Техника, почивка, сметки... За какво теглим потребителски кредит?

Борим се със ситуацията на вечния длъжник, коментира Богомил Николов
11 сеп 2023 09:28, Анисия Иванова
27

Кредитирането у нас трайно се утвърди като метод за финансиране на нуждите на потребителите, като покупки на електронна техника на изплащане, финансиране на почивки, плащане на сметки и други. Оказва се, че хората не са достатъчно внимателни с подписването на договори, където може да има много капани.

"Кредиторите трябва да разбират от отговорно кредитиране, защото се отнася до тях. Една кредитираща институция трябва да дава кредити по начин, който да не ощетява клиентите в дългосрочен план. Ние се борим със ситуацията на вечния длъжник. Това е изключително опасно. Тези хора могат само да работят в сивия сектор или да емигрират. Това, разбира се, е въпрос и на лична отговорност, но финансовите институции трябва да следят и да съдействат за слизането по тази опасна спирала и да стопират човека", каза Богомил Николов от "Активни потребители" в в ефира на Bulgaria ON AIR.

Потребителските кредити в повечето случаи са свързани с лични мотиви - нов телефон или пътуване. По закон тези кредити трябва да съобщават за годишен процент на разходите. Гостът разказа за проучване, в което е участвал, с тайни клиенти. Установено е, че 1/3 от банките представят абсолютно коректно този закон, 1/3 са със смесена практика - в единия клон дават тази информация, а в другия не. 1/3 от банките не спазват тази практика.

Според Николов кредиторите поемат много рискове. Той припомни за фалирането на банки преди 15 години и посъветва, че не трябва да има безразсъдно раздаване на кредити и скрити капани в договорите.

"Във формуляра пише 550 лв., но в клаузите пише, че до 7 дни трябва да доведете поръчител и ако не го направите дължите още пари - става от 550 на 900 лв. Законът ни защитава, но лошото е, че сами трябва да си търсим правата, а хората, които го правят, са изключително малко. За съжаление, потребителите не си знаят правата", коментира той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той разясни и за хипотезата с изтекла давност.

"Да кажем, че тя е 3 години и е изтекла. Това не значи, че кредиторът няма право да си иска парите, но не може да ви съди. Вие тук трябва да възразите, но много хора не го знаят това. Ако не възразите, те могат да отидат при съдия изпълнител", обясни Богомил Николов.

В края на разговора той апелира към потребители да са винаги нащрек при подписване на договори и при консултиране със специалисти.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Спомням си по времето на социализма, тъкмо станах на 20 годинки, понеже нямах никакви пари, си отворих акаунд в банка, като взех заем за 1 стотика. И понеже съм забравил, че имам такъв акаунд, вчера ми дойде един пощаджия и ми връчи лично писмо от банката. Отворих го и зачетох: Ако не си платиш дълга от 100 хиляди лева, ще те арестуваме!
23
0
 
0
 
! Отговори
и в америка преди 7 месеца
живеят на кредит . роб до гроб и кредитовземане е нормално нещо . банките като вдигат лихвите и правят инструменти за клиентите - перат като по филмите .
22
0
 
0
 
! Отговори
кредит преди 7 месеца
Взел съм кредит и имам 5 апартамента в София, давам ги по 1200 лева, мисля да ги вдигам, хора чакат на опашка, без наематели няма да остана. Освен че сами се изплащат тия апартаменти ми остават и за мен да си харча.
21
0
 
0
 
! Отговори
селянин преди 7 месеца
ако преди да теглиш кредит не можеш да събереш 20 000 примерно как след като изтеглиш кредита ще върнеш 25 000
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кредити тегля, когато има смисъл. Например- караме САМО нови автомобили. Сменяме на 4 години със следващ модел. Пускаме с 45% ОС. Нека си се обезценява автомобилът, но не за моя сметка. Който разбрал, разбрал. Второ- при тия лихви на ипотеките за хора с частно банкиране как да не взема 10 жилища и да дам под наем?! Фиксирана лихва за 15 години 1.9%. Разбира се си трябва и солиден доход, за да вземеш 1-2м.
19
0
 
0
 
! Отговори
100% Бай Ганьо преди 7 месеца
Теглих кредит да си купя Джордан 1
18
0
 
0
 
! Отговори
до 19 преди 7 месеца
Това, че твоята заплата е ниска, означава, че не умееш НИЩО смислено. PLI със СРЗ в София е отличен (малко под средноевропейския). А както знаем, СРЗ в София е уж 3100лв., а за 3100 работи само склададжия. Реалните цифри са много по-високи, защото уж бачкерът е на минимална, ама под масата взима в пъти. Та, проблемът си е в твоя телевизор, ако взимаш малко.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Българският бизнес е проблема. Печалби има, за заплати няма. Заплатите са най-ниски в Европа, храните, най-скъпи. Грижата за трудещите се, условията на труд, здравето и всичко се свежда до профилактични прегледи и по левче на час за нощния труд. Който е гласувал това левче нека изкара 12 часа дежурен прав цяла нощ-и така години.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За плажче в Гърция.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Панелистанеца, обичайно тегли кредити за да си купува яки неща, които по принцип не може да си позволи и не му се полагат, но с това иска да впечатли себеподобните си, да не вземат да помислят, че няма пари. По-този начин постига ефекта на разпростирането извън чергата си, и живот на кредит
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кредитите не да лошо нещо, ако знаеш как да ги ползваш. Богат само със заплатки не се става. При 2.4% лихва и ако имаш сериозен доход един имот под наем носи повече печалба от никаква лихва по депозит. Е, ако теглиш от кредисимо и кварталния лихвар да ходиш на Приморско, няма как да останеш доволен от кредита.
13
0
 
0
 
! Отговори
До ИТ-та преди 7 месеца
Ей ***, 20 години ви наливам максимални осигуровки, кой то е виновен, че не можеш да си сметнеш, че лихвата ти е 30% за 6 месеца?
12
0
 
0
 
! Отговори
ИТтата обраха народа преди 7 месеца
Програмист взема средно 7хил лева.Фирмите за бързи кредити са движени главно от програмисти - имат сайтове , изчисляват рискове с програми, държат бази данни и т.н. Основният им персонал са програмисти. Т.е. парите на обикновеният трудов човек отиват в джеба на програмиста.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако говорим за лични финанси, аз поддържам немският подход към кредитите , единствено бих теглил за покупка на жилище или за образование. От там на сетне разпростирайте се спрямо възможностите си.
10
0
 
0
 
! Отговори
в царево като бедств преди 7 месеца
стват теглят кредит и немогат да го върнат .
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защо да спестяваш като има кредит карти? Пък и като си цъървул няма какво да ти вземат. Губя мотивация да бачкам и да дойде съдия изпълнителя и да ми вземе всичко. Ей там ще си карам на помощи и на кредит. Така е в Германистан и в щастливия запад.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Къде е държавата? кокорчо???
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
е като няма държава, коятод а контролира, ние ще внимаваме за кредитите, ще внимаваме в магазина... абе защо ни е тая държава тогава? Да я хрантутим само...
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Гоним американските стандарти. 53% oт американците НЯМАТ спестени $1000.
5
0
 
0
 
! Отговори
Бай Дрън преди 7 месеца
Ами проблемът си е на хората. Още в началното обучение по Обща икономическа теория се учи, че 10% от доходите винаги се заделят за черни дни. Тоест, ако си със заплата 1000 лева, винаги заделяш 100 лева. И ако случайнонти се счупи печката, както казваш, ще имаш няколко хилядарки за няколко печки ;)

Спонсорирани публикации