Германец "откри" България: Непознатото съкровище на Европа

Запленен е от планините ни
23 сеп 2023 16:47, Александър Попов
91
Германец "откри" България: Непознатото съкровище на Европа
Снимка: БГНЕС

Ралф Шван е обиколил най-забележителните планински масиви по света - от Камчатка до Андите. Преди две години открива "невероятните пейзажи" на България. Нарича страната "непознатото съкровище на Европа", разказва "Дойче Веле".

Ралф Шван от Тюрингия е запален планинар и от години обикаля най-забележителните масиви по света – от Камчатка до Андите. Търсейки нови маршрути, стига до България. Според него страната предлага невероятни планински пейзажи, тя е "непознатото съкровище на Европа", разказва "Дойче Веле".

"Наричам България така, защото за много хора в Европа и специално в Германия страната не представлява интересна цел за пътуване и на тях не би им хрумнало да тръгнат точно натам. Наричам България така и защото Европа се отнася към нея донякъде като мащеха", казва Ралф Шван, който по време на двата си триседмични престоя в България е успял да достигне до места, които и много българи не познават. Подчертава, че предпочита "нетипичните маршрути". А вероятно и страните, които не са типични туристически дестинации. Дали така е стигнал до българските планини?

"Открих България по време на пандемията"

"Първият път отидохме, защото времената бяха такива: през 2021 година още живеехме в пандемия и много държави бяха въвели големи ограничения, докато в България беше по-лесно да се пътува - беше възможно. Пък и ми се искаше да открия нови планини, а България има много какво да предложи в това отношение: Рила, Пирин, Стара планина или пък Странджа. Отидох и втори път, вече през 2022, защото спектърът е много по-широк от това, което видяхме при първото ни пътуване. Този път бяхме предимно в Родопите и в Странджа. Стигнахме и до Черно море, но отминахме типичните курорти, повече обикаляхме из югоизточната част на черноморското крайбрежие. И се впечатлихме особено много от нестинарите - от техния фолклорен спектакъл."

Ралф Шван и партньорката му, с която пътуват заедно, проявяват интерес и към културата на държавите, които посещават, но планините определено са номер едно.

"С най-голямо удоволствие обикаляхме из Стара планина, където всичко е все още до голяма степен девствено. И - разбира се - Родопите, които бих препоръчал лично. Във времената на ГДР те са били недостъпни, тъй като са граничен регион, и естествено не е имало много туристи. Това са планини, които крият още много тайни. Там могат да се направят много открития, за които не пише в туристическите справочници", казва за ДВ Ралф Шван, който дълги години е бил строителен предприемач, а напоследък се е отдал на пътувания, за които след това разказва на публиката в Германия със снимки и видеоматериали.

Научил е междувременно толкова много за България, включително перфектното произношение на топонимите. А дали смята, че България прави достатъчно, за да привлече туристи?

"Според мен това е проблем. Не знам дали имам правото да се произнасям, но мисля, че не се прави достатъчно. България акцентира върху курортите на Черно море, но вътрешността на страната – планините – някак се пренебрегва. А това е резерв, с който българите разполагат и могат повече да го популяризират."

Ралф Шван е впечатлен от страната: най-вече от нейното многообразие. "Няма нужда непременно да се ходи надалеч, за да се види нещо интересно - България е много по-наблизо. Друга култура, смесицата на православие и ислям в Родопите, джамиите или пък историите, които разказва Централна Стара планина. Паралелно – старите културни паметници: останките от римско време, тракийското наследство, гробниците. Мнозина не знаят какво могат да открият в България и затова не я включват в плановете си за ваканциите", разказва германецът.

А дали все пак не е бил подразнен или разочаровен от нещо в България? Например това, че в Родопите пътищата не са на най-високото ниво?

"Искам да видя и кукерите"

"Ландшафтът е страхотен и само може да бъде препоръчан. Пък какво не ми е харесало? Всъщност няма такова нещо. Качеството на пътищата не е толкова решаващо за мен – аз обикалям пеша, а из Родопите например много удобно може да се пътува с влак."

А дали ще има и трети път България? "Ще летя най-вероятно по Нова година – искам да видя кукерите, да направя снимки и видео, с които да допълня представянето на страната ви, което правя за германците. Бих искал да посетя и Витоша – да видя български планини и през зимата, за да ги включа в програмата си. Това, което показвам, е пъстро и разнообразно - не само планините или морето, понякога акцентът е върху културата. Например танците на нестинарите или празникът на розите в Казанлък. Показвам широк спектър, който може да събуди интереса към България."

автор: Биляна Михайлова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вместо германското правителство да успокои гражданите си, които бяха изплашени от войната, те не неправиха нищо и нашият туризъм тази година беше слаб! Очевидно, че няма опасност и това, че не сме далеч от войната не е опасно, но нищо не направиха! Даже напротив за да манипулират населението с непопулярни мерки го оставиха така в притеснения колко е страшно на Балканите. Това беше подло както и шенген.
66
0
 
8
 
! Отговори
До 70 преди 8 месеца
Прав си...само дето хората дето я населяват , трябва да отговарят на красотата и благословенността и. А май баш това не отговаря на изискването за Рай .
65
2
 
19
 
! Отговори
Нищо ново преди 8 месеца
Всеки нормален човек ,който е обиколил тази Райска земя ...се е влюбил в нея. Уникално красива , като същевременно красотата и е и уникално разнообразна. И като всяка красота тя е достъпна само за тези , които са я опознали. Казвам го след като съм обиколила 1/3 от света. Да, Карибските плажове са приказка, Топлите извори в Япония или Исландия са наслада, Непалските планини..... Но тук се е събрала цялото това разнообразие само на крачка разстояние плюс уникална флора и фауна .
64
18
 
9
 
! Отговори
gg преди 8 месеца
Тashaци на рояци. Само някой, който не е ходил в една Гърция например може да си мисли, че България е уникално красива. Гърция има повече планини, повече море и плажове и, най-важното, по-малко българи.
63
4
 
0
 
! Отговори
007 преди 8 месеца
Сириетца и Афганистанеца ще го открият скоро
62
2
 
4
 
! Отговори
Нормални няма преди 8 месеца
"из Родопите например много удобно може да се пътува с влак." - сигурно hahaha. Преди месец чаках един влак да мине,. минавайки във влака имаше 4-*** души и 5 вагона... ефективен и удобен транспорт :D
61
2
 
8
 
! Отговори
Този Който преди 8 месеца
Бай Ханс като се сблъска с местните племена друга песен ще запее. Доволна може да остане само партньорката му, най-вече от слънчевия загар на младото поколение от резерватите. Те пък ще оценят високо снежнобелите ѝ германски задни части.
60
3
 
8
 
! Отговори
Да така е преди 8 месеца
Проблема е един..... Милиционерчетата много си поверваха и тормозят хората, няма НЕ корумпиран Ушев, 100% гарантирам!!!! Всички го знаете
59
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Германците откриват България, а ние я губим с тази предателска сглобка.
58
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дано Ромите се развъждат повече в България за да стане България непригодна за Колонизаторите и Вашият Ралф като види Името Петко когато кандидатства за жилище под наем в Германистан веднага те Отхвърлят защото си Българин затова западняците ще срещат Омраза в Българиякакто те ни Мразят така и ние.
57
2
 
15
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
Браво
56
15
 
19
 
! Отговори
Itso преди 8 месеца
Не се е срещал с коренното население с индийски произход, тогава друга песен ще запее. Те много германци от ГДР си знаеха България, ходеха на море редовно, предимно на Албена но постепенно намаляват - къде поизмряха, къде се разочароваха тотално от срива на качеството и така - все ще се намира по някоя заблудена овца, която ще преоткрива колелото.
55
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Като чета статията е ходил на две три места и нищо не е обиколил
54
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Германците да кажат ще воюват ли пак на източния фронт.
53
10
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
До 56 " скапана държава със продажни политици ..." - избирани от неграмотни про'с'таци като теб.
52
5
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
До 58 "с осакатените от хищните демократи гори , немеца е харесал" - ще харесва я. Още не сме стигнали немските дървояди дето всичко са унищожили. Но с 90% про'с'таци гладуващи "да са като немците" и това ще стане.
51
6
 
26
 
! Отговори
Спеца преди 8 месеца
Интересно е че дори с осакатените от хищните демократи гори , немеца е харесал България!Не се ли вземат мерки обаче за бързо възстановяване на горите и спиране на безумната сеч нашето райско кътче ще стане като полупустиня!Няма го дивеча ни , няма ги дори прелетните птици като гургулиците , защото няма къде да гнездят!Нещата са много зле!
50
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Богата държава с бедни граждани.
49
1
 
36
 
! Отговори
Нафърфорий преди 8 месеца
Бг е прекрасна страна с чудесна природа, но скапана държава със продажни политици и силно деградирало население!
48
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бих му препоръчал да посети и Столипиново. Там има интересни екземпляри от фауната в България и ще може да види интересни етнически традиции -