаче 2016 все пак викам да я бракувам. Какео се оказа? Депутатите приели тихомълком 2006 закон, дето със задна дата почвам да дължа данъци! Каза ми го една шефка в КАТ. А аз си мисля, че след като я бракувам, всичко е ОК с плащане на екотакса. Да, ама не. Закончето прието
140
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Полицаите медицински лица ли са, че да тестват за "наркотици"? Освен това как ще осъдят някого преди да са излезли кръвните проби, минимум 6 месеца? Та той ако наистина е наркоман, а не някой с лош късмет пил един Нурофен, не би ли избягал от държавата през това време? Пълна бутафория са сътворили в НС.
139
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Точно така, българи, да изметем възраждане от НС, както атака и ВМРО. На запад виждат, че тези да в НС и няма да ни приемат в еврозоната докато не ги разкараме
138
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сега части от конфискуваните автомобили ще се появят например в незаконната автоморга между Горубляне и младост 4 стопанисвана от сашито сина на Митко милиционера. Която си работи незаконно от години и след всяка проверка се увеличава броя на униформено клиенти,купуващи безплатно буклучави чарколяци за тройките си дизел.
137
1
 
7
 
! Отговори
Исторически парк преди 9 месеца
Крайно време беше джигитите да бъдат лишени от автомобили, а не само от книжки! Айде джигити, цъкайте ми минуси ;)
136
0
 
3
 
! Отговори
то джамбазите преди 9 месеца
газат хора докат ги гони полиция, а и мигрантите . Убиват а после по 4000 евро и се оправят . Да им конфискуват и на украинците . фокусират се върху селяни земевладелци щото там няма полиция и си джиткат пили . и кметове, и доктори .
135
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
що не сложите по 1 дрегер на запалването, вместо да чакате някой да загине, че тогава да наказвате?
134
0
 
8
 
! Отговори
Сега КАТ преди 9 месеца
Ще отворят автокъща и ще затворят цикъла. Продават ти кола и оправят документите. Могат да конфискуват и коли по поръчка и после да ги продават.
133
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На следващите избори, скоро, изметете възраждане от НС. От тези идва всичко.Те ни дърпат към просията и пречат на демокрацията.