Преминаването на неруски петрол в "Лукойл" е възможно

Пламен Димитров: Очакваните по-ниски цени на горивата ги няма
Обновена: 11 авг 2023 10:42 | 11 авг 2023 10:40, Красимир Ангелов
42

От днес за утре не може да се намери нов източник на петрол, но ако бъде даден достатъчно дълъг преходен период от 3-4 месеца – това е напълно възможно, смята Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество в предаването "България сутрин".

Той обясни, че на собственика на рафинерията "Лукойл Нефтохим - Бургас" е по-изгодно да работи с руски петрол, който в момента се търгува с отстъпка и е по-евтина суровина.

"Съответно "Лукойл," като една много голяма компания, има силно политическо лоби в България, активира своите поддръжници, които казват, че не може да се работи без руския петрол, а дерогацията така или иначе изтича в края на другата година", каза Димитров.

От думите му става ясно, че очакваните по-ниски цени на горивата не се случват, както не се случват и по-големите постъпления от данъци. "Няма кой знае какви ползи за България от тази дерогация, има ползи за Русия, която пък е санкционирана. Очевидно санкциите са политически инструмент, те санкционират едно политическо решение на Русия за нападението на Украйна", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му компанията не се е е възползвала от тази дерогация, така че да има по-евтини горива и повече постъпления от данъци.

По думите му има тенденция в Европа "Лукойл" да се освобождава от активите си.

"Токсично е руското присъствие. Самата компания ще търси купувачи за бизнеса си, друг е въпросът дали ще се намери такъв", допълни гостът. Димитров смята, че рафинерията може да работи с неруски петрол и такъв може да се намери от Казахстан и Северна Африка – Либия или Алжир.

"Това, че руският петрол е доста по-евтин от неруския, не носеше големи ползи за българските потребители. Ако се внася петрол от Северна Африка, транспортните разходи ще го оскъпят с 1 процент", смята експертът.

Той нарече военното присъствие на Русия в Черно море и повторното удължаване на срока на провеждано учение там "военна наглост"

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От началото на войната в Украйна вноса на Руски петрол тип Уралс в САЩ се е увеличил с 40%. Защо им е на САЩ Уралс? Техните рафинерии работят с по-лекия сорт Бренд. Няма да се учудя ако САЩ започнат да доставят петрол Уралс на рафенерии които са пригодени за работа с този сорт нефт.
17
8
 
22
 
! Отговори
младен преди 8 месеца
Абе то уж и АЕЦ Козлудуй можеше да работи с не Руско гориво ама....
16
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Като си разтурваме държавата основния проблем вече е от кого да зависим- от Гърция или от Турция- на кой да сме плячка? Повечето хора предпочитат на Гърция, че поне са православни! Гърците очевидно няма да си затворят рафинерията в Солун.
15
19
 
9
 
! Отговори
ясно преди 8 месеца
като гледам близачите на путинския жоп са се актиивирали
14
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абе спор няма,то всичко е възможно,даже и докарването му от Марс е възможно,въпросът е,колко в повече ще струват всички тия"възможности"на и без това бедният българин?
13
5
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
До Анонимен/5 "Нали Костов беше казал, че молил на колене Шел и БП да вземат нефтохима навремето" - най-вероятно е лъгал.
12
6
 
25
 
! Отговори
Гай Баньо преди 8 месеца
Е тя аритметиката е ясна! Ще работи с индийски петрол! Купен от Русия и препродаден на балъци на двойна цена!
11
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Очакваните по-ниски цени на горивата ги нямало. Означава, че си шарански очаквател
10
10
 
17
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
Другарят Пламен Димитров да извади няколко милиарда и ги даде на Лукойл да инвестира в адаптиране към арабски петрол... и още няколко стотин милиона да компенсира разликите в цените. Инак, защо му се дава думата? По аналогия и аз може да искам да таковам щерка му отзад.
9
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ей такива папагали като тоз тук казваха навремето колко ще е добре да имаме втора частна пенсия от фондове, които спекулират и трупаме дивиденти и какви пенсии ще взимаме! Днес се оказва, че сме загубили 10-20% от главниците, които сме внесли и ще взимаме по- малка държавна пенсия на всичкото отгоре! Къде са тия експерти днес?! Като спрат тецовете и нефтохима и какво? Ще станем още по- големи и наведни цъървули!
8
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Очакваните по-ниски цени на горивата ги нямало. Очаквани от кого? От про100харварда и от кухата/тиква ли?
7
3
 
13
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 8 месеца
Наистина е възможно. Купувате го на руска територия и го прекарвате през черно море. По на юг обаче.
6
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Американсия петрол е най-демократичния в света! Той не спонсорира военни конфликти по света!
5
1
 
12
 
! Отговори
Посолството преди 8 месеца
Няма невъзможи неща!! За справка - редовния кабинет в България.
4
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нали Костов беше казал, че молил на колене Шел и БП да вземат нефтохима навремето, но те решително отказали и казали, че той си е в руската петролна сфера! Най- голямата ни загуба е ако не произвеждаме горива и всичко внасяме! Това няма да е пълноценна държава и ще зависим яко, а повече такова производство надали ще имаме!
3
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Колко ще ми струва да си сипя литър демократичен бензин.
2
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Значи може да работи с неруски петрол, но той от къде ще дойде? С танкери през Босфора ли? Самият експерт признава, че руският нефт е по-евтин. Интересно с колко ще се вдигнат горивата, ако се работи с неруски? САЩ защо скръцнаха зъби на укрофашистите след удари с дронове в пристанището в Норворусийск? Защото цените на нефта се вдигнаха, вкл. и за САЩ. От къде ще дойде нефта от Казахстан? Излизат едни такива, дрънкат врели некипели и утре хоп цените нагоре, защото си правят сметка без кръчмар
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И нафтата 4 лв също е възможна.