Миряни си искат Руската църква

Молят политиката да не гази духовността
Обновена: 22 сеп 2023 14:35 | 22 сеп 2023 13:10, Александър Попов
158
Миряни си искат Руската църква
Снимка: БГНЕС

“Не може с политически методи да се гази върху духовността на българина. Българинът е свързан духовно с Русия”. Това заяви за БГНЕС Катерина Камчева, учител по философия, която е дошла пред руската църква, за да положи цветя. Днес стана ясно, че Руската църква в София ще затвори вратите си. Това съобщиха от МВнР във връзка с експулсирането на председателя й архимандрит Васиан и още двама служители от страна на България.

Камчева коментира, че ние сме дали азбука, свещени книги на руснаците, дали сме православие. “По този начин сега да се търси как да се скъса тази духовна връзка между тези два народа е възмутително. Още по времето на Симеон, на цар Петър ние сме направили такъв духовен път към славянството и Русия и днес това да бъде газено. Това с политически методи не може и не бива да се прави. Тук е духовно място, ние идваме и се молим. При положение, че 8 години съм нямала деца съм идвала тук и се молех на дядо Серафим, след което родих читаво дете”, подчерта мирянката и заяви, че вече няма място където да благодари за Божията помощ, която е получавала. Катерина Камчева отправи призив към управляващите да се вразумят. “Нека да намерят път към народа и да го остави духовно да се определя където иска. Не може с политическо насилие да се прави политика, това е насилие”, добави Катерина Камчева.

На 21 септември свещеници от руската църковна мисия в София бяха извикани в имиграционната служба на България. Връчена им е молба да напуснат балканската страна до 24 часа, тъй като се предполага, че представляват заплаха за националната сигурност. Става дума за игумена на мисията на Руската православна църква в София архимандрит Васиан, секретаря на мисията протойерей Евгений и служител на храма, се казва в изявление на говорителя на Външното министерство на Русия Мария Захарова.

“Ние тук болни хора идваме да се молим, да търсим изцеление, както се казва това е нашият извор, духовното, което търсим. Искаме храмът да се пусне”, каза и още една недоволна гражданка след затварянето на църквата в София.

Недоволството пред руската църква към момента остава и миряни се молят достъпът до духовното им място да бъде възстановен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: Руската църква
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
5
 
2
 
! Отговори
Мечкаро преди 7 месеца
Парцела под църквата Св.Николай е на общината.Затова тя трябва да си вземе имота.Храма ще се преосвети срещу пребиваването на агенти и служители на Мамона.След това ще се отдаде на православните християни от Украйна,които са прокудени от Отечеството си.Няма проблем с гроба в криптата.Ще се допълни текста на плочата,че белогвардеецът е бил вербуван от НКВД още от 30 тте години,чрез руското посолство.
129
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Със затварянето на църквата, руснаците правят същото, което направиха с Нагорни Карабах. Изоставят го. Отмъщават си на обикновените вярващи. Това няма да се приеме добре. Най-вече от светията, който е патрон на този храм.
128
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ама много ще ми хареса рязко да сменим отборите и да се махнем от ЕС! Много ще е забавно- ще върнат в БГ, всички от ФАЩ и ЕС , пак ще сме 9 милиона! Ще ходим на море в Турция и Северна Корея....Ще има повече китайски ,турски и африкански стоки! И най- вече ,ще наричаме ромите както си искаме и се спират всички безплатни неща за тях!!!
127
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
МИРЯНИТЕ ДА ИЗМИНАТ ОЩЕ 300М ТС 4 МИН И ДА ПОСЕТЯТ КАТЕДРАЛА АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ- СОРИ АМА КАКА КАЗА- ЗАТВАРЯМЕ- ЩО РАШИСТКАТА ДЪРЖАВА ОТВАРЯ И ЗАТВАРЯ НЕЗНАМ.
126
23
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 7 месеца
През Истамбул има полети за Москва.Катерина да хваща самолета и да се моли,колкото пожелае.Тук руски шпиони с расо не ни трябват.
125
4
 
10
 
! Отговори
Хан Тервел преди 7 месеца
"РУСКИТЕ ЦЪРКВИпреди 6 часа 10 14СА ПАРТИЙНИ ДОМОВЕ И ЯВОЧНИ КВАРТИРИ..... "Е ти как разбра като не ходиш на църква???
124
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какъв Цар Симеон и русия я тресе тази даскалица? По времето на Цар Симеон русия не е съществувала. А докато тя тук целува дупето на русия, руснак няма да намерите който да знае, че кирилицата идва от България. Защото те това не го учат. За тях те са великата империя, а ние сме губерна населена със славяни.
123
7
 
24
 
! Отговори
Хан Тервел преди 7 месеца
Няма правителство посегнало на Църквата което да не е паднало от власт!
122
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всъщност могат да се събират пред църквата. За назидание на властите;
121
3
 
15
 
! Отговори
Котка преди 7 месеца
До Хари Ооо, знае се! Нашите прод ажници настъпаха мотиката. Сега гледай как ще ни фрасне сичките.
120
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
исус е българин не е крепостен
119
7
 
11
 
! Отговори
Жиката преди 7 месеца
Да се забрани ,изучаването на английски език в училище.В момента е задължителен.
118
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
СЛАВА НА РУСИЯ надявам се да ги посрещнем освободителите с хляб и соол
117
10
 
23
 
! Отговори
Хари преди 7 месеца
НЕ МОЖЕ ДА ПОСЯГАШ НА ОТЕЦ СЕРАФИМ СОФИЙСКИ УЖАС УЖАС ДА ПОСЯГАШ НА СВЕТЕЦ В КОЙТО ВЯРВАТ ТОЛКОВА ХОРА НЯКОЙ ЗНАЕ ЛИ КАКВА СИЛА ПРИТЕЖАВА ТОЗИ СВЕТЕЦ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
116
28
 
11
 
! Отговори
Башбашията преди 7 месеца
За българските миряни,има Българска Църква.Какъв им е проблемът на тези ,,миряни".Нещо грешно ли има в БПЦ? Да кажат поне имената си тези миряни,които не желаят да посещават Български Храм,а вместо това искали руски такъв.Така и не разбрах доводите им.
115
31
 
15
 
! Отговори
Куку преди 7 месеца
Това не са миряни а избирателите на Възраждане-най жалк..та част от българското общество,повечето от тях не са набожни,дори повече-мразят Господ!
114
0
 
9
 
! Отговори
Върл Левскар преди 7 месеца
Всяка крива линия , успоредна на президендската е права линия .Анадъмно ?
113
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Патриархът защо мълчи!?
112
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Инфлация, цени, доходи, производство, инвестиции - с това коалицията ДПС-ГЕРБ-СДС-ПП-ДБ не се занимава. Интересуват ги празници и паметници, а сега и църкви.
111
31
 
13
 
! Отговори
Interesante преди 7 месеца
Какви са тия българи миряни,на които им липсва руската църква.На такива се вика ,,чуждопоклоници" и разсипници на всичко родно.Пълни предатели са тия.Както и всеки един русолюбец.Лошото е че политици със такава захранка са във власта и разяждат българската държавност и устои като киселина от вътре.Това е най-лошото.