Ръст на обявите за работа в края на отпускарския август, търсенето на IT намалява

Най-много са се увеличили обявите в секторите „Търговия и продажби“
81
Ръст на обявите за работа в края на отпускарския август,  търсенето на IT намалява
Снимка: Pixabay

През последните месеци  се наблюдаваше тенденция на спад на предложенията за работа онлайн, като за основна причина за това беше летния и отпускарски сезон, през който работодатели и търсещи работа са по-слабо активни. Ежемесечният анализ на една от най-големите HR компании  показва, че с наближаването на края на този период  отчетливо се вижда активизиране на предлагането.

Обявите за работа в края на м. август са нараснали с 4% спрямо предходния месец, а на годишна база те са с 5% (2300 предложения) по-малко. Този годишен спад се дължи основно на намаленото предлагане в сектор ИТ през 2023 г, като само в този сектор предложенията са с 2000 по-малко спрямо миналата година. Като изключим този фактор, предлагането на работа през м. август е на същото ниво като през 2022г.

За разлика от предходните месеци, през август наблюдаваме ръст на предложенията в почти всички сектори. Най-много са се увеличили обявите в секторите „Търговия и продажби“ (800 предложения повече, 8% ръст), „Производство“ (650 предложения по-малко, 10% ръст) и „Хотелиерство и ресторантьорство“ (420 предложения повече, 7% ръст). Ръст на обявите отчитаме и в секторите „Административни и обслужващи дейности“ (200 предложения повече, 5% ръст), „Логистика и транспорт“ (200 предложения повече, 4% ръст), „Маркетинг и реклама“ (30 предложения повече, 2% ръст) и „Строителство“ (30 предложения повече, 1% ръст.

По-малко предложения отчитаме в секторите „Счетоводство, одит, финанси“ (75 предложения по-малко, 4% спад) и „Здравеопазване и фармация“ (80 предложения по-малко, 4% спад). С най-голям спад на обявите е сектор „ИТ“ в който през м. август има 120 предложения по-малко спрямо предходния месец (2% спад).

Обособен лидер по дял на предложенията през м. август продължава да бъде сектор „Търговия и продажби“ с 24%. Второто и трето място също остават непроменени и са заемани от секторите „Производство“ (16%) и „Хотелиерство и ресторантьорство“ (15%).

Следват секторите „Логистика и транспорт“ (11%), „Административни и обслужващи дейности“ (10%),  „ИТ“ (8%)  „Строителство“ (6%), „Здравеопазване и фармация“ (5%), „Счетоводство, одит, финанси“ (4%),  „Маркетинг и реклама“ (3%) и „Изкуство“ (1%).

Според анализът на HR компанията и кариерен сайт JobTiger при предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа се наблюдава спад от 3%. Броят на този тип предложения през м. август е 3600, което е 9% дял от всички обяви.

Разпределението на този тип предложения по сектори е: 56% в секторa „ИТ“, следвани от „Административни и обслужващи дейности“ (17%), секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (16%) и „Търговия и продажби“ (6%).

Общият брой на обявите във водещите областни градове е нараснал с 5%.     Увеличението във всеки един от тях е, както следва: София (5%), Пловдив (3%), Варна (1%), Бургас (7%), Русе (8%) и Стара Загора (16%).
Като дялово разпределение в гр. София обявите са 42%, а в останалите градове са: Пловдив (10%), Варна (9%), Бургас (4%), Русе (3%) и Стара Загора (3%).

Броят на обявите за работа, подходящи за бежанци, през м. август са с 50 повече спрямо м. юли. Общият брой на този тип обяви е около 2550 (2% ръст), което е 6% дял от всички обяви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: обявиработни места
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Има *** - печелят примерно 1500-1600 лева, но са по неуки и по цял ден си барат мудете, за тях никой не говори.
31
2
 
7
 
! Отговори
Бго преди 7 месеца
Фактът че дадената статия е писана на базата на данни събрани от *** tiger говори сама по себе си колко е сериозна. Не познавам човек който все още да кандидатстват от подобни сайтове като този по горе или ***.bg. Всичко минава или през HR отдели които рекрутват и наемат директно ИТ-та или от хора които заради отдалеченият начин на работа могат да работят директно за фирми в чужбина и след това да си плащат сами осигуровки.Спадът се дължи на нежеланието на много хора да се осигуряват на пълна
30
1
 
14
 
! Отговори
Иво преди 7 месеца
При всеки е различно. Познавам човек едвам завършил 7ми клас, на със супер бизнес нюх. Трудно чете и не може да пише, но има 7 ресторанта и печели по 100 хиляди на месец. Е, няма да стане програмист, нито инженер, нито хирург, но вече взима 8ми ресторант и месечният му доход ще стане 120 хиляди.
29
0
 
4
 
! Отговори
Ръст на обяви преди 7 месеца
За работа 5 дни в седмицата от 7 до 10 за 500 лв пък нари уж минималната заплата беше повече.За това говорим че в България някой хора са над закона.Работодатели най често.
28
2
 
6
 
! Отговори
Мх преди 7 месеца
В Модис, ДХС и другите аутсорски също е зле положението
27
3
 
8
 
! Отговори
Мисирки търсят ли ? преди 7 месеца
По-малко предложения отчитаме в секторите Счетоводство, одит, финанси (75 предложения по-малко, 4% спад) и Здравеопазване и фармация (80 предложения по-малко, 4% спад). С най-голям спад на обявите е сектор ИТ в който през м. август има 120 предложения по-малко спрямо предходния месец (2% спад). !!!->!!! ДААА, ИЗЛИЗА, ЧЕ ОБЯВИТЕ ЗА ФИНАНСИ СА 1875, ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ - 2000, А ЗА ИТ -> 6000, ПОЧТИ ДВОЙНО СПРЯМО ПРЕДНИТЕ 2 СЕКТОРА, НЯМАЛО ХЛЯБ У IT-то ХАХА, ТЕЯ *** САМО ЗА ПЪЛНЕНЕ СТАВАТ!
26
0
 
19
 
! Отговори
Баш програмист преди 7 месеца
Програмист от всеки не става бе , има много в сектора които ще си карат живота на 5К и ще са доволни докато не им бият шута.. Баш програмистите на 100 човека са макс 10.. те правят най-трудните задачи..
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За какво са им хора на IT, нагърбили са стария пврсонал с chat gtp да върши тройна работа.
24
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не съм прогармист. Изкарвам повече от тях, но и внасям доста ДДС и осигуровки, но нека си печелят хората, стига тоя злоба. Все едно насила им плащат.
23
8
 
3
 
! Отговори
програмист преди 7 месеца
До програмисти фалират - прав си, че не можем да работим. Нали за това си ти. Ако искаш, може да дойдеш на апартамента ми, да се включиш в бригадата с турците, много добри майстори са. Ще се научиш от тях, а и ще ти подхвърля някой друга пачка и на тебе. Да имаш за хляб и бира.
22
0
 
11
 
! Отговори
Да преди 7 месеца
В Сodix има яко съкращения и напускане на персонал!
21
11
 
11
 
! Отговори
програмисти фалират преди 7 месеца
Скоро програмистите ще чистат moaлеmни за да оцеляват. Помнете ми думата. Нямат нито умения да произведат нещо ,нито акъл за нещо повече от тракане по компютъра. Досега имаха късмет ,че се инвестираше много в ИТ ама се видя ,че от там пари не се изкарват.
20
9
 
4
 
! Отговори
Горби Таласъма преди 7 месеца
Аз съм програмист и изкарвам 8000 лева чисти, купих си апартамент преди 1 година, а по-рано и едно ауди А6.
19
4
 
8
 
! Отговори
:D преди 7 месеца
Тия дето говорите отстрани и само се надявате нещо да стане, че да фалирали програмистите и да си продадат джипките и апартаментите, има да си чакате. И назад да тичаме, нема как да ни догоните.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много малко хора стават за програмисти и инженери - въпрос на ДНК , природата не дава възможност да се формира елит при стандартния начин размножение винаги има дегенерация на семейства , кланове и народи.. затова някои държави търсят възможности за размножение на човеци чрез други методи като растенията овошките и лозята..
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Намалява нанайси, аз ги взимам от улицата и ги обучавам, че нема достатъчно кандидати и кадри.
16
5
 
15
 
! Отговори
Програмист преди 7 месеца
По пандемията имаше бум на търсене на програмисти. При нас екипа се увеличи от 40 на 75 човека. Всички с някви странни академии, курсове и други смехории. Сега всички тия ще се върнат по такситата, баничарниците и складовете. Време е да се изчисти сектора и да си останем само про-тата.
15
13
 
13
 
! Отговори
програмисти фалират преди 7 месеца
Всичко си идва на мястото. Намаляват обявите за програмисти. Значи скоро ще им намалеят и заплатите. Всичките им лъжи излизат наяве и става ясно ,че света няма нужда от програмисти още малко да им плащаме баснословните заплати. От един метач има повече полза отколкото от програмист. Скоро ще почнат да си продават и апартаментите и джиповете.
14
8
 
9
 
! Отговори
Striker преди 7 месеца
На 80% от айтитата мога да има кажа - заповядайте на строежите в Европа. :)
13
2
 
10
 
! Отговори
До 12 преди 7 месеца
САЩ фалираха преди 30 години.