"Български пощи" чакат около 70 млн. лева загуба

Разходите са надхвърлили приходите
14 сеп 2023 22:50, Стела Стоянова
24
"Български пощи" чакат около 70 млн. лева загуба
Снимка БГНЕС, архив

Между 60 и 70 милиона лева се очаква да бъде загубата за тази година на "Български пощи", съобщи заместник-министърът на транспорта Григори Григоров по време на блиц контрола в ресорната парламентарна комисия.

Григоров посочи, че в края на миналата година дружеството е разполагало с 40 млн. лв. кеш и е имало задължение към външни доставчици в размер на 79 млн. лв. До края на юни тази година дружеството е разполагало с шест милиона лева в брой, обясни заместник-министър Григоров. По думите му разходите на дружеството са надхвърлили приходите за първото полугодие с около 50 млн. лв.  Правителството отпуска временен заем с цел покриване на оперативни разходи. След нашето идване в Министерство на транспорта са наложени изключително стриктни финансови политики, добави заместник-министърът.   

Относно финансовото състояние Григоров посочи, че още от 2019 г. в дружеството има недостиг на средства, покривани с компенсации от държавния бюджет. Компенсациите са били предоставяни за три услуги – универсална пощенска услуга, раздаване на пенсии и разпространение на печата. До 2020 г. дупката в бюджета на пощите в размер от около 90 млн. лв. е била покривана от тези компенсации и ръководството на дружеството не е имало нито вътрешна, нито външна мотивация да търси начини за подобряване на ситуацията. От 2020 г. с Covid кризата, с увеличаване на цените, дупката от 90 млн.лв. започва да се увеличава. За периода от 2020 г. – 2021 г. това увеличение е покрито от временни плащания по ковид компенсациите. През 2022 г. всички тези плащания са прекратени и допълнително през 2022 г. се е случила хакерската атака, която е довела до 17 млн. лв. загуби, добави той.

По думите на Григоров като резултат от това за 2022 г. дружеството приключва със загуба от 67 млн. лв.

Очевидно е, че ако не се вземат някакви мерки, няма никакво основание да очакваме, че дружеството ще промени резултатите си, коментира заместник-министърът. Според изготвения анализ основният проблем е, че досега не е имало никакъв финансов модел на управление.

Още по темата

Анализът показва, че между 25-30 % от ресурса на "Български пощи" в момента не се използват за никакви приходи, но същевременно те се плащат като разходи. Решението е по услуги ние да търсим пазарна ефективност, добави той. Заместник-министърът информира, че допълнително се работи за изпълнението на мерки по Плана възстановяване и устойчивост.

Той изрази надежда от 86 млн. лв. дълговете да бъдат намалени на 83 млн. лв. Григоров информира, че подготвят законопроект, с който да бъде изменен досегашният начин на планиране на компенсациите на пощите, специално за универсалната пощенска услуга. Относно изпълнявания план за преструктуриране, който да бъде изпратен пред Европейската комисия, заместник-министър Григоров каза, че до 15-ти септември очакват да бъдат изпратени бележките от страна на ЕК. Одобряването на този план е критично за "Български пощи", допълни заместник-министър Григоров, пише БНР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: Български пощизагуба
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
0
 
! Отговори
Ленко преди 7 месеца
Във всеки общински град и център , има офис,пощенска,колетна служба,канцелария,шеф и персонал. На никому ненужни,без работа и грижи! Така и аз мога да чакам,макар и само 7години,до пенсия!
17
0
 
2
 
! Отговори
Насри преди 7 месеца
Чудесно,какво са за народа 70 млн.левасрещу онези 200 хил.лева за купен министерски пост на министър на транспорта и съобщенията,Еконт,Русе!Е,нищо,бития си е бит,а народа не кучета,псетата го яли!Идва онзи ден на,анатема!
16
2
 
1
 
! Отговори
Мара преди 7 месеца
Чудесно,пак за сметка,пак за народа и пак за голямото добруване на България! Това и по времето на Тодор Живков,го нямаше и липсваше!Днес е в сила едно,всичко за народа,всичко на гърба на народа!Добре,че вече не съм в стадото! Овчо,просто и заслужило остена!
15
3
 
7
 
! Отговори
Itso преди 7 месеца
Много паpа3ит работи там, трябва да се направи една драстична чистка, поне 50% от хрантyтниците да се изхвърлят, да се въведат технологии за автоматизирано сортиране, да се повишат цените на услугите, марки и т.н. аз ли да ги уча.
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Умишлено тикани към фалит.Милиардни активи ще продадат на безценица на някой.
13
1
 
22
 
! Отговори
Дзъ преди 7 месеца
Служителите в пощите получават минимални заплати. Никой не иска да работи там, съответно не са от най- любвеобилните, но проблемът е не това, а че от поне 10 години Български пощи се източва и не от лелките. Гласят го някой да го купи за 3 лева. Няма по-голяма мрежа в страната от тази на БП! Ще почакаме и ще видим за кой се копа толкова години
12
13
 
10
 
! Отговори
... преди 7 месеца
Абсолютно безмислена структура. Служителите им са долна па п лач, която дори не осъзнава колко е зле. ВЛизаш и се държат сякаш са професори и ти правят услуга. Толкова са жалки, че вместо "добър ден" трябва да ги навикаш. Освен това крадат. Потресаващи е, че откраднаха Камю на оригинален френски език. Не могат посмъртно да го разберат, но го откраднаха ей тъй.... да не са валат. Жалка история.
11
6
 
8
 
! Отговори
Дядо ЕКОНТий преди 7 месеца
Бачках в Еконта 2016г с големия камион Ямбол -София- Ямбол за сумата от 700 лева,(минималната беше 600 тогава).И дядо еконтий ми вика на третия месец"ама що напускаш"Отидох в Испания и първото нещо което ми направи впечатление че ония работят масово а писма и испански пощи.И до ден днешен сън изумен от организацията им.
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Доволен ползувател Данъците можеш да платиш много по-удобно онлайн или в офис на изипей. За какви писма иде реч през 2023?
9
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Държавна фирма замръзнала във времето някъде 30 години назад. Огромни занемарени офиси с почти никакви клиенти. 90% от пратките им са от алиекспрес. Няма как да стане да излязАт на печалба с тая си дейност. Трябва да станат рентиери на имотите си, но тогава вече няма да са "пощи".
8
10
 
9
 
! Отговори
Доволен ползувател преди 7 месеца
пощите имат компютри , като ходя да си плащам данъците всичко го гледат на компютър. Сега са и с нови Дачии Докер. Браво, добра фирма. Защо такива загуби, това е най-сигурната фирма за колети и писма.
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Абе я кажете как се източва хазната с БДЖ и Български Пощи?
6
2
 
35
 
! Отговори
Шишо преди 7 месеца
Ще изумим света с поредната чутовна глупост. Къде в нормална държава, държавните железници и държавните пощи са на загуба? Двете фирми се тикат към фалит по изключително нагъл и очеваден начин.
5
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Български пощи са умишлено тикани към фалит. Разполагат с най-хубавите и удобни имоти в цяла България. Ако заработят така както трябва ще ударят Еконт и Спиди в земята за една година. БДЖ и пощите са златни кокошки и затова се тикат към фалит.
4
2
 
13
 
! Отговори
Guncho преди 7 месеца
Загуби-магуби, но всяка една международна пратка без изричен тракинг ми изчезва.
3
16
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 7 месеца
Затворете ги
2
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Явните лоши финансови резултати,не пречат на шефчетата от отдел нагоре,да ходят на екзотични пътешествия няколко пъти в годината,бабите им да имат коли за по двеста хиляди,и да изплащат ипотеките на лелите си за по половин милион евро. Вероятно произлизат от богати родове,от сой, и работят в пощите за хилядарка,защото са патриоти,
1
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сложете им банкови терминали, компютри. Куриерски фирми се роят, а пощите загиват!